Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski continuă schimbările de la vârful armatei. Militarii ucraineni din prima linie cer să fie înlocuiți de noi recruți


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la o ședință cu noii comandanți militari numiți la conducerea Armatei. 10 februarie 2024
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la o ședință cu noii comandanți militari numiți la conducerea Armatei. 10 februarie 2024

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a numit pe Oleksandr Pavliuk, fost prim-adjunct al ministrului apărării, în funcția de nou comandant al forțelor terestre ale Ucrainei. În weekend, președintele ucrainean a anunțat alte cinci numiri la conducerea Armatei.

Generalul Oleksandr Pavliuk preia funcția lui Oleksandr Sîrski, promovat de V. Zelenski în funcția de comandant suprem al forțelor armate ale Ucrainei, în locul lui Valeri Zalujnîi.

Președintele Zelenski l-a numit, de asemenea, pe Iuri Sodol, fostul șef al Corpului Marinei Ucrainei, ca noul comandant al forțelor combinate ale Ucrainei.

Generalul de brigadă Ihor Skibiuk a fost numit comandant al forțelor de asalt aerian ale Ucrainei, iar generalul-maior Ihor Plahuta - comandant al forțelor de apărare teritorială ale Ucrainei.

Volodimir Zelenski a declarat de mai multe ori în ultimele săptămâni că intenționează să facă schimbări la vârful armatei, care să „repornească” conducerea militară a țării.

„Sunt oameni care sunt bine cunoscuți în armată și care știu bine de ce are nevoie armata își asumă noi responsabilități”, a spus președintele Zelenski.

Oleksandr Pavliuk este noul comandant al forțelor terestre ale Ucrainei, poziție pe care o preia de la Oleksandr Sîrski, devenit comandantul Armatei.
Oleksandr Pavliuk este noul comandant al forțelor terestre ale Ucrainei, poziție pe care o preia de la Oleksandr Sîrski, devenit comandantul Armatei.

După numirea lui în calitate de comandant al Armatei, Oleksandr Sîrski a semnalat că intenționează în primul rând să îmbunătățească rotația trupelor pe front și să valorifice în luptă noile tehnologii.

Sîrski este considerat arhitectul celei mai importante victorii ucrainene a războiului, contraofensiva din estul regiunii Harkov, din septembrie 2022, care a alungat forțele ruse din orașele Kupiansk și Izium.

Schimbarea conducerii forțelor armate vine într-un moment crucial pentru Ucraina, care a declanșat în 2023 o contraofensivă pentru recuperarea teritoriilor ocupate de Rusia. Contraofensiva nu a avut succesul așteptat.

În același timp, momentul schimbărilor din armată are loc pe fondul intensificării atacurilor rusești. Mai mult, un consistent ajutor militar SUA este blocat în legislativul de la Washington, unde parlamentarii republicani blochează pachetul de 61 de miliarde de dolari.

De cealaltă parte, Uniunea Europeană a reușit să aprobe un ajutor pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, pentru o perioadă de 4 ani.

Trupele ucrainene fac presiuni pentru noi recruți

Un reportaj AFP pe frontul din Ucraina arată militari voluntari care s-au alăturat armatei în primele zile de război. Acum ei sunt epuizați și solicită ca alte trupe să vină să îi înlocuiască

„Suntem cu toții obosiți. Cu toții vrem să ne odihnim. Vă rog, băieți, schimbați-ne!”, spune un tânăr militar din prima linie, citat de AFP.

Oboseala și apelurile de a oferi ajutor soldaților reprezintă o dilemă pentru liderii militari, care au nevoie de mai multă forță de muncă pentru a rezista atacurilor rusești.

„Oamenii trebuie să primească timp liber, nu doar pentru a se recupera și a continua lupta”, a declarat Sergi Ogorodnik, în vârstă de 39 de ani, care conduce o companie în cadrul forțelor de asalt aeropurtate.

„De asemenea, au nevoie de timp pentru a-și reconstrui viețile civile”, a spus el, adăugând că sentimentul de „nedreptate” față de cei care nu au fost chemați să lupte clocotește în rândul trupelor aflate în serviciu.

Fără să se întrevadă un sfârșit al războiului, armata ucraineană se luptă să găsească suficienți soldați.

Un proiect de lege susținut de guvern încearcă să împace nevoia de trupe noi cu cea de odihnă și refacere a celor aflate în luptă. Printre altele, legea proiectul propune o limită de 36 de luni pentru serviciul militar în timp de război. În prezent, nu există niciun plafon.

Proiectul de mobilizare a generat în decembrie o controversă națională legată de politica de recrutare a Kievului.

Autoritățile de la Kiev își propun să recruteze încă 500.000 de militari. Stagnarea de pe front a scăzut entuziasmul ucrainenilor și a numărului de voluntari ceea ce pune problema numărului de soldați de care e nevoie, mai ales în condițiile unei intensificări a atacurilor Ruesiei.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG