Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski: Pregătim mai multe forțe. Vrem ca ţara noastră să aibă iniţiativa


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbește la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, în Elveția, pe 16 ianuarie 2024.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbește la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, în Elveția, pe 16 ianuarie 2024.

Volodimir Zelenski, proaspăt întors de la Davos, a părut miercuri seara să sugereze o nouă strategie în războiul cu Rusia. Ucraina ar trebui să nu se limiteze doar la a se apăra, ci ar trebui să treacă la atacuri împotriva Rusiei şi să preia iniţiativa în acest sens, spune președintele ucrainean.

„A existat un nivel strategic de discuţii - acţiunile noastre din acest an. Şi nu doar cele defensive. Ucraina are nevoie de o perspectivă ambiţioasă, activă. Vrem ca ţara noastră să aibă iniţiativa, nu inamicul”, a declarat Zelenski în discursul său de miercuri seară către țară.

„Trebuie să ne asigurăm că sfârşitul războiului depinde de acţiunile noastre. Lumea îi susţine pe cei care au o perspectivă. Şi aceasta este o sarcină fundamentală – să păstrăm iniţiativa, astfel încât să devenim mai puternici”, a mai spus președintele Ucrainei.

Volodimir Zelenski a părut să sugereze că Kievul va iniţia noi operaţiuni ofensive, cel mai probabil vizând obiective strategice de pe teritoriul Rusiei.

El a mai spus că a avut în cursul zilei de miercuri o şedinţă cu principalii responsabili pentru soarta războiului cu Rusia și o întâlnire separată cu ministrul Apărării, iar subiectul a fost o nouă mobilizare a rezerviştilor.

„Pregătim mai multe forţe pentru ţara noastră”, a anunţat Zelenski.

O altă întâlnire a fost cu reprezentanţi ai forţelor de ordine şi cu şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

„Raportul principal a fost despre combaterea colaboratorilor şi distrugerea logisticii inamicului. Sunt recunoscător Serviciului pentru rezultatele obţinute”, a punctat Zelenski. SBU a desfăşurat unele atacuri îndrăzneţe pe teritoriul rus.

În adresarea sa video de miercuri, Zelenski a menţionat şi cel mai recent scandal de presă din Ucraina, unde un cunoscut jurnalist de investigaţii, care l-a criticat pe preşedinte, a fost vizat de un atac din partea unor necunoscuţi la domiciliul său.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei a lansat o anchetă şi va afla toate circumstanţele. Orice presiune asupra jurnaliştilor este inacceptabilă”, a dat asigurări Zelenski.

Știre scrisă în baza relatării News.ro.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG