Linkuri accesibilitate

Votul prin corespondență. Ce trebuie să mai faceți


Coadă la secția de votare din Londra, 26 mai 2019
Coadă la secția de votare din Londra, 26 mai 2019

Au mai rămas doar 7 zile pentru exprimarea votului prin corespondență. Buletinul de vot pentru primul tur de scrutin trebuie să ajungă la destinație până pe 7 noiembrie 2019.

Alegătorii trebuie să ia în considerare timpul de expediere a plicurilor care conțin buletinele de vot. Acestea trebuie să ajungă la misiunea diplomatică, la sediul biroului electoral sau la oficiul consular, după caz, până la 7 noiembrie pentru primul tur de scrutin, respectiv pe 21 noiembrie pentru al doilea tur.

41.000 de români din diasporă au optat pentru votul prin corespondență, conform datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Documentele necesare au ajuns la destinațiile din străinătate în urmă cu două săptămâni, primele voturi fiind astfel deja trimise către biroul electoral.

În urma suprasolicitării secțiilor de vot din diaspora la alegerile din 2014 și a aglomerațiilor care au avut loc la alegerile europarlamentare, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a organizat 835 de secții în străinătate pentru alegerile prezidențiale și a introdus votul prin corespondență. La prezidențialele din 2014 românii din străinătate au avut la dispozitie doar 294 de secții de vot, deci aproape de 3 ori mai puține decât acum.

Unii alegători din diasporă s-au arătat sceptici în privința votului prin corespondență după cum arată numărul mic al celor care au optat pentru această metodă, dar deocamdată procesul pare să se desfășoare conform normelor.

Alegătorul care alege să voteze prin corespondență trebuie să verifice dacă plicul conține toate documentele necesare exercitării dreptului de vot și dacă sigiliul este intact, iar dacă nu, să contacteze AEP.

În interiorul plicului ar trebui să se afle următoarele:

· 2 plicuri exterioare care au lipită o etichetă cu mențiunea primul tur de scrutin, respectiv al doilea tur, un cod unic de bare și datele de contact ale alegătorului

· 2 plicuri interioare, nemarcate,în care se va introduce buletinul de vot

· 4 etichete prevăzute cu elemente de ștanțare împotriva dezlipirii, pentru sigilarea plicurilor

· 2 certificate de alegător catre trebuie semnate și datate

· 2 buletine de vot, câte unul pentru fiecare tur

· 2 autocolante cu mențiunea VOTAT 2019 Turul 1 respectiv Turul 2

· 2 autocolante cu adresa biroului electoral din țară, respectiv 2 cu mențiunea Priority; By airmail

Un set de instrucțiuni explicite și ușor de urmat se află de asemenea printre documentele trimise. Alegătorul poate să decidă dacă dorește să expedieze plicurile sigilate la orice oficiu poștal sau cutie poștală gratuit sau contra cost la orice serviciu de curierat. Odată ajunse la destinație, codul de bare de pe plicurile exterioare va fi scanat, iar alegătorul va fi informat prin SMS sau e-mail cu privire la înregistrarea acestuia la biroul electoral. În caz contrar, acesta va putea să își exprime votul la cea mai apropiată secție de votare, pe listele suplimentare.

Pentru ambele scrutinuri trebuie urmată aceeași procedură, cu mențiunea că, alegătorul trebuie să se asigure de participarea în al doilea tur de scrutin a candidatului dorit, înainte de aplicarea autocolantului. Plicurile pentru turul al doilea trebuie să ajungă la destinație până pe 21 noiembrie. Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise timp de 3 zile pentru ambele scrutinuri, primul desfășurându-se între 8 și 10 noiembrie, iar al doilea între 22 și 24 noiembrie.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG