Dan Barna, liderul USR:
- E greu de spus dacă, de pe vremea guvernului Cuza, România a avut vreo guvernare mai incompetentă.
- Alegerile anticipate rămân o temă importantă după alegerile prezidențiale și upă ce avem un buget. Dacă dăm șansa PSD să crească într-un an, va fi o bătaie de joc la adresa tuturor.
- Votul USR nu este o garanție că vom rămâne nepăsători la eventualele derapaje, mai ales la numirile unor persoane cu probleme de integritate.
- Miza următoarei perioade este faptul că românia la 30 de ani de la Revoluție are șansa unor alegeri la prezidențiale fără PSD în turul doi. Haideți să începem să ne însănătoșim ca țară.
Alina Gorghiu a urat succes guvernului Orban:
- Să spuneți adevărul despre ce găsiți în ministere. Să arătați electoratului din România fotografia la zi a guvernării PSD.
- Sunteți unul din oamenii politici din România care nu chinuiește limba română în fel și chip.
- Refacerea încrederii în instituțiile statului. Trebuie să simtă și cetățeanul cinstit gustul victoriei atunci când intră într-o instituție publică.
„Vreau să felicit parlamentarii USR, ALDE, PMP, UDMR și vreau să felicit în mod special parlamentarii care au decis, deși nu fac parte din niciuna din formațiunile politice care au anunțat că susțin acest guvern, care au decis să fie prezenți și să susțină învestirea guvernului. O mulțumire specială deputaților grupului minorităților naționale și garanția că tot ce am discutat rămâne bătut în cuie”, a spus Ludovic Orban.
Iată principalele declarații ale premierului desemnat:
- Acest guvern are un mandat limitat, de maximum un an.
- Foarte multe instituții nu au resursele bugetare asigurate pentru a-și plăti angajații. Există întârzieri în plata indemnizațiilor persoanelor cu dizabilități, ai asistenților personali ai acestor persoane.
- Vine iarna. Situația pregătirii pentru iarnă este dezastruoasă, atât dpdv energetic, cât și dpdv al pregătirii de degajare a rețelelor de transport. Ministrul Transporturilor este preocupat să îl reinstaleze la CNAIR pe celebrul Narcis Neaga, în timp ce regionalele nu au primit nimic pentru deszăpezire.
- România a rămas ultima țară care trebuie să nominalizeze comisarul european. Fostul premier s-a încăpățânat să mențină niște candidaturi care ne-au făcut de râs.
- Există necesitatea elaborării legii bugetului de stat pentru 2020. Termenul prevăzut de lege este 15 noiembrie. Fără un guvern, acest termen nu poate fi respectat.
- Pensionarea anticipată a aproape 2.800 de magistrați. Dacă nu se amână acest termen, justiția în România va fi paralizată aproape complet. Sunt dosare care vor trebui reluate.
- Doar un guvern legitim poate rezolva problema conducerii parchetelor. Suntem într-o situație în care nu avem conducători care să fi fost desemnați prin procedura clară și legală.
- Una dintre priorități - măsuri care să prevină dezangajarea fondurilor europene. Suntem în risc de a se dezangaja 600 de milioane de euro. Anul viitor există un risc de dezangajare de 3,2 miliarde de euro, datorat în special faptului că pe POIM nu s-a semnat aproape niciun contract din marile proiecte de infrastructură de transport care beneficiau de finanțare.
- Execuția la 9 luni indică un deficit bugetar de 2,6% din PIB. Anul trecut, pe aceeași perioadă deficitul era de 1,6%. S-au întârziat rambursările de TVA pe cel puțin 3 luni, minim 6 miliarde care ar fi trebuit să intre la cheltuieli. Decontările pe PNDL sunt în aer, fiind lăsate foarte multe lucrări care ar fi trebuit decontate, este vorba despre câteva miliarde. Cel puțin 3 miliarde de lei au fost întârziate deliberat și ele apasă pe execuția bugetară, PSD a ascuns gunoiul sub preș.
- Refacerea capacității administrative a instituțiilor guvernamentale, care a fost distrusă în ultimii 3 ani prin plasarea în funcții de conducere a unor oameni fără competență, care au fost aduși doar pe pile și pe bază de carnet de partid. Se va realiza printr-un audit al fiecărei instituții publice, prin „depesedizarea” administrației prin introducerea unor conduceri reale.
- Politica fiscală. Ne-am angajat să reparăm OUG 114, prevederile legate de energie, de pionul 2 de pensii, de sistemul financiar-bancar, de fantomaticul Fond de Investiții. Vom încerca abrogarea acelor prevederi nocive și vom păstra cea legată de sectorul de construcții. Nu ne atingem de facilitățile fiscale pentru construcții.
- Anularea supraimpozitării contractelor part-time, a companiilor cu peste 100 de angajați care nu puteau angaja 4% persoane cu dizabilități. Eliminarea supraaccizei la combustibil, care nu și-a atins obiectivul. Foarte mulți transportatori nu mai cumpără combustibil din România.
- Justiția. Suntem în situația în care trebuie să luăm foarte în serios MCV. Bulgaria este pe punctul de a scăpa de MCV, în timp ce raportul privind România este unul care s-a înrăutățit. Nu există altă cale decât de a pune în practică recomandările MCV, care înseamnă reluarea dezbaterilor pentru modificarea Codurilor Penale, ale legilor justiției, de la cele referitoarea la Secția Specială, până la toate celelalte recomandări. Trebuie să ne stabilim ca obiectiv ca și România să scape de sub MCV și să ne asumăm să facem o justiție independentă în România, fără ingerințe politice sau ale altor instituții, sp oferim liber acces al cetățenilor la justiție.
- Să readucem Jandarmeria și Poliția în situația de slujitori ai intereselor cetățeanului, să terminăm cu utilizarea politică.
- Să abrogăm prevederile recursului compensatoriu, care au scos înainte de termen, pe stradă 20.000 de deținuți. Serviciul de probațiune este un serviciu fundamental care să asigure reintegrarea socială a celor eliberați din detenție.
- Trebuie refăcută capacitatea Poliției de a-și face misiunea. Toate posturile din poliție trebuie ocupate prin concurs.
- Război total împotriva infracționalității, împotriva clanurilor interlope care fac legea în unele zone ale țării, cu largul concurs al unor conducătorii de filiale sau de instituții.
- Introducerea sistemului after-school, o masă caldă în școală. Să refacem învățământul profesional, care a fost distrus în urmă cu 15 ani. Meseria e brățară de aur. Din 100 de copii care încep clasa I, 66 termină Bacalaureatul, și 23 termină facultatea. Ce se întâmplă cu ceilalți copii? Nu se poate ca școala românească să nu ofere alternative pentru fiecare copil.
- Sănătate. Dacă era după ministrul Sănătății, 71 de medicamente folosite de câteva sute de mii de români ar fi fost scoase de pe piață. Accent pe partea de prevenție, susținuți medicii de familie și sistemul ambulatoriu. Nu ne dorim să ajungem la spital, noi vrem la bal. Cu cât ajung mai puțini oameni la spital, cu atât costurile sunt mai mici. Să facem campanie educațională ca românii să își facă analizele.
- Infrastructura de transport. Trebuie accelerate toate proiectele. Nici până astăzi nu am închis coridorul IV pan-european. Pe calea ferată suntem în aceeași situație. Nu au fost în stare să închidă tronsoane fără niciun fel de problemă. Guvernul nu a făcut nicio cerere pentru a obține finanțare pentru Autostrada Ungheni-Iași.
- Zona Moldovei a fost vitregită de investiții în infrastructură, culmea de PSD, care întotdeauna au beneficiat de voturile celor din Moldova.
- Politica externă. Parteneriatul strategic cu SUA, întărirea rolului pe care îl avem la nivel european, astfel încât deciziile să aducă beneficii României, întărirea rolului NATO.
- Apărare. Ne propunem să alocăm 2% din PIB, este un angajament pe care îl vom pune în practică. Trebuie deblocate procedurile din programul de înzestrare a Armatei. Capacitățile noastre de producție să fie integrată în proiectele care se realizează la nivel european.
- Mediu. Situația este dramatică. Trebuie folosite toate instrumentele pentru a opri defrișările ilegale de păduri. Ne angajăm să evităm infringement-ul pentru procesarea de 50% din cantitatea de gunoi colectată pe teritoriul României. Susținem modificarea legii care dă posibilitatea ONG să fie administratori pe parcuri naționale.
- Voi evita la maxim adoptarea de acte normative prin OUG. Voi fi în permanent dialog cu Parlamentul României, singura autoritate care are legitimitatea să facă legi. Nu putem să mai acceptăm un prim-ministru care face acte normative pe genunchi.
- Obiectivul nostru este să restabilim încrederea partenerilor strategici în România și în Guvernul României. Să refacem încrederea cetățenilor în Guvern. Guvernul să devină un partener real al mediului de afaceri și al oricărui cetățean care are o inițiativă. Guvernul este al fiecărui român.
Șase parlamentari, printre care liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu și liderul UDMR Kelemen Hunor, nu își pot folosi cartelele pentru votul electronic, din cauza unor probleme tehnice. Totuși, voturile lor vor fi luate în calcul, la final, a anunțat Alina Gorghiu, care conduce ședința.
Au fost probleme cu cartelele la începutul ședinței, mai mulți aleși reclamând faptul ca votul lor nu a fost înregistrat prin sistemul cu cartelă.
Facebook Forum