Linkuri accesibilitate

Ziua Chinei, marcată de proteste violente în Hong Kong


Un protestatar antiguvernamental din Hong Kong trece prin dreptul unui graffitti în timpul protestului din cartierul Sha Tin, care are loc de Ziua Națională a Chinei

Un protestatar a fost împuşcat în piept de forţele de ordine în cursul unui protest care a avut loc marți, în Hong Kong, cu ocazia aniversării a 70 de ani de regim comunist.

Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzi în Hong Kong, sfidând interdicţia dictată de poliţie legată de organizarea de proteste pe 1 octombrie, dată la care se sărbătoresc cei 70 de ani ai Republicii Populare Chineze. Protestatarii îi cer șefei executivului local, Carrie Lam, să le accepte revendicările privind reforma, rămase aceleaşi de la începerea protestelor.

Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și au încercat reprimarea violentă a protestelor. Un tânăr de 18 ani a fost împușcat în piept - este pentru prima dată, în cele 17 săptămâni de proteste când se ajunge la o astfel de situație.

Protestatarul împuşcat este în stare critică și se pare că alte 14 persoane au fost rănite până acum în cursul protestelor desfăşurate marţi. Peste o sută de protestatari au fost arestați în timpul protestelor.

Demonstrațiile au fost declanșate de o inițiativă legislativă care permitea judecarea deținuților din Hong Kong în China și este văzută ca o lovitură dată autonomiei regiunii. Inițiativa a fost retrasă, dar protestatarii cer demisia lui Carrie Lam, șefa executivului metropolitan din Hong Kong, care este filochineză. De asemenea manifestanții mai cer disolvarea legislativului local și organizarea de alegeri directe.

În China, au fost organizate ample manifestații pentru aniversarea celor 70 de ani de când a devenit stat comunist. Președintele Xi Jinping a declarat că „nu există nicio forță care să poată zdruncina statutul” republicii populare. Pe 1 octombrie 1949, Mao Zedong a anunțat formarea Republicii Populare Chineze, după ce forțele comuniste au câștigat un război civil sângeros.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG