Linkuri accesibilitate

Satul Sergheevca din regiunea Odesa, vineri, 1 iulie 2022. Cel puțin 20 oameni au murit în urma bombardamentelor rusești de vineri dimineață din regiunea Odesa. Foto: Serviciile ucrainene de urgență
Satul Sergheevca din regiunea Odesa, vineri, 1 iulie 2022. Cel puțin 20 oameni au murit în urma bombardamentelor rusești de vineri dimineață din regiunea Odesa. Foto: Serviciile ucrainene de urgență

Războiul din Ucraina | Explozii puternice la Nikolaiev. După bombardamentele din regiunea Odesa au murit 21 de oameni

Președintele Zelenski le-a cerut partenerilor internaționali să furnizeze mai multe arme pentru front, deoarece următoarele două luni pot să fie decisive pentru soarta războiului. O eventuală negociere de pace poate avea loc după o contraofensivă a Ucrainei.

09:15 1.7.2022

General ucrainean: Rusia folosește tot mai multe rachete din perioada sovietică

Un mall a fost bombardat de armata rusă în această săptămână, la Kremenciug, estul Ucrainei.
Un mall a fost bombardat de armata rusă în această săptămână, la Kremenciug, estul Ucrainei.

Rusia a intensificat bombardamentele pe care le-a lansat asupra Ucrainei, dar multe rachete provin din stocurile rămase din perioada sovietică şi sunt mai puţin precise, ceea ce explică lovirea unor zone civile, a declarat un general ucrainean, citat de Reuters.

Generalul de brigadă Oleksii Hromov a spus că Rusia încearcă să lovească infrastructuri critice şi militare ucrainene, dar folosirea unor rachete mai puţin precise produse în epoca sovietică are ca efect creşterea numărului victimelor civile.

Generalul ucrainean îi contrazice astfel pe politicienii din ţara sa care susţin că Rusia atacă deliberat ţinte civile pentru a crea panică.

„Ţintele inamicului rămân instalaţiile militare, infrastructura critică şi industria, reţelele de transport. În acest timp, există pierderi semnificative în rândul populaţiei civile din cauza raidurilor'' cu rachete cu precizie redusă, explică generalul Hromov.

„În peste 50% din raiduri inamicul foloseşte rachete din rezerva sovietică'', iar în prima jumătate a lunii iunie au fost lansate asupra Ucrainei în total 120 de rachete ruseşti, număr care a crescut la 202 în a doua jumătate a lunii, când au fost lovite în urma acestor raiduri 68 de zone civile, a mai precizat generalul ucrainean.

10:59 1.7.2022

Rusia forțează încercuirea trupelor ucrainene din Lîsîceansk, estul Ucrainei

Imagine din Severodonetk după atacul Rusiei, 30 iunie 2022.
Imagine din Severodonetk după atacul Rusiei, 30 iunie 2022.

Trupele ruse încearcă să încercuiască forţele ucrainene la periferia oraşului Lîsîceansk, în regiunea Lugansk, estul Ucrainei, pentru a putea prelua controlul ultimei redute importante ucrainene în această regiune din Donbas, pe care o asediază de mai multe săptămâni, relatează vineri EFE şi Unian, potrivit Agerpres.

Ruşii atacă cu tiruri de artilerie puţinele poziţii pe care ucrainenii le mai deţin la Lîsîceansk, indică Statul Major General al forţelor armate ucrainene într-un buletin cu situaţia de pe front, publicat vineri pe pagina sa de Facebook.

„Inamicul încearcă să preia controlul asupra unui tronson al autostrăzii care leagă de Lîsîceansk de Bahmutul vecin, "dar nu prea reuşeşte", susţine înaltul comandament ucrainean.

Ruşii „desfăşoară operaţiuni de asalt cu scopul de a bloca sprijinul logistic pentru unităţile ucrainene din această zonă", potrivit sursei citate.

Atacuri au loc continuu, astfel încât locuitorii care au rămas la Lisiceansk stau aproape non-stop în subsoluri sau în casele lor, afirmă şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhii Gaidai, citat de Unian.

Trupele ruse atacă şi deţin o parte din rafinăria de petrol din oraş, unde distrug practic casă cu casă, spune el, adăugând că „inamicul tot încearcă să încercuiască forţele ucrainene, atacând Lîsîceansk dinspre sud şi vest".

Potrivit acestuia, pe lângă blocuri de locuit au luat foc şi două centre comerciale.

Kievul a decis retragerea trupelor din Severodonețk, care a fost cucerit de ruși.

12:20 1.7.2022

Comisia Europeană cere Ucrainei reforme împotriva corupției

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene a ținut, vineri, un discurs în Parlamentul ucrainean. Imagine generică cu președinta CE
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene a ținut, vineri, un discurs în Parlamentul ucrainean. Imagine generică cu președinta CE

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a felicitat vineri pe parlamentarii ucraineni pentru obținerea statutului de candidat la UE, chiar dacă războiul cu Rusia a continuat să dezvolte în estul și sudul țării, dar a subliniat necesitatea unor reforme suplimentare.

Discursul lui Von der Leyen a fost afișat pe un ecran în parlamentul ucrainean, într-o sesiune la care a participat președintele Volodimir Zelenski.

„Cred în viitorul european al Ucrainei”, a spus von der Leyen, primind ovații de la deputații ale căror scaune erau decorate cu mici steaguri ucrainene și UE. cererea de aderare la Uniunea Europeană a fost susținută de liderii UE săptămâna trecută, făcând țara un candidat oficial la aderarea la bloc, informează dpa.

Von der Leyen a adăugat că Ucraina mai are multe de realizat înainte să înceapă discuțiile oficiale de aderare, subliniind necesitatea de a lupta împotriva corupției și a puterii oligarhilor, precum și de a îmbunătăți sistemul judiciar și independența presei.

„Trebuie ca noul şef al parchetului specializat în lupta împotriva corupţiei şi noul director al biroului naţional ucrainean de luptă împotriva corupţiei să fie numiţi cât mai repede posibil", a mai afirmat şefa executivului european.

14:23 1.7.2022

Putin: Integrarea Rusiei cu Belarus a fost accelerată de Occident

Imagine de la un protest din Londra, martie 2022, în care președinții Putin și Lukașenko sunt caracterizați drept criminali de război.
Imagine de la un protest din Londra, martie 2022, în care președinții Putin și Lukașenko sunt caracterizați drept criminali de război.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că presiunea politică a Occidentului determină Rusia să-şi accelereze integrarea cu Belarusul vecin, potrivit Reuters.

„Presiunea politică şi a sancţiunilor fără precedent din partea aşa-numitului Occident colectiv ne obligă să accelerăm procesele de integrare" cu Belarus, a declarat Putin, citat de Interfax, într-un discurs adresat - prin videoconferinţă - participanţilor la Forumul regiunilor din Federaţia Rusă şi Belarus, care se desfăşoară vineri la Grodno.

Iniţial, Kremlinul anunţase că preşedintele rus va participa la acest forum în oraşul belarus Grodno, situat la numai 20 km distanţă de frontiera cu Polonia, dar ulterior s-a răzgândit.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu afirmase săptămâna trecută că cele două ţări trebuie să ia de urgenţă măsuri comune pentru îmbunătăţirea capacităţilor de apărare şi pregătirea trupelor pentru luptă.

Belarusul, un aliat apropiat al Moscovei, i-a permis Rusiei să-i folosească teritoriul pentru invazia în Ucraina.

Kremlinul a respins acuzaţiile potrivit cărora rachete ruseşti ar fi lovit un bloc de apartamente din apropierea portului ucrainean Odesa, de la Marea Neagră, vineri dimineaţă, potrivit Reuters.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG