Linkuri accesibilitate

Undă verde pentru zboruri directe România-Statele Unite


Conform planurilor companiei HiSky, zborurile spre dinspre România spre Statele Unite vor deveni realitate din vară.
Conform planurilor companiei HiSky, zborurile spre dinspre România spre Statele Unite vor deveni realitate din vară.

Românii vor putea zbura direct către Statele Unite, a anunțat HiSky. Compania aeriană a primit autorizația pentru zboruri regulate către Statele Unite ale Americii (SUA) și poate opera curse către orice destinație de pe continent.

După aproximativ 20 de ani în care nu a avut zboruri către SUA, România va avea o legătură directă, pe calea aerului, către continentul american.

Compania aeriană HiSky a transmis că a primit Permisul de Operator Străin de Transport Aerian din partea Departamentului de Transporturi al SUA.

Astfel, HiSky devine singura companie din țară care va putea să zboare dinspre orice destinație europeană, spre orice destinație americană. Pentru obținerea autorizației, operatorul a trecut printr-un proces de trei etape, care a durat peste șase luni.

Primele intenții de a efectua zboruri transatlantice au apărut la începutul acestui an, când în flotă au intrat două aeronave Airbus A321neo, care pot zbura până la 7.400 de kilometri fără întrerupere.

Între timp, în septembrie, HiSky anunța că în flota sa va intra un nou tip de aeronavă, cu o autonomie de zbor și mai mare – Airbus A330-200, ce poate zbura 13.400 de kilometri fără escală, adică peste 14 ore.

Cea mai nouă aeronavă din flota companiei HiSky, care va zbura spre SUA.
Cea mai nouă aeronavă din flota companiei HiSky, care va zbura spre SUA.

Aparatul de zbor care va opera cursele către SUA a fost închiriat pe termen lung de la o companie americană și urmează să ajungă în București în perioada următoare. Într-un comunicat, Iulian Scorpan, CEO-ul HiSky, declară că primele zboruri către Statele Unite vor fi posibile începând cu anul viitor.

„Dacă totul va decurge așa cum ne așteptăm, până la finalul verii vom deschide deja primele rute către SUA”.

Trecutul zborurilor transatlantice

Din anii 2000, România nu a mai avut zboruri peste Atlantic. Istoricul acestor curse începe în anul 1974, când compania de stat, Tarom, a introdus curse regulate către New York. Mai apoi, în anii '90, a fost introdusă o nouă destinație americană, Chicago.

În 2003, din rațiuni financiare, mai multe curse internaționale, printre care și cele spre SUA, au fost anulate definitiv. În schimb, tot în anii 2000, curse dinspre București spre New York erau asigurate de compania Delta, care a renunțat, la rândul ei, să mai opereze între cele două locații, după criza economică de la finele anilor 2000.

Între timp, Tarom a rămas fără aeronave de lung curier, cele care asigură zboruri fără escale. Ultimul Airbus A310, care obișnuia să zboare spre New York, a fost scos din funcțiune în 2016, iar în ultimii ani de activitate a fost folosit pentru zboruri europene.

Dintre vecinii României, doar Serbia operează zboruri transatlantice - Air Serbia zboară o dată pe săptămână către New York. Cu ceva mai multe destinații vine LOT Airlines, din Polonia, care zboară către 23 de destinații americane, printre care New York, Los Angeles, Washington și Chicago.

  • 16x9 Image

    Norbert Nemeș

    A absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în 2021, iar în prezent urmează masteratul de Jurnalism și Comunicare Politică din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. A colaborat cu Radio Cluj și Factual. În octombrie 2021 a devenit stagiar al Europei Libere, iar din ianuarie 2022 este freelancer.

    nemesn-fl@rferl.org

XS
SM
MD
LG