Procurorii DNA cer ridicarea imunității foștilor miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, și a fostului premier Florin Cîțu, pe care îi acuză de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, prejudiciul estimat fiind de peste 1 miliard de euro.
Concret, ei sunt acuzați că în perioada ianuarie - mai 2021 au cumpărat încă 52 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, deși fuseseră deja cumpărare 37 de milioane de doze, suficiente pentru a vaccina 23 de milioane de oameni.
Problema nu este una de „oportunitate”, asupra căreia procurorii nu se pot pronunța după decizia Curții Constituționale din 2017, ci una de legalitate.
Astfel, milioanele de vaccinuri suplimentare (Pfizer și Moderna) au fost cumpărate cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/ analize care să ateste necesitatea achiziției, susțin procurorii.
Cererea DNA de urmărire penală faţă de Florin Cîţu, acum senator, a ajuns deja la Senat, iar Biroul Permanent trebuie să trimită solicitarea procurorilor Comisiei Juridice, care, până miercuri, trebuie să dea raportul.
Cel mai probabil, Parlamentul va încuviința cererea DNA.
Dincolo de chestiunile reclamate de procurori, ce vor fi lămurite în cursul urmării penale, există și un efect politic.
USR lovit în figură cu „fără penali în funcții publice”
Principala lovitură a primit-o USR, Vlad Voiculescu fiind pe poziția a doua pe lista pentru europarlamentare, deci un personaj cu greutate în economia viitoarei campanii electorale.
Dacă lucrurile iau o întorsătură neplăcută, probabil se va pune problema retragerii sale de pe listă, deși Cătălin Drulă a declarat că nu se va întâmpla asta.
Pentru că, a argumentat președintele USR, Voiculescu „este o victimă, un om inocent, un om care timp de trei luni s-a luptat pentru vieţile din această ţară, hărţuit în mod mizerabil el şi familia lui, el este un simbol acum pentru lupta pe care o ducem în România, şi are toată susţinerea noastră. Şi le spun că, şi dacă ne iau unul câte unul, o să rămânem în picioare”.
Nu este clar dacă aceasta este poziționarea oficială și definitivă a partidului sau doar o decizie a conducerii. Din informațiile Europei Libere, Biroul Politic Național nu s-a întrunit pentru a discuta situația.
Dar tocmai această poziție arată duritatea loviturii primite de USR. Partidul a fost cel care a lansat în spațiul public campania „fără penali” și a criticat celelalte partide pentru faptul că păstrau în diverse funcții publice persoane care erau anchetate de procurori, chiar dacă nu aveau o decizie definitivă din partea instanței.
Mai exact, „penal” indezirabil era considerat și acela care se afla sub urmărire penală, situație în care s-ar putea afla Vlad Voiculescu.
USR a ridicat ștacheta sus, iar acum se dovedește complicat a fi la înălțimea propriilor principii.
A fost dificil și atunci când Clotilde Armand, primărița Sectorului 1, a fost pusă sub urmărire pentru conflict de interese, moment în care USR a făcut scut în jurul ei.
Este cu atât mai complicat acum când dosarul are o anvergură mult mai mare și atinge o temă extrem de sensibilă în spațiul public.
Cătălin Drulă a ieșit intempestiv să denunțe implicarea serviciilor secrete și să critice DNA și partidele aflate la putere, spunând că prin instrumentarea acestui dosar „statul de drept e în pericol”.
„Democrația în România e în pericol. Statul de drept e călcat în picioare. Trăim cel mai periculos moment pentru democrație din ultimii 25 de ani. Da, e mai rău decât pe vremea lui Năstase. De ce? Pentru că avem un război lângă noi și sub acoperirea acestui război, care ține atenția continentului, fac ce vor aici, în România. Și o fac mult mai subtil, pervers și corupător (…) De ce DNA, în frunte cu un procuror care i-a îngropat plagiatul lui Ciucă, face un dosar la comandă care atacă opoziția?”, a declarat președintele USR, Cătălin Drulă.
Acest tip de discurs amintește însă de retorica altor partide, exact cele pe care le incriminează azi liderul USR. În ce măsură această abordare va avea priză la propriul electorat, sau, din contra, îl va îndepărta, rămâne de văzut.
Cert este că USR se află, nu de ieri, de azi, sub tirul criticilor tuturor politicienilor începând cu PSD și PNL și terminând cu AUR, iar împotriva sa televiziunile și site-urile aflate în siajul acestora poartă o campanie de discreditare.
Situația creată de acest dosar și de implicarea lui Vlad Voiculescu vine pe fondul recentului scandal legat de primarul USR din Câmpulung, Elena Lasconi, în urma căruia aceasta a fost îndepărtată din fruntea listei pentru europarlamentare.
A fost însă doar un conflict din multele care au măcinat partidul și care i-au afectat imaginea. USR este cotat în sondaje cu scoruri de cel mult 14%.
Chiar vineri, pentru a justifica atacurile la adresa partidului, USR a ieșit cu un sondaj de opinie care arată că Polul Dreptei – format din USR, PMP și Partidul Forța Dreptei – ar obține un scor de 22-24%, care l-ar plasa pe locul doi în ierarhia partidelor, la doar 2-4% în spatele PSD.
Conducerea PNL poate răsufla ușurată: scapă de un critic
Probleme de natură politică ridică și implicarea lui Florin Cîțu în dosarul vaccinurilor deschis de DNA, deși acestea sunt departe de anvergura celor din USR.
Spre deosebire de Vlad Voiculescu, pe Florin Cîțu nu-l vor regreta decât puțini în PNL. Ba chiar conducerera partidului ar putea răsufla ușurată. Ca dovadă, Nicolae Ciucă a anunțat rapid că parlamentarii liberali vor vota in corpore pentru ridicarea imunității.
Întrebat dacă are încredere în Cîțu, liderul PNL a răspuns rabinic: „Am încredere în justiție”. Nu e clar dacă se referă la încrederea că Florin Cîțu își va dovedi nevinovăția în justiție sau dimpotrivă.
După ce a pierdut funcția de premier și șefia PNL, Florin Cîțu a devenit unul dintre criticii coaliției și guvernului PSD -PNL, deși a fost unul dintre artizani.
Este critic la adresa majorității măsurilor fiscale și economice, contestând introducerea de noi taxe și impozite și majorarea pensiilor, fără a exista resursele bugetare. Critică fără rețineri declarațiile premierului Ciolacu despre renunțarea la cota unică de impozitare.
Florin Cîțu face parte din gruparea care ar dori ruperea coaliției și ieșirea PNL de la guvernare, dar și schimbarea actualei echipe din fruntea partidului.
Ca imagine publică, Florin Cîțu nu stă foarte bine, iar numele lui nu a intrat în discuție pentru vreun loc pe listele de la europarlamentare. Deci, pentru PNL, pierderea sa nu e cap de țară, iar poziționarea rapidă și tranșantă de partea justiției, care vine în acord cu principiile afirmate anterior, ar putea să aducă PNL puncte în plus.
DNA a ieșit la țanc din adormire
Un semn de întrebare ridică însă și acțiunea DNA, care, sub conducerea noului ei șef, Ionuț Voineg, a ieșit subit din adormire, instrumentând dosare de răsunet.
Poate fi doar o întâmplare că Voineag este cel care a contribuit la blocarea analizării tezei de doctorat a fostului premier Nicolae Ciucă, suspectată de plagiat.
La fel, cum poate fi o întâmplare momentul ales pentru acest dosar: polemica în societate era canalizată pe lipsa banilor pentru măririle de pensii și diversele măsuri fiscale care se preconizează în viitor.
O polemică deloc avantajoasă pentru PSD și PNL, liderii celor două partide fiind obligați să dea explicații ca să liniștească opinia publică. De altfel, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au ieșit în ultimele zile cu declarații și apariții la televiziuni.
O dată cu noul scandal atenția publică se va muta în altă direcție, ceea ce le va da celor doi un moment de respiro.
Pandemia încă lovește România
Dosarul vaccinurilor mai are o consecință: repunerea pe tapet a problemelor ridicate de gestionarea pandemiei, care a fost departe de a fi un succes.
Nemulțumirile față de draconicele măsuri luate, față de numărul mare de decese, de închiderea școlilor, de interdicția de părăsi țara fără așa-numitul certificat verde, au o minunată ocazie de a reieși la suprafață.
Dar în primul și în primul rând va reizbucni insatisafacția față de campania de vaccinare, care a fost un eșec ( România a avut unele din cele mai mici rate de vaccinare din UE), în comparație cu sumele mari de bani cheltuite.
Teoriile conspiraționiste au, iarăși, un teren fertil, de pe care au șanse să culeagă noi procente AUR și partidele de aceeași sorginte.