Linkuri accesibilitate

Ex-miniștrii USR, Voiculescu și Mihăilă, urmăriți penal în dosarul vaccinurilor anti-Covid


Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a sosit la DNA pe 8 decembrie, în dosarul vaccinurilor din pandemie.
Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a sosit la DNA pe 8 decembrie, în dosarul vaccinurilor din pandemie.

DNA anunță că Vlad Voiculescu a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu. În dosar este deja urmărit fostul premier Florin Cîțu. Tot astăzi este așteptată la DNA, în același dosar, Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății.

Actualizare 15.55 - Fostul ministru USR al Sănătății Ioana Mihăilă a fost pusă vineri sub urmărire penală de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Procurorii spun că fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, fără niciun document care să ateste necesitatea achiziției și cu încălcarea dispozițiilor legale ar fi inițiat un memorandum, aprobat pe 13 mai 2021 de premierul de la acea vremea, Florin Cîțu, care a avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției de 34.099.623 doze de vaccin Pfizer.

DNA susține că aceste demersuri s-ar fi desfășurat în condițiile în care fostul ministru al Sănătății ar fi știut că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane.

Actualizare ora 13.10 - Într-un comunicat, DNA transmite că procurorii îl acuză pe fostul ministru USR al Sănătății de abuz în serviciu și complicitate de abuz în serviciu, fapte pe care le consideră „cu consecințe deosebit de grave”.

Mai concret, procurorii spun că în două rânduri, în martie 2021, Vlad Voiculescu, în calitate de ministru al Sănătății, ar fi „tranzacționat și ordonanțat la plată” cumpărarea unor loturi suplimentare de vaccinuri anti-Covid(Pfizer și Moderna) cu toate că ar fi știut că vaccinurile deja contractate până atunci erau suficiente pentru campania de vaccinare națională.

Procurorii îl mai acuză pe Vlad Voiculescu de întocmirea unui memorandum aprobat de fostul premier Florin Cîțu, și el umărit penal în dosar, prin care s-ar fi comandat o alta cantitate suplimentară de vaccinuri anti-Covid Pfizer.

La ieșirea de la DNA, fostul ministru al Sănătății a spus că nu dat declarații în fața procurorilor, că a luat la cunoștință acuzațiile care i se aduc și că se va întoarce marți să studieze dosarul.

Știrea inițială

Fostul ministru USR al Sănătății Vlad Voiculescu a spus la intrarea la DNA că „niciodată Vlad Voiculescu nu a semnat vreun contract. Nu este nici măcar o solicitare de acord către mine. Nu era atribuția ministrului, și vă puteți întreba de ce ministrul Sănătății a fost scos din schemă.”

Fostul ministru al Sănătății a spus că deciziile importante din timpul pandemiei nu erau luate fără consultarea președintelui Klaus Iohanis. De altfel, Vlad Voiculescu a declarat că în cazul în care ancheta va continua, atunci îl va „invita” pe Klaus Iohannis la DNA.

Vlad Voiculescu a fost chemat la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă că a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19, cu un prejudiciu calculat de procurori de peste 1 miliard de euro.

Vlad Voiculescu a mers la DNA cu mai multe documente legate de cumpărarea vaccinurilor în timpul pandemiei Covid.

„Fac apel la ţinerea dumneavoastră de minte, în anul 2021, pe cine vedeaţi la televizor vorbind de vaccinare? Cine vă spunea că a primit doze, că au venit dozele de Crăciun în 2020? Cine vă spunea în fiecare săptămână care mai este stadiul, ce se mai întâmplă cu dozele de vaccinare? Aceiaşi oameni luau toate deciziile. Îl aveţi aici pe prima pagină pe domnul preşedinte (Iohannis - n.r.)”, a spus Vlad Voiculescu jurnaliştilor la intrarea în sediul DNA.

În dosarul vaccinurilor sunt implicați, de asemenea, fostul premier PNL, Florin Cîțu, și fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă.

Procurorii spun că, deși dozele de vaccin contractate înainte de 1 ianuarie 2021 ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, cei trei oficiali români ar fi aprobat nejustificat o achiziție suplimentară de vaccinuri în valoare de un miliard de euro.

România a fost printre primele țări în care vaccinurile au fost accesibile în timpul pandemiei. Acest lucru s-a întâmplat grație unui acord încheiat de Comisia Europeană cu producătorul Pfizer, primul care a avut un vaccin aprobat în Uniunea Europeană, pe 21 decembrie 2020.

Strategia presupunea negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de populație, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

Statele membre aveau și posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de «opt-out», astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a fost autoritatea însărcinată să organizeze și să coordoneze activitatea de vaccinare.

Comitetul era definit ca organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea Secretariatului General al Guvernului și în coordonarea prim-ministrului. Componența acestui comitet nu a fost făcută publică niciodată.

Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Sănătății către Europa Liberă, CNCAV avea în componență reprezentanți au următoarelor instituții:

  • Secretariatul General al Guvernului
  • Ministerul Sănătăţii
  • Institutul Naţional pentru Sănătate Publică
  • Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale
  • Ministerul Apărării Naţionale
  • Ministerul Afacerilor Interne
  • Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei
  • Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice
  • Colegiul Medicilor din România
  • Organizaţii profesionale de profil

Conducerea Comitetului a fost asigurată de un preşedinte, precum şi de un vicepreşedinte, desemnaţi prin decizie a prim-ministrului.

Procurorii susțin că achizițiile de vaccin aprobate de Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă s-au făcut fără a ține cont de nevoile reale. Astfel:

  • Vlad Vasile Voiculescu e acuzat de procurori că ar fi semnat pentru achiziționarea a 14.445.798 doze de vaccin Pfizer și Moderna.
  • Ioana Mihăilă e acuzată că ar fi semnat pentru achiziționarea a 34.099.623 doze Pfizer.
  • Florin Cîțu e acuzat că fi aprobat achizițiile pentru 2022-2023.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG