Linkuri accesibilitate

Alegerile din SUA: Vladimir Putin ar fi încercat să-i convingă pe americani să-l voteze pe Trump


Potrivit raportului, Rusia l-a susținut pe Trump, Iranul nu.
Potrivit raportului, Rusia l-a susținut pe Trump, Iranul nu.

ACTUALIZARE Rusia respinge concluziile Raportului agențiilor de informații americane potrivit căruia președintele Vladimir Putin a autorizat acțiuni de influențare a rezultatului alegerilor prezidențiale.

Ambasada Rusiei la Washington a transmis, miercuri, că acuzațiile nu au la bază dovezi și sunt susținute doar de încrederea serviciilor americane în propria „neprihănire”.

Washingtonul continuă să practice ’diplomația megafonului’ cu scopul de a menține o imagine negativă asupra Rusiei. /.../ Această atitudine a administrației e departe de a corespunde propunerii noastre la un dialog aplicat, bazat pe respect reciproc, menit să găsească soluții la cele mai presante probleme. Acțiunile Washington-ului nu contribuie la o normalizare a relațiilor bilaterale”, transmite Ambasada Rusiei în Statele Unite.

*******

Un raport al Serviciilor de Informații ale Statelor Unite arată că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a autorizat operațiuni de influențare a opiniei publice din SUA împotriva candidatului Partidului Democrat la alegerile prezidențiale de anul trecut, Joe Biden.

Documentul arată că Vladimir Putin „a autorizat, iar o serie de instituții guvernamentale rusești au pus în practică, operațiuni de influențare menite să denigreze candidatura președintelui Biden și Partidul Democrat și să îl sprijine pe fostul președinte, Donald Trump, subminând încrederea publicului în procesul electoral și amplificând divizarea socio-politică din Statele Unite.

Documentul precizează că atât Rusia cât și Iranul au organizat operațiuni de transmitere a unor informații false sau greșite, menite să influențeze rezultatul alegerilor din SUA.

Rusia a încercat să îl ajute pe Donald Trump la alegerile din 2020.
Rusia a încercat să îl ajute pe Donald Trump la alegerile din 2020.

Spre deosebire de 2016, mai arată raportul, în 2020, serviciile de informații ale SUA nu au sesizat tentative cibernetice ale Rusiei pentru accesarea infrastructurii electronice a alegerilor. Nu au existat indicii că actorii străini au încercat să influențeze aspectele tehnice ale votului. Acțiunile au vizat, în esență, influențarea opiniei publice.

Strategia Moscovei s-a axat în principal asupra folosirii unor persoane asociate serviciilor rusești de informații, inclusiv a unor apropiați ai președintelui Trump, pentru distribuirea anumitor mesaje menite să influențeze publicul.

De exemplu, personalități ucrainene asociate serviciilor rusești au distribuit informații false sau greșite despre presupuse acte de corupție care l-ar fi implicat pe președintele Biden și pe fiul acestuia Hunter. Guvernul Ucrainei nu ar fi fost implicat în aceste demersuri.

Chiar și după alegerile din noiembrie, arată raportul, actori asociați Rusiei au continuat să amplifice mesaje care puneau la îndoială rezultatul alegerilor câștigate de Joe Biden și îl denigrau atât pe acesta, cât și Partidul Democrat.

E de așteptat ca Rusia să continue să desfășoare acțiuni menite să slăbească Statele Unite, deoarece crede că și Washingtonul desfășoară acțiuni similare, care ar fi esențiale în competiția geostrategică.

Și Iranul ar fi intervenit în campania electorală din Statele Unite, dar pentru a submina eforturile lui Donald Trump de a fi reales, fără a-l sprijini pe Joe Biden. Scopul Iranului a fost să submineze încrederea în alegerile și instituțiile americane și să contribuie la divizarea societății.

Campania a fost autorizată de liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, și dusă la îndeplinire de serviciile de informații iraniene.

În privința Chinei, raportul precizează că nu există dovezi care să sugereze că aceasta ar fi încercat să intervină în vreun fel în influențarea rezultatului alegerilor prezidențiale din SUA.

China a dorit să mențină stabilitatea în relațiile cu SUA și nu a considerat că avantajele susținerii unui candidat sau al altuia i-ar fi adus suficiente avantaje, astfel în cât să merite riscul de a fi prinsă”, arată raportul.

Au mai încercat tentative de influențare a alegerilor din SUA și din partea Cubei, Venezuelei și Hezbollahului libanez, dar acesta au fost reduse ca amploare și efect, mai arată documentul publicat de serviciile de informații americane.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG