Linkuri accesibilitate

Viktor Orbán: China este unul dintre pilonii noii ordini mondiale. Cooperare extinsă în domeniul energiei nucleare


Premierul Ungariei, Viktor Orban, l-a așteptat la aeroportul din Budapesta pe președintele Chinei, Xi Jinping.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, l-a așteptat la aeroportul din Budapesta pe președintele Chinei, Xi Jinping.

China și Ungaria vor extinde cooperarea în mai multe domenii, inclusiv în industria energiei nucleare, a anunțat premierul ungar Viktor Orbán la Budapesta pe 9 mai, după discuții cu președintele chinez, Xi Jinping.

„China este unul dintre pilonii noii ordini mondiale”, a declarat Viktor Orbán într-o conferință de presă comună susținută în capitala Ungariei.

Xi a sosit în capitala Ungariei pe 8 mai, după ce s-a întâlnit cu președintele sârb Aleksandar Vučić la Belgrad.

Turneul său european a început pe 5 mai în Franța, unde președintele Emmanuel Macron și liderii UE l-au îndemnat să reducă restricțiile comerciale din China și să-și folosească influența pentru a-l presa pe președintele rus Vladimir Putin să pună capăt invaziei sale din Ucraina.

Viktor Orbán a spus că comerțul bilateral s-a dublat de patru ori în ultimii 20 de ani, transformând relațiile dintre Beijing și Ungaria într-un „parteneriat strategic”.

Orban a spus că în urmă cu 20 de ani, investițiile chineze erau atât de mici încânt era nevoie de o „lupă” pentru a le găsi.

Cu toate acestea, anul trecut, trei sferturi din toate investițiile străine din Ungaria au fost realizate de China, a spus Orban, adăugând că China a oferit locuri de muncă pentru zeci de mii de maghiari.

Orban a mai spus că Ungaria va sprijini planul de pace al Chinei pentru Ucraina.

Beijingul a prezentat o lucrare în 12 puncte în urmă cu mai bine de un an, care a stabilit principiile generale pentru încheierea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar nu a intrat în detalii.

Xi a avut parte de o primire călduroasă la acea vreme atât în Rusia, cât și în Ucraina, în timp ce Statele Unite au spus că China se prezintă ca un făcător de pace, dar reflectă „narațiunea falsă” a Rusiei și nu reușește să condamne invazia sa pe scară largă.

Vorbind alături de Viktor Orbán la conferința de presă de la Budapesta, Xi a spus că China va aprofunda cooperarea economică, comercială, investițională și financiară cu Ungaria.

Xi a mai promis că va avansa cu proiectele de construcție, inclusiv o legătură feroviară de mare viteză între Budapesta și Belgrad.

Xi a numit Ungaria „ținta nr. 1 în regiunea Europei Centrale [și] de Est pentru investițiile chineze” într-un articol pe care l-a scris pentru cotidianul pro-guvernamental Magyar Nemzet.

Oficialii maghiari și chinezi sunt așteptați să semneze 16 până la 18 noi acorduri de cooperare, dintre care unul ar putea fi un proiect de infrastructură pe scară largă în cadrul uriașului proiect Belt and Road al Chinei, a declarat ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó la începutul acestei săptămâni.

Președintele chinez Xi Jinping a sosit pe 8 mai în Ungaria unde se va întâlni cu premierul Viktor Orban, în ultima oprire din turneul său european. Pe agenda de discuții de la Budapesta se află proiecte comune de infrastructură și situația din Ucraina, relatează Reuters.

Înainte de sosirea președintelui chinez la Budapesta, cotidianul proguvernamental Magyar Nemzet a publicat un editorial al lui Xi Jinping.

Liderul de la Beijing scrie că a „dezvoltat prietenii profunde” cu politicienii maghiari, iar Ungaria a fost „ținta numărul unu în regiunea Europei Centrale și de Est pentru investițiile chineze”.

Ungaria și China marchează și 75 de ani de relații diplomatice, iar liderii celor două țări vor semna o serie de acorduri noi de cooperare. Unul dintre ele ar putea fi o investiție de infrastructură în cadrul uriașului proiect Belt and Road al Chinei, potrivit ministrului de Externe maghiar, Peter Szijjarto.

Ungaria lui Viktor Orban și-a dezvoltat constant relațiile cu China. În prezent, Ungaria găzduiește investiții majore chinezești, mai ales în domeniul mașinilor electrice.

Unul dintre cei mai mari investitori, CATL, construiește o fabrică de baterii de 7,3 miliarde de euro, în Debrecen. De asemenea, producătorul chinez de vehicule electrice BYD a anunțat la sfârșitul anului trecut că va construi la Szeged prima sa fabrică din Europa.

Producția de mașini electrice chinezești în Europa ar fi, spun observatorii, strategia prin care Beijing va putea evita posibile măsuri protecționiste ale Uniunii Europene împotriva Chinei.

Ungaria este singura țară din Uniunea Europeană care participă la inițiativa Chinei privind infrastructura și investițiile Belt and Road, proiect care își propune să realizeze o conexiune terestră între China și Europa.

De asemenea, China construiește o legătură feroviară de 350 de kilometri între capitala Ungariei, Budapesta, și capitala sârbă, Belgrad.

Beijingul vrea mai multă influență în Europa

Prima călătorie a președintelui Xi Jinping în Europa în ultimii cinci ani este văzută ca parte a eforturilor sale de a crește influența Beijingului în economia și politica continentului.

Dacă în Franța, discuțiile au fost mai puțin comode și s-au purtat pe marginea relațiilor economice tensionate dintre Uniunea Europeană și China, sau au vizat războiul din Ucraina, în Serbia, liderul chinez a fost primit cu fast.

Mai mult, acordul semnat de președinții Xi Jinping și Aleksandar Vucici ridică nivelul cooperării celor două țări de la parteneriat strategic la „construirea comunității dintre Serbia și China cu un viitor comun în noua eră”.

Xi Jinping a declarat că Serbia și China se vor „opune împreună hegemoniei și politicii de putere” în interesul „intereselor fundamentale și pe termen lung”.

El a numit încrederea politică dintre Beijing și Belgrad „puternică ca o stâncă”.

Ca și Moscova, Beijingul a sprijinit refuzul Belgradului de a recunoaște independența fostei provincii Kosovo, în timp ce Serbia a susținut pretențiile Chinei asupra Taiwanului. „Taiwanul este China”, a declarat Vucic pe 8 mai, citând Carta ONU.

Vizita lui Xi la Belgrad a avut loc într-un moment cu încărcătură simbolică, la 25 de ani de la bombardarea accidentală de către NATO a fostei ambasade chineze din Belgrad în 1999.

Incidentul a apropiat Beijingul și Belgradul în criticile lor față de intervenția occidentală în Balcani.

China a investit aproximativ 6 miliarde de dolari în Serbia în ultimul deceniu, mai ales banii în mine de cupru și în domeniul metalurgiei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG