Ambasadorul Rusiei în Bulgaria va cere închiderea misiunii diplomatice de la Sofia
Ambasadorul Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, a transmis că va cere statului rus să închidă misiunea sa diplomatică de la Sofia, după ce Guvernul bulgar a anunțat zilele trecute că va expulza 70 de diplomați ruși pe motivul că ar spiona pentru Moscova.
„Din păcate, mesajul nostru către Ministerul de Externe bulgar a fost ignorat”, a declarat vineri Mitrofanova, după ce Rusia i-a cerut Bulgariei să-și retragă decizia de a expulza diplomații Moscovei până vineri, ora 12:00 cea locală. Mitrofanova a transmis că o eventuală închidere a misiunii diplomatice ruse de la Sofia ar „duce inevitabil la închiderea misiunii diplomatice bulgare de la Moscova.”
Marți seara, prim-ministrul Bulgariei, Kiril Petkov, i-a numit pe 70 de diplomați ruși „personae non grata”, atrăgând după sine expulzarea lor. Petkov a transmis că „asta se întâmplă dacă guvernele străine încearcă să se amestece în afacerile interne ale Bulgariei.”
Numărul total al diplomaților ruși de la Sofia este de 114. Expulzarea a aproximativ 70 reprezintă reducerea misiunii diplomatice a Moscovei din Bulgaria cu peste jumătate din personal.
CE: Un miliard de euro pentru Ucraina
Comisia Europeană a propus vineri prima tranșă de un miliard de euro în asistență pentru Ucraina, se arată într-un comunicat de presă de pe site-ul instituției.
Noua tranșă de bani face parte din pachetul macrofinanciar în valoare de aproximativ 9 miliarde de euro, anunțat în luna iunie printr-un comunicat dat de Comisie și aprobat în urma întâlnirii Consiliului European pe 23-24 iunie la Bruxelles.
Banii vor fi puși la dispoziția Ucrainei sub formă de împrumuturi pe termen lung în condiții favorabile. Ajutorul economic va sprijini stabilitatea macroeconomică și reziliența economică a Ucrainei în fața invaziei Rusiei și a provocărilor economice rezultate de pe urma acesteia.
Bugetul Uniunii Europene va acoperi dobânda aferentă împrumutului financiar.
Zelenski: Aderarea la UE n-ar trebui să dureze ani sau decenii
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis vineri că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană nu ar trebui să dureze ani sau decenii, iar procesul de aderare ar trebui să fie mai rapid.
„Trebuie să acoperim calea asta rapid”, a spus Zelenski, adăugând că atacul din regiunea Odesa a întărit nevoia țării sale de a adera la Uniunea Europeană.
„Îi îndemn pe toți cei care dețin funcții guvernamentale să își trateze munca de a adera la UE ca pe o luptă în prima linie pentru țara noastră, pentru Ucraina, pentru mine și pentru tine”, a declarat Zelenski, citat de BBC.
Uniunea dintre Rusia și Belarus, accelerată de presiunea din Occident
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat vineri că presiunea politică venită dinspre Occident forțează țara sa să-și accelereze integrarea cu partenerul său economic și politic, Belarus.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a transmis că ambele țări trebuie să ia măsuri urgente comune pentru a-și îmbunătăți capacitățile de apărare și pregătirea trupelor de luptă.
Comentariile lui Putin și Șoigu vin la scurt timp după ce NATO a anunțat că Suedia și Finlanda se vor alătura Alianței militare.
În acest sens, șapte batalioane ale armatei Belarusului au fost desfășurate la granița cu Ucraina, a transmis vineri ministrul ucrainean al Apărării. Oficialii ucraineni transmit că nu există nicio amenințare în prezent care să indice că soldații din Belarus vor traversa granița cu Ucraina, însă nu exclud posibilitatea formării unor grupuri de sabotaj și recunoaștere ce „vor fi trimise pe teritoriul Ucrainei dacă este necesar.”