Linkuri accesibilitate

Rusia începe exerciții militare cu forțe nucleare supravegheate de Putin


Putin va superviza exercițiile în calitate de comandant suprem al forțelor armate.
Putin va superviza exercițiile în calitate de comandant suprem al forțelor armate.

Ministerul rus al Apărării a anunțat noi manevre militare strategice pentru 19 februarie care vor fi supravegheate de președintele Vladimir Putin.

„Pe 19 februarie, va avea loc un exercițiu planificat al forțelor de izolare strategică sub conducerea Comandantului Suprem al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Vladimir Putin, în cadrul căruia vor fi lansate rachete balistice și de croazieră”, a anunțat vineri ministerul Apărării în cea mai recentă demonstrație de forță, într-un moment de tensiuni cu Occidentul.

Ministerul Apărării spune că exercițiile vor testa pregătirea comenzii și controlul militar, echipajele de luptă, navele de război și transportoarele strategice de rachete, precum și fiabilitatea armelor strategice nucleare și nenucleare.

Acestea ar implica Forțele Aerospațiale ale Rusiei, Districtul Militar de Sud, Forțele Strategice de Rachete, Flota de Nord și Flota Mării Negre.

La exerciții, vor participa trupe și echipamente ale forțelor aerospațiale ale Rusiei, precum și unități de rachete ale flotelor din Marea Neagră și de Nord.

Agenția de presă de stat TASS transmite că exercițiile implică un submarin strategic al Flotei de Nord care transportă o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) către terenul de antrenament Kura din Kamchatka, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, în timp ce un submarin cu propulsie nucleară din Flota Pacificului va lansa un ICBM la o țintă din poligonul de tragere Chizha din nordul Rusiei.

În plus, Forța Strategică de Rachete lansează un ICBM în timpul exercițiilor, în timp ce avioanele cu rază lungă de acțiune din Forța Aerospațială vor trage cu rachete de croazieră.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, citat de Reuters, că exercițiile fac parte dintr-un proces regulat de antrenament și a negat că acestea ar presupune o escaladare a crizei ucrainene.

El a spus că rolul lui Putin este esențial și că va face parte dintr-un centru de comandă, de unde va superviza exercițiile strategice în calitatea sa de comandant suprem al forțelor armate.

Președintele rus Vladimir Putin a confirmat participarea la exercițiile militare de sâmbătă, unde a anunțat că va fi însoțit de Lukașenko.

„Acum este în derulare o fază activă a exercițiilor și manevrelor, iar mâine vom participa împreună la unul dintre evenimentele importante ale acestei acțiuni complexe de cooperare militară”, a declarat Putin, la întâlnirea cu Lukașenko, de la Moscova.

Exercițiile urmează unei serii uriașe de manevre ale forțelor armate ale Rusiei din ultimele patru luni, care au inclus o acumulare de trupe estimată de Occident între 169.000 și 190.000 după ultimele cifre lansate de ambasadorul SUA la OSCE, Michael Carpentier, masate în nordul, estul și sudul Ucrainei.

Putin și alți oficiali de vârf au spus nu o dată că Rusia, alături de Statele Unite, este una dintre principalele puteri nucleare ale lumii.

Forțele de rachete strategice ale Rusiei numără 50.000 de soldați din totalul forțelor sale militare active de 900.000, a declarat săptămâna aceasta Institutul Internațional de Studii Strategice în raportul său anual privind echilibrul militar, care spune că tehnologia lor a fost îmbunătățită semnificativ în ultimii șase ani.

Vineri, secretarul general al NATO a spus că Europa înregistrează cea mai mare concentrare de forțe militare de la sfârșitul Războiului Rece.

„Nu poate exista nicio îndoială că avem acum cea mai mare concentrare de forță militară din Europa de la sfârșitul Războiului Rece din Europa”, a declarat Stoltenberg vineri pentru postul german ZDF.

El a spus că Rusia are capacități cu forțe și elemente de sprijin cu care poate oricând „lansa un atac fără avertizare”. „Nu știm intenția, planurile Rusiei”, a spus el.

Stoltenberg consideră că nu a existat niciun semnal de detensionare din Rusia și că „dimpotrivă, am văzut că acumularea de forțe continuă” în ciuda declarațiilor Rusiei că și-ar retrage parte din trupe la bazele militare.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG