Președintele Volodimir Zelenski i-a avertizat pe liderii europeni că capitularea în fața Rusiei după ce aceasta a invadat Ucraina ar fi un act „sinucigaș” pentru Europa.
În urmă cu doar câteva ore, Kievul și portul Odesa de la Marea Neagră au fost zguduite de un val neobișnuit de intens de lovituri aeriene.
Vorbind la o reuniune a Comunității Politice Europene de la Budapesta din 7 noiembrie, Zelenski și-a reînnoit apelurile pentru mai mult sprijin pentru țara sa devastată de război înainte de summitul informal al UE de a doua zi, care va fi găzduit de Ungaria, care deține președinția rotativă a blocului comunitar și unde se vor reuni cei 27 de membri.
El a mai spus că a vorbit deja cu președintele ales al SUA, Donald Trump, despre modul în care atât Statele Unite, cât și Europa trebuie să fie puternice în beneficiul celuilalt pe fondul „multelor provocări ” cu care se confruntă lumea.
„S-a vorbit mult despre necesitatea de a ceda în fața lui Putin, de a da înapoi, de a face niște concesii. Este inacceptabil pentru Ucraina și sinucigaș pentru toată Europa", a spus Zelenski în discursul său, susținut la două zile după ce Donald Trump a câștigat al doilea mandat la Casa Albă.
Neliniștea a cuprins Europa de la victoria lui Trump, după ce acesta și-a exprimat în nenumărate rândul scepticismul cu privire la oportunitatea acordării în continuare a sprijinului american pentru Ucraina.
„Conceptul de „pace prin putere” s-a dovedit și este necesar acum. Arătarea slăbiciunii sau vânzarea pozițiilor Europei nu va cumpăra o pace dreaptă. Pacea este recompensa doar pentru cei puternici”, a adăugat Zelenski.
Zelenski a fost întâmpinat la întâlnire de premierul de dreapta ungar Viktor Orbán, care a menținut legături strânse cu Putin și s-a opus sancțiunilor UE asupra Moscovei.
Orban are relații strânse și cu Trump.
Șeful NATO, Mark Rutte, le-a declarat jurnaliștilor, la sosirea la Budapesta, că trimiterea de trupe de către Coreea de Nord pentru a ajuta Rusia în Ucraina reprezintă o ameninţare directă pentru Statele Unite.
„Ceea ce vedem din ce în ce mai mult este că Coreea de Nord, Iran, China și, desigur, Rusia lucrează împreună, lucrează împreună împotriva Ucrainei”, a spus Rutte.
„În același timp, Rusia trebuie să plătească pentru asta, iar unul dintre lucrurile pe care le face este să livreze tehnologie Coreei de Nord, care acum amenință continentul american, Europa continentală”, a avertizat el.
„Aștept cu nerăbdare să stau de vorbă cu Donald Trump despre cum putem face față acestor amenințări în mod colectiv”, a spus Rutte.
Reuniunea de la Budapesta are loc în momentul în care Ucraina a doborât 74 din cele 106 drone pe care Rusia le-a lansat la începutul zilei de 7 noiembrie în 9 regiuni ucrainene: Odesa, Nikolaev, Herson, Kiev, Sumî, Poltava, Harkov, Kirovograd, Jitomir, Cerkasov și Cernigov.
Loviturile rusești de la începutul zilei de 7 noiembrie au declanșat incendii și au provocat pagube în cinci districte din Kiev, care a fost sub atac rusesc timp de opt ore, a informat primarul Vitali Klitciko pentru Telegram.
Resturile de drone au căzut în districtele Pechersk, Holosiivski, Solomiansk, Obolonsk și Podilsk, a spus Klitciko, adăugând că două persoane au fost rănite de căderea resturilor de drone.
El a spus că etajele superioare ale unei clădiri cu mai multe etaje din Pechersk ardeau, iar locuitorii săi au fost evacuați.
La Odesa, un bloc de apartamente înalt a fost avariat și un bărbat a fost rănit de moloz, după ce apărarea antiaeriană ucraineană a doborât drone rusești deasupra portului de la Marea Neagră, a informat guvernatorul regional Oleg Kiper.
Canalele de Telegram au publicat un videoclip cu un incendiu la primul etaj al unei clădiri cu nouă etaje din Odesa.