Volodimir Zelenski a vorbit în discursul său despre bombardamentele care au avut loc miercuri în Ucraina, soldate cu 16 morți și 20 de răniți, despre necesitatea ca grânele din țara sa să poată fi exportate prin țările europene, dar și despre anunțul recent al autorităților române privind rămășițele a ceea ce pare a fi o dronă rusească, descoperite în județul Tulcea.
„Gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă Putin ar fi reuşit să pună piciorul în Ucraina. Asta este ce s-ar fi întâmplat, asta plănuia”, a spus Zelenski, care a menționat că rămășițele au ajuns pe teritoriul României ca urmare a atacurilor asupra localităților ucrainene Chilia, Reni și Ismail.
Volodimir Zelenski i-a rugat pe liderii celor 12 țări prezente la București (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia) să nu împiedice exporturile de grâne ucrainene.
„Vă rog să luaţi notă că orice fel de restricţie a exporturilor ucrainene nu face decât să sporească suferinţele şi distrugerile cauzate de agresiunea rusă”, a spus Zelenski.
Acesta a mai arătat că porturile țării sale sunt bombardate „aproape în fiecare noapte” și că efectele unor eventuale restricții a exporturilor vor fi resimțite, în final, și de celelalte state europene.
„Noi avem nevoie să exportăm aceste produse pentru că ne trebuie fondurile şi, până la urmă, beneficiul va fi pentru întreaga economie europeană, pentru segmentul european al economiei europene. E vorba până la urmă de supravieţuire în faţa terorii ruse”, a spus Volodimir Zelenski.
„Nu trebuie transformată Ucraina într-o ţintă economică, vă rog, ca parteneri şi ca şi colegi, domnule premier al Bulgariei, Slovaciei, Poloniei, doamnă preşedintă a Ungariei, într-un fel sau altul vă rog să luaţi notă că orice fel de restricţie a exporturilor ucrainene nu face decât să sporească suferinţele şi distrugerile cauzate de agresiunea rusă”, a adăugat liderul ucrainean.
Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, care reunește cele 12 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră.
Summitul la care participă liderii celor 12 state are loc între 6 și 7 septembrie, la Palatul Cotroceni din București.