Zelenski: Armata rusă ne arată ce are mai bun: spatele. Am eliberat 2.000 km în septembrie
Armata Ucrainei a recucerit aproximativ „2.000 de kilometri de teritoriu" în septembrie, a anunţat, sâmbătă, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, adăugând că armata rusă face o „alegere bună" fugind din faţa contraofensivei Ucrainei în nord-estul şi sudul ţării, notează AFP, potrivit Agerpres.
„Până acum, de la începutul lunii septembrie, au fost eliberaţi aproximativ 2.000 km de teritoriu", a spus Volodimir Zelenski într-un mesaj video postat pe Telegram. El nu a precizat dacă este vorba despre kilometri pătraţi.
„În ultimele zile, armata rusă ne arată ce are mai bun: spatele. La urma urmei, este o alegere bună pentru ei să fugă", a afirmat Volodimir Zelenski.
„Nu există loc în Ucraina pentru ocupanţi şi nu va fi niciodată", a adăugat el.
La începutul lui septembrie, armata ucraineană a anunţat mai întâi o contraofensivă în sud, înainte de a efectua săptămâna aceasta o străpungere neaşteptată şi fulgerătoare a liniilor ruse din nord-est, în regiunea Harkov.
Aproximativ 30 de localităţi au fost eliberate, a declarat vineri Volodimir Zelenski, dar sâmbătă au fost adăugate pe listă mai multe, odată cu intrarea armatei ucrainene în oraşul Kupiansk, o localitate-cheie aflată de câteva luni în mâinile armatei ruse.
Preluarea sa de către forţele ucrainene ar putea pune o problemă serioasă Moscovei, deoarece oraşul se află pe rute de aprovizionare spre alte poziţii ruse de pe linia frontului.
Eliberarea unui alt oraş strategic, Izium, pare, de asemenea, iminentă, armata rusă anunţând că îşi retrage trupele pentru a apăra zona separatistă Doneţk. Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu trupele ucrainene în Izium, iar oficiali ruși au admis că s-au retras.
Moscova cucerise acest oraş după săptămâni de lupte în primăvară.
Imaginile bucuriei după victoria din regiunea Harkov. Steagul Ucrainei flutură în mai multe orașe cheie
Tensiuni la Moscova după înfrângerile de pe front: mai mulți deputați locali au cerut demisia lui Vladimir Putin
Deputații municipali din districtul Moscova Lomonosovski au făcut apel la președintele rus Vladimir Putin să demisioneze, spunând că „totul a mers prost” de la începutul celui de-al doilea mandat al său și cred că este necesară o schimbare a puterii de dragul țării.
Deputații și-au postat decizia de protocol pe site-ul web al districtului Lomonosovski, inclusiv un videoclip de 30 de minute cu întâlnirea lor din 8 septembrie.
Un protest similar la începutul acestei săptămâni al parlamentarilor locali din Sankt Petersburg a dus la chemarea lor la departamentul de poliție.
Șapte parlamentari au cerut camerei inferioare a parlamentului, Duma de Stat, să îl acuze pe Putin de înaltă trădare pentru decizia sa de a lansa invazia sa neprovocată în Ucraina.
Ultima oră: Centrala nucleară de la Zaporojie a fost oprită complet
Operaţiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul forţelor ruse, au fost oprite complet ca măsură de siguranţă, a anunţat duminică Energoatom, operatorul ucrainean al centralei (ZNPP), informează Reuters.
Centrala „este oprită complet", după ce Energoatom a deconectat unitatea şase de la reţeaua de alimentare cu energie electrică la ora 3:41 (00:41 GMT). „Se fac pregătiri pentru răcirea sa şi transferul în starea de răcire", a adăugat Energoatom.
Compania a menţionat că sâmbătă a readus la capacitate operaţională conexiunea la sistemul electric, despre care a spus că a fost afectată de bombardamentele ruse, permiţând centralei să fie alimentată de la sistemul energetic ucrainean.
„Astfel, a fost luată decizia de oprire a reactorului nr. 6 şi de transfer la cea mai sigură stare - oprirea la rece", a adăugat Energoatom, care a menţionat că riscul unor noi avarii la reţea "rămâne ridicat", ceea ce ar obliga autorităţile să treacă centrala "pe alimentare de la generatoare pe diesel, alimentare a cărei durată este limitată de resursa tehnologică şi de cantitatea de combustibil diesel aflată la dispoziţie", informează Agerpres.
Potrivit dpa, care citează la rândul său comunicatul Energoatom, centrala opera deja „în modul insulă" în ultimele trei zile, ceea ce înseamnă că producea electricitate doar pentru funcţionarea sa în siguranţă, dat fiind că toate liniile de înaltă tensiune care o legau de reţeaua de energie electrică a Ucrainei au fost avariate din cauza bombardamentelor.
Sâmbătă seara, o linie de înaltă tensiune la reţeaua ucraineană a fost refăcută. S-a decis ca centrala Zaporojie să primească energie electrică prin această linie şi să fie ulterior oprit ultimul reactor în funcţiune, scrie dpa.
Centrala a mai fost oprită de urgenţă în august, după ce a fost bombardată, aminteşte dpa. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de bombardarea centralei, riscând un dezastru nuclear.
Ucraina a declarat miercuri că ar putea să fie nevoită să închidă centrala nucleară Zaporojie şi le-a cerut locuitorilor din zonele adiacente să se evacueze pentru propria lor siguranţă.
Iar vineri, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a informat în legătură cu o „întrerupere totală a energiei electrice" în oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, situaţie care „pune în pericol siguranţa operaţiunilor" centralei.