Linkuri accesibilitate

Zelenski la Davos: „Dacă am fi primit tot ajutorul în februarie, am fi salvat zeci de mii de vieți”


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că Occidentul ar fi putut preveni un război în Ucraina dacă sancționa preventiv Kremlinul înainte ca acesta să înceapă.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că Occidentul ar fi putut preveni un război în Ucraina dacă sancționa preventiv Kremlinul înainte ca acesta să înceapă.

Războiul din Ucraina nu ar fi avut loc dacă liderii din Occident ar fi luat mai devreme măsuri împotriva Rusiei, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul de luni din cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

Zelenski a lăudat eforturile armatei ucrainene și a transmis că dacă țara sa ar fi primit sprijinul financiar și militar de care avea nevoie încă din februarie, mii de vieți ar fi putut fi salvate.

„E posibil să previi conflicte dacă sancțiunile pot fi adoptate preventiv”, a punctat Zelenski în timpul conferinței din Davos, Elveția.

Zelenski i-a îndemnat, de asemenea, pe liderii din Occident să adopte „sancțiuni maxime” împotriva Rusiei, cum ar fi un embargo complet asupra importului petrolier, interzicerea activităților financiare cu toate băncile rusești și întreruperea definitivă a comerțului cu Moscova.

Liderul de la Kiev a adăugat că omenirea se află într-un moment în care „forța brută” riscă să înlocuiască diplomația.

Potrivit lui Zelenski, Ucraina pierde între 50 și 100 de vieți zilnic în urma războiului din Donbas.

Totodată, el a precizat că țara sa va avea nevoie pe viitor de ajutor financiar în valoare de 5 miliarde de dolari în fiecare lună pentru a putea fi reconstruită.

„Oferim lumii șansa de a crea un precedent pentru ceea ce se întâmplă dacă încerci să distrugi un vecin”, a spus președintele Ucrainei.

Estimările legate de costurile reconstruirii Ucrainei variază în funcție de experții consultați.

Într-un interviu cu agenția de presă NPR, economistul Iuri Gorodnicenko a estimat că suma totală care să acopere cheltuielile legate de război ar putea ajunge „oriunde între 500 de miliarde și un trilion de dolari”.

Economistul a precizat că reconstruirea Ucrainei va trebui să urmeze standardele de modernizare a infrastructurii și clădirilor impuse de Uniunea Europeană. Acest lucru ar include refacerea infrastructurii și clădirilor în acord cu respectarea normelor UE de mediu, dar și noi măsuri tehnologice și moderne de dezvoltare.

„Trebuie să reconstruim Ucraina potrivit standardelor moderne. Iar asta ne va ajuta nu doar în contextul luptei împotriva schimbărilor climatice, ci și în lupta noastră în a fi mai puțin dependenți de energia, petrolul și gazele rusești”, a transmis Gorodnicenko.

Cu puțin timp înainte de discursul lui Zelenski la Davos, președintele Forumului Economic Mondial, Borge Brende a afirmat că Ucraina are nevoie de un „Plan Marshall” pentru a putea fi reconstruită imediat după încetarea războiului.

„Putem învăța multe de pe urma Planului Marshall – felul în care a fost organizat, condițiile impuse, coordonarea dintre autoritățile americane și cele europene. Toate acestea, cred, oferă un model de sprijin de succes pentru reconstruirea Ucrainei”, a continuat expertul intervievat de NPR.

Însă principalul punct de dezbatere ține de resursele care vor ajuta la reconstruirea țării. În timpul discursului său, Volodimir Zelenski a adus în discuție activele financiare rusești, răspândite în întreaga lume, care ar putea fi confiscate sau înghețate temporar până când ar putea fi folosite cu succes ca plată pentru reconstruirea țării sale.

Uniunea Europeană a transmis, totodată, că e dispusă să acopere o mare parte din costurile cauzate de războiul din Ucraina. Iar săptămâna trecută, Congresul Statelor Unite a aprobat planul de sprijin financiar pentru Ucraina.

Planul, în valoare de 54 de miliarde de dolari, este pe departe cea mai mare sumă alocată de SUA Kievului de la începutul războiului, în februarie. Prin comparație, Afganistanul a primit cu doar 20 de miliarde mai mult (în total 72.7 miliarde de dolari) într-un interval de 20 de ani. Ajutorul nu este singurul dat de Statele Unite până acum Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG