Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin neagă existența unui motiv ascuns pentru care nu l-a felicitat pe Joe Biden


Președintele rus, Vladimir Putin, afirmă că nu există niciun motiv ascuns în spatele deciziei de a nu îl felicita pe președintele-ales Joe Biden după alegerile din Statele Unite, insistând că Kremlinul doar așteaptă „rezolvarea disputelor politice domestice".

Afirmațiile lui Vladimir Putin, făcute într-un interviu difuzat duminică de televiziunea națională, vin să ofere noi precizări de la Kremlin privind întrebările iscate de decizia lui Putin de a nu trimite un mesaj de felicitare în ciuda faptului că liderii europene și internaționali au făcut deja acest gest.

În precedentele alegerile prezidențiale din Statele Unite, Vladimir Putin a fost printre primii lideri mondiali care l-au felicitat pe Donald Trump, ieșind public cu o declarație la mai puțin de 12 ore de când Hillary Clinton și-a recunoscut înfrângerea.

Joe Biden a fost declarat câștigător neoficial al alegerilor americane pe baza numărului de voturi proiectate să le câștige din partea statelor în Colegiul Electoral.

Colegiul Electoral se va reuni pe 14 decembrie când va declara formal un câștigător, precum este înscris în Constituția Statelor Unite. Inaugurarea la Casa Albă este programată pentru 21 ianuarie 2021.

Într-un interviu televizat, în care a reiterat afirmațiile precedente ale purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, Putin a sugerat că ar fi nepotrivit să îl felicite pe Joe Biden.

Vreau să vă asigur: nu există niciun motiv ascuns, că preferăm pe cineva sau că nu plăcem pe altcineva", a spus Putin citat de agențiile de știri. „Doar așteptăm finalizarea disputelor politice domestice".

Vladimir Putin și-a explicat abținerea de la a oferi felicitări și prin faptul că ele nu schimbă relația bilaterală Rusia - Statele Unite.

Nu poți strica o relație stricată. Este deja stricată", a adăugat el.

Vladimir Putin a numit sistemul electoral american defectuos și a susținut că Washingtonul nu are niciun drept să județe alte state pentru organizarea de alegeri democratice problematice.

Observatorii electorali din partea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care au monitorizat votul din Statele Unite, au spus că votul anticipat și procedurile din ziua alegerilor au fost „competitive și bine organizate".

Dar observatorii au criticat ceea ce ei au numit „acuzații nefondate privind deficiențe sistematice, în special din partea președintelui în funcție, inclusiv în noaptea alegerilor, care au afectat încrederea publică în instituțiile democratice".

Joe Biden a fost declarat câștigător de toate marile organizații de presă din Statele Unite pe 7 noiembrie, când rezultatele din statele- cheie au arătat că democratul va depăși cei 270 de electori necesari pentru a câștiga alegerile.

Imediat au curs mesaje de felicitare din partea liderilor mondiali, dar între ele s-a remarcat tăcerea Kremlinului.

Donald Trump a refuzat să își recunoască înfrângerea și a înaintat mai multe procese în instanțe privind desfășurarea votului.

Trump încearcă să obţină un nou mandat de preşedinte al Statelor Unite contestând în instanţe rezultatele alegerilor în mai multe state şi susţinând că scrutinul a fost marcat de fraude pe scară largă, deși nu a produs nicio dovadă în acest sens până acum în sprijinul acuzațiilor sale.

O curte federală din statul Pennsylvania a respins, sâmbătă, ca nefondată, încercarea juriştilor republicani conduşi de Rudy Giuliani de a împiedica certificarea rezultatelor alegerilor, o lovitură importantă dată eforturilor preşedintelui Trump de a răsturna rezultatul obţinut în alegerile din 3 noiembrie, câştigate de democratul Joe Biden, transmite Reuters.

Echipa de campanie a lui Trump a comunicat că va face apel împotriva deciziei. De asemenea, echipa de jurişti a preşedintelui american Donald Trump a cerut sâmbătă încă o renumărare a voturilor în statul Georgia, transmite dpa.

Guvernatorul Georgiei, Brian Kemp, şi secretarul de stat Brad Raffensperger - ambii republicani, ca şi Donald Trump - au certificat independent rezultatele după prima renumărare, încheiată joi, confirmând astfel victoria democratului Joe Biden, care a obţinut în acest stat cu peste 12.000 de voturi mai mult la alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie. Pentru că diferenţa este mai mică de 0,5% din numărul total de voturi, legea din Georgia îi permite, însă, candidatului învins Donald Trump să mai solicite o numărătoare, ceea ce echipa sa a și cerut.

XS
SM
MD
LG