Linkuri accesibilitate

Un civil ucis în Harkov și șapte persoane rănite în regiunea Zaporojie, după atacuri ale forțelor rusești


În imagine, operațiune a contraofensivei ucrainene în regiunea Zaporojie.

Un civil a murit în regiunea Harkov și alte șapte persoane au fost rănite în regiunea Zaporojie, în urma unor atacuri cu rachete ale forțelor ruseși, anunță autoritățile ucrainene.

Un bărbat de 33 de ani a murit după atacuri ale trupelor rusești asupra clădirilor rezidențiale din satul Kolodiazne din regiunea Harkov, a transmis guvernatorul regiunii Oleh Sinehubov, în aplicația de mesagerie Telegram, citat de Reuters.

Un alt bărbat a fost rănit, ca urmare a atacurilor. Rusia ar fi lansat peste noapte patru rachete sol-aer S-400 și asupra orașului Harkov, distrugând ușor o clădire rezidențială.

Și în regiunea Zaporojie, forțele rusești au lansat atacuri puternice cu rachete în satul Stepnohirske, rănind trei femei și patru bărbați, în timp ce mai multe case au fost avariate, a spus pe Telegram guvernatorul acestei regiuni Yuriy Malashko, potrivit agenția de presă.

Aproape 50 de atacuri de artilerie ar fi lansat forțele rusești în ultima zi în orașe și sate din regiune, potrivit lui.

În orașul Zaporojie, 16 clădiri au fost avariate, într-un cartier alimentarea cu energie electrică fiind oprită, a declarat un reprezentant al Consiliului orășenesc, Anatoliy Kurtiev, citat de Reuters.

La rândul lor, autoritățile rusești susțin prin vocea unui oficial instalat de Moscova în regiunea Zaporojie, Vladimir Rogov, că forțele ucrainene ar fi distrus o școală din satul Stulneve. Forțele rusești interceptând totodată o dronă deasupra orașului Tokmak.

Afirmațiile ambelor părți nu au putut fi verificate în mod independent, acestea negând că ar viza civili în operațiunile militare pe care le lansează.

Ministerul rusesc al apărării a anunțat pe de altă parte că a distrus mai multe depozite de muniție din Zaporojie, în timp ce Comandamentul militar ucrainean subliniază că forțele rusești încearcă să încetinească avansul contraofensivei Kievului, prin bombardamente puternice.

În cele două regiuni din estul și sud-estul Ucrainei, Harkov și Zaporojie s-au purtat unele din cele mai aprige lupte de până acum, în încercarea Kievului de a-și recupera teritorii ocupate de trupele Kremlinului, remarcă Reuters.

Chiar dacă Zaporojie este una din cele patru regiuni pe care Rusia pretinde că le-a anexat în octombrie anul trecut și controlează cea mai mare centrală nucleară din Europa, forțele rusești nu au reușit să preia controlul orașului-capitală a regiunii.

În Harkov, trupele Kievului au recuperat o mare parte din teritoriu.

În actualizarea situației de pre front, Statul Major al Armatei Ucrainene subliniază că probabilitatea de noi atacuri cu rachete și alte atacuri aeriene rămne ridicată în toată Ucraina.

Trupele Kremlinului își concentrează eforturile în Kupyan, Lyman, Bakhmut, Avdiivsky și Maryinsky, unde au avut loc aproape 40 de confruntări între cele două tabere.

Forțele rusești fac toate eforturile pentru a bloca avansul trupelor ucrainene, atât în regiunea Zaporojie cât și în Herson - unde ar fi lansat bombardamente asupra a 25 de localități din regiune, inclusiv asupra orașului Herson.

În Zaporojie ar utiliza clădiri medicale în scop propriu, inclusiv pentru tratarea soldaților ruși răniți, susține Statul Major al armatei ucrainene

Zelenski: Nu putem lăsa niciun om și nicio localitate sub ocupație rusească!

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat din nou eforturile Ucrainei, susținută de partenerii internaționali, de a-și recupera teritoriile, menționând că „nu putem lăsa niciunul dintre oamenii noștri, niciun oraș și sat sub ocupație rusească”.

„Oriunde continuă ocupația rusească, domnește violența și umilirea oamenilor. Sunt recunoscător tuturor partenerilor noștri – fiecărui lider, fiecărui politician, personalitate publică, fiecărei țări care ne susține cu adevărat în sensul că numai eliberarea completă a întregului nostru teritoriu ucrainean va permite ca ordinea internațională bazată pe reguli să fie restaurată pe deplin”, a spus Volodimir Zelenski, în discursul său adresat ucrainenilor sâmbătă seară.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG