Linkuri accesibilitate

Incendiul de la centrala nucleară Zaporojie a fost complet stins, transmite Rusia


Autoritățile raportează că un incendiu a izbucnit pe 11 august la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei.
Autoritățile raportează că un incendiu a izbucnit pe 11 august la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei.

Un incendiu a izbucnit pe 11 august la un sistem de răcire de la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, ocupată de forțele rusești, transmite RFE/RL. Kievul şi Moscova se învinovăţesc reciproc, dar spun că incendiul nu pune în pericol securitatea centralei.

Actualizare 11:30

Incendiul de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie a fost „complet stins”, transmit autoritățile din Rusia. Nu este clar ce a cauzat incendiul, care a izbucnit pe 11 august în jurul orei 20.00 la un turn de răcire al centralei .

Știrea inițială

Oficialii ruși afirmă că incendiul a fost provocat de bombardamente ucrainene. Kievul neagă acuzațiile și transmite că incendiul a fost provocat de ruși. Evhen Evtuşenko, un oficial local ucrainean din Nikopol, a declarat că au existat informaţii „neoficiale” potrivit cărora forţele ruse ar dat foc unui număr mare de anvelope de automobile în turnurile de răcire.

Conducerea rusă a centralei a declarat că lucrătorii de urgenţă au izolat incendiul şi că nu există niciun pericol ca acesta să se extindă. De asemenea, ei spun că incendiul nu a provocat radiații peste nivelul permis.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că indicatorii de radiații par normali pentru centrală, care a fost preluată de forțele ruse la scurt timp după invazia din februarie 2022.

O înregistrare video publicată de preşedintele Zelenski arată o coloană de fum negru care se ridică din unul dintre turnurile de răcire ale centralei.

În fapt, ambele părţi afirmă că nu au fost detectate creşteri ale radiaţiilor în apropierea centralei, controlată de armata rusă încă din primele zile ale invaziei din 2022.

Inclusiv Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care supraveghează centrala, a transmis duminică seara că „nu a identificat niciun impact asupra securităţii nucleare”.

Șeful agenției, Rafael Grossi, a avertizat însă că incidentele de acest fel sunt foarte periculoase pentru centrală, transmite Reuters.

„Aceste atacuri nesăbuite pun în pericol siguranța nucleară a centralei și cresc riscul unui accident nuclear. Trebuie să se oprească acum”, a avertizat șeful AIEA, Rafael Grossi, fără a atribui vina pentru atac.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, este ocupată de armata rusă din martie 2022. Aceasta este situată în Enerhodar, de-a lungul Niprului.

„Bombardarea oraşului Enerhodar de către trupele ucrainene a provocat un incendiu în sistemul de răcire”, a anunţat guvernatorul pro-rus al regiunii, Evgheni Baliţki, pe Telegram.

Guvernatorul Balițki, instalat de autorităţile ruse, a mai afirmat că „mediul radiologic” din jurul centralei este normal.

Ministrul ucrainean de interne a spus că „monitorizează îndeaproape” situaţia de la staţiile de monitorizare din apropierea centralei.

„Nu există niciun risc de explozie sau alte consecinţe”, a adăugat el.

Moscova a acuzat în repetate rânduri forţele ucrainene că au bombardat în mod deliberat centrala, ceea ce Kievul neagă.

La rândul său, Ucraina acuză Rusia de militarizarea sitului prin instalarea de arme grele în perimetrul centralei.

AIEA a cerut în repetate rânduri părților să protejeze centrala de confruntări și a spus că o acţiune militară „prost gândită” ar putea declanşa un „accident nuclear major”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG