Linkuri accesibilitate

Satul Sergheevca din regiunea Odesa, vineri, 1 iulie 2022. Cel puțin 20 oameni au murit în urma bombardamentelor rusești de vineri dimineață din regiunea Odesa. Foto: Serviciile ucrainene de urgență
Satul Sergheevca din regiunea Odesa, vineri, 1 iulie 2022. Cel puțin 20 oameni au murit în urma bombardamentelor rusești de vineri dimineață din regiunea Odesa. Foto: Serviciile ucrainene de urgență

Războiul din Ucraina | Explozii puternice la Nikolaiev. După bombardamentele din regiunea Odesa au murit 21 de oameni

Președintele Zelenski le-a cerut partenerilor internaționali să furnizeze mai multe arme pentru front, deoarece următoarele două luni pot să fie decisive pentru soarta războiului. O eventuală negociere de pace poate avea loc după o contraofensivă a Ucrainei.

16:37 1.7.2022

Germania condamnă atacurile cu rachetă din Ucraina

Germania a condamnat atacurile cu rachete din Sergheevca, regiunea Odesa, catalogând atacul asupra civililor drept crime de război.

„Președintele rus, Putin, și cei responsabili vor fi trași la răspundere” se arată în declarația unui purtător de cuvânt al Guvernului german, citat de BBC.

În urma atacului, cel puțin 20 de persoane au murit, iar alte aproximativ 40 au fost rănite.

16:03 1.7.2022

Cel puțin 20 de morți, după atacul cu rachete din regiunea Odesa

Autoritățile ucrainene au actualizat vineri numărul morților după atacul cu rachete rusești din regiunea Odesa.

Astfel, cel puțin 16 persoane au fost ucise în urma unui atac cu rachete asupra unui bloc de locuințe de 9 etaje, iar alte 4 au murit într-un atac separat asupra unui centru de recreere.

Operațiunea de salvare a celor prinși sub dărâmături este în curs de desfășurare, iar echipajele de salvare transmit că 38 de oameni au suferit răni în urma exploziilor.

„Nu ne așteptăm să mai găsim pe cineva în viață, dar există o șansă”, a transmis ministrul adjunct de Interne, Iehven Ienin, citat de CNN.

14:23 1.7.2022

Putin: Integrarea Rusiei cu Belarus a fost accelerată de Occident

Imagine de la un protest din Londra, martie 2022, în care președinții Putin și Lukașenko sunt caracterizați drept criminali de război.
Imagine de la un protest din Londra, martie 2022, în care președinții Putin și Lukașenko sunt caracterizați drept criminali de război.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că presiunea politică a Occidentului determină Rusia să-şi accelereze integrarea cu Belarusul vecin, potrivit Reuters.

„Presiunea politică şi a sancţiunilor fără precedent din partea aşa-numitului Occident colectiv ne obligă să accelerăm procesele de integrare" cu Belarus, a declarat Putin, citat de Interfax, într-un discurs adresat - prin videoconferinţă - participanţilor la Forumul regiunilor din Federaţia Rusă şi Belarus, care se desfăşoară vineri la Grodno.

Iniţial, Kremlinul anunţase că preşedintele rus va participa la acest forum în oraşul belarus Grodno, situat la numai 20 km distanţă de frontiera cu Polonia, dar ulterior s-a răzgândit.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu afirmase săptămâna trecută că cele două ţări trebuie să ia de urgenţă măsuri comune pentru îmbunătăţirea capacităţilor de apărare şi pregătirea trupelor pentru luptă.

Belarusul, un aliat apropiat al Moscovei, i-a permis Rusiei să-i folosească teritoriul pentru invazia în Ucraina.

Kremlinul a respins acuzaţiile potrivit cărora rachete ruseşti ar fi lovit un bloc de apartamente din apropierea portului ucrainean Odesa, de la Marea Neagră, vineri dimineaţă, potrivit Reuters.

12:20 1.7.2022

Comisia Europeană cere Ucrainei reforme împotriva corupției

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene a ținut, vineri, un discurs în Parlamentul ucrainean. Imagine generică cu președinta CE
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene a ținut, vineri, un discurs în Parlamentul ucrainean. Imagine generică cu președinta CE

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a felicitat vineri pe parlamentarii ucraineni pentru obținerea statutului de candidat la UE, chiar dacă războiul cu Rusia a continuat să dezvolte în estul și sudul țării, dar a subliniat necesitatea unor reforme suplimentare.

Discursul lui Von der Leyen a fost afișat pe un ecran în parlamentul ucrainean, într-o sesiune la care a participat președintele Volodimir Zelenski.

„Cred în viitorul european al Ucrainei”, a spus von der Leyen, primind ovații de la deputații ale căror scaune erau decorate cu mici steaguri ucrainene și UE. cererea de aderare la Uniunea Europeană a fost susținută de liderii UE săptămâna trecută, făcând țara un candidat oficial la aderarea la bloc, informează dpa.

Von der Leyen a adăugat că Ucraina mai are multe de realizat înainte să înceapă discuțiile oficiale de aderare, subliniind necesitatea de a lupta împotriva corupției și a puterii oligarhilor, precum și de a îmbunătăți sistemul judiciar și independența presei.

„Trebuie ca noul şef al parchetului specializat în lupta împotriva corupţiei şi noul director al biroului naţional ucrainean de luptă împotriva corupţiei să fie numiţi cât mai repede posibil", a mai afirmat şefa executivului european.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG