Psiholoaga Yolanda Crețescu este președinta Asociației Happy Minds și fondatoarea depreHUB, primul hub antidepresie din România.
Yolanda Crețescu vorbește la SmartJob despre pericolul conturilor de social media pentru copii și are un mesaj clar pentru părinți, în legătură cu momentul în care un minor ar fi pregătit pentru rețelele sociale:
„Ne spune legea, la 13-14 ani.”
AUDIO Poți asculta aici acest podcast:
E un argument pentru un părinte să-i facă conturi în social media copilului, atunci când el are doar câteva luni sau la un an, doi, cinci, susținând că este creativ, dezinvolt și îi place foarte mult să fie filmat sau să fie în centrul atenției?
„Și vrei să-l păstrezi așa? Atunci nu-i faci. Copilul tău nu mai este în contact cu întregul lui. Este în contact doar cu a fi vedetă, cu a fi în centrul atenției vizuale. Dacă tu umbli după copil prin casă să-l filmezi, ca să-i prinzi cele mai drăguțe momente, copilul înțelege că-ți aparține doar dacă are cele mai drăguțe momente. Își mai dă voie oare să aibă vulnerabilități? Își dă voie să fie trist cu adevărat? Sau trebuie să fie perfect?”.
Varianta video a acestui podcast:
☑ Gășești podcastul SmartJob pe YouTube, Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.
De aici până la anxietate, depresie, suicid, consum de substanțe, ca să faci față vieții reale, când nu ai like-uri, când nu ai urmăritori, când oamenii vin și poate nu te recunosc sau te recunosc și au o reacție negativă, e doar un pas, susține Yolanda.
Aceasta spune că minorii consumatori activi de social media „sunt într-un foarte mare pericol, pentru că viața reală n-o să le placă niciodată”.
„Se creează un exces de dopamină, adică au nevoie de satisfacție imediat. Până la consumul de droguri, de exemplu, nu e decât un pas foarte mic, pentru că se creează un reflex, scoatem social media și punem alt comportament adictiv.”
Ar putea veni argumentul potrivit căruia social media e un business, iar tu, ca părinte, îți dorești ca al tău copil să aibă succes?
Psiholoaga răspunde: „Și copiii fac business? Atunci dă-i și cheia de la mașină, dacă tot încalci regulile, încalc-o și pe asta!”, răspunde ferm Yolanda Crețescu.
„Este artificial. Nimic în viața reală nu se întâmplă la un click distanță”
Expunerea timpurie în social media a copiilor provoacă dezechilibre majore, explică psiholoaga, iar singurul câștig în treaba asta este că tu, ca părinte, stai liniștit.
„Tu ți-ai luat liniște, i-ai dat copilului ecranul și tu poți să-ți vezi de treaba ta, să lucrezi de acasă, să stai la restaurant, să ai liniște, că nu te mai deranjează copilul. Acum ai un moment de liniște, dar îl vei plăti foarte scump vizavi de dezvoltarea lui.”
Aceasta recomandă înlocuirea gadget-urilor cu jucării, descoperindu-le copiilor alt talent, altă bucurie de a se juca, pentru că ecranele sunt niște „capcane”.
„Nu se creează toleranța la frustrare. Nu se creează raportul real între obiecte și oameni. Nu se creează capacitatea copilului de a interacționa cu oamenii, de a-și exersa emoțiile. Totul se întâmplă la un click distanță. Este artificial. Nimic în viața reală nu se întâmplă la un click distanță.”
Yolanda Crețescu mărturisește că deseori vede copii care au false informații și care îi spun că așa au auzit pe TikTok.
„Noi nu mai avem gândire critică, nu mai știm să verificăm informația. De unde s-o verificăm dacă toată informația noastră este superficială, este la un scroll distanță? De unde, cum să învețe copilul meu să-și verifice informația pe care o citește dacă el doar de pe TikTok și-o ia?”.
Yolanda Crețescu concluzionează că, făcându-le copiilor conturi pe rețele la vârste foarte mici, le luăm dreptul de a se forma echilibrați, de a se autoregla:
„Ei nu se mai pot adapta la situații normale și naturale din viața reală. Devine mai important dacă au luat like, dacă au un follower în plus, decât ce descoperă despre ei într-un mod natural. Și asta periclitează dezvoltarea neuropsihologică a copilului, acest exces de dopamină în care eu mă premiez instantaneu.”