Linkuri accesibilitate

Satul Sergheevca din regiunea Odesa, vineri, 1 iulie 2022. Cel puțin 20 oameni au murit în urma bombardamentelor rusești de vineri dimineață din regiunea Odesa. Foto: Serviciile ucrainene de urgență
Satul Sergheevca din regiunea Odesa, vineri, 1 iulie 2022. Cel puțin 20 oameni au murit în urma bombardamentelor rusești de vineri dimineață din regiunea Odesa. Foto: Serviciile ucrainene de urgență

Războiul din Ucraina | Explozii puternice la Nikolaiev. După bombardamentele din regiunea Odesa au murit 21 de oameni

Președintele Zelenski le-a cerut partenerilor internaționali să furnizeze mai multe arme pentru front, deoarece următoarele două luni pot să fie decisive pentru soarta războiului. O eventuală negociere de pace poate avea loc după o contraofensivă a Ucrainei.

22:29 1.7.2022

Rușii au atacat Insula Șerpilor cu bombe cu fosfor

Armata Ucrainei i-a acuzat vineri pe soldații ruși de atacarea Insulei Șerpilor cu bombe cu fosfor, după ce Kremlinul a transmis joi că își va retrage militarii și echipamentul militar de pe insulă, transmite AFP, citat de HotNews.

Atacul aerian cu bombe cu fosfor a avut loc în jurul orei 18:00 ora locală, transmite pe Telegram generalul Valeri Zalujnîi, care acuză Moscova că nu-și „respectă propriile declarații”.

În urmă cu o zi, armata rusă transmitea că s-a retras de pe insulă „în semn de bunăvoință”.

21:38 1.7.2022

Hackerii ruși atacă cea mai mare firmă privată de energie din Ucraina

Hackerii ruși au atacat vineri cel mai mare conglomerat privat din domeniul energiei din Ucraina, ca răzbunare pentru opoziția proprietarului său față de războiul Rusiei în Ucraina, a anunțat vineri firma, citată de CNN.

Grupul DTEK, care deține centrale termice și pe cărbune în diferite părți ale Ucrainei, a declarat că scopul atacului a fost „destabilizarea proceselor tehnologice” ale firmelor sale de distribuție și generare, propagarea unor mesaje false legate de operațiunile companiei și dorința de a-i lăsa pe consumatorii ucraineni fără electricitate.

Impactul real al atacului încă nu s-a stabilit.

21:32 1.7.2022

Doi luptători din Marea Britanie și Maroc fac recurs la sentința cu moartea

Un luptător britanic și unul marocan, condamnați la moarte luna trecută de un tribunal separatist pro-rus din estul Ucrainei, au făcut apel împotriva sentințelor primite, a transmis vineri agenția de presă de stat rusă TASS, preluată de Reuters.

Potrivit lui TASS, Curtea Supremă a Republicii Populare autoproclamate Donețk, un teritoriu recunoscut doar de Rusia și Siria, a primit cererea de apel din partea avocaților lui Brahim Saadoun și Shaun Pinner, capturați de soldații ruși în timpul luptelor din Mariupol.

Rudele lor transmit că ambii bărbați s-au oferit să lupte în războiul din Ucraina de partea armatei ucrainene, lucru ce le conferă mai multe drepturi sub Convenția de la Geneva, printre care și acela de a fi tratați ca prizonieri de război.

TASS a transmis că judecătorii Curții Supreme din Donețk vor răspunde cererilor de contestare a sentinței cu moartea în nu mai mult de 2 luni de la primirea acestora.

19:43 1.7.2022

Norvegia va sprijini Ucraina cu un miliard de euro

Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Store, a transmis vineri, citat de BBC, că țara sa va sprijini Ucraina pentru restul anului 2022 și 2023 cu aproximativ un miliard de euro.

Store a mai adăugat că suma de bani promisă are drept scop sprijinirea Ucrainei în procesul de reconstrucție a țării. Anunțul său a fost făcut în timpul unei conferințe de presă alături de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Norvegia a contribuit până în prezent cu aproximativ 202 milioane de euro pentru a sprijini Ucraina în războiul împotriva Rusiei. Tot vineri, Comisia Europeană a anunțat că va sprijini Kievul cu un ajutor macrofinanciar în valoare de un miliard de euro.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG