Protestatarii din Varșovia s-au alăturat părinților jurnalistului belarus Roman Protasevici, arestat săptămâna trecută împreună cu prietena sa, Sofia Spega, după ce regimul de la Minsk a deturnat, din ordinul autocratului Alexandr Lukașenko, un avion de linie de pe ruta Grecia-Vilnius.
„Fac apel la toate țările UE și Statele Unite să ne ajute, vă rog, să-i eliberăm pe Roman și Sofia, precum și pe toți ceilalți care au fost închiși", a spus Natalia, mama lui Protasevici, în fața mulțimii de câteva sute de persoane.
Manifestanții au strigat lozinci împotriva lui Lukașenko și au arborat steagul roșu cu alb al opoziției din Belarus.
Țihanovskaia a participat la o demonstrație similară în capitala lituaniană, Vilnius.
„Suntem aici astăzi pentru a ne exprima hotărârea de a continua lupta pentru libertate. Nu vom da înapoi", a spus ea mulțimii de aproximativ 150 de persoane.
Aproximativ 100 de oameni, majoritatea belaruși, au protestat și în capitala ucraineană.
„O Coree de Nord este construită pas cu pas", a declarat protestatarul Serghei Bulba.
Ziua solidarității marchează data arestării soțului Svetlanei, contracandidata lui Lukașenko despre care Opoziția și Occidentul spun că, de fapt, a câștigat alegerile detașat.
Casnica cu trei copii și-a depus candidatura după ce soțul ei și toți contracandidații lui Lukașenko au fost arestați rând pe rând de pretora autocratului aflat la putere neîntrerupt din 1994. Bloggerul Serghei Țihanovski, intenționa să candideze la alegerile prezidențiale din august 2020.
Protestatarii de la Kiev și-au folosit pantofii pentru a realiza un portret al lui Lukașenko ca un omagiu adus sloganului său: „Striviți gândacul”.
Soția lui i-a îndemnat pe oamenii din toată lumea să i se alăture în ziua care marchează aniversarea începutului protestelor nonviolente din Belarus și „cele mai dure represiuni din istoria noastră modernă”.
„Important este ca belarușii să se sprijine reciproc în această zi în țară - prin toate mijloacele posibile: mitinguri de stradă, simboluri, scrisori către deținuții politici", a scris Țihanovskaia pe Telegram.
Ea i-a îndemnat pe oamenii de pretutindeni să organizeze demonstrații, să se alăture evenimentelor virtuale, să semneze petiții, să scrie scrisori prizonierilor politici din Belarus, să posteze pe rețelele sociale și să lumineze fațadele clădirilor în roșu și alb, culorile opoziției belaruse.
„Este foarte important să trimiteți un semnal clar de sprijin curajoșilor belaruși care luptă pentru libertate, dar și să îndemnați regimul dictatorial să pună capăt violenței, să oprească tortura, să elibereze toți prizonierii politici și să organizeze noi alegeri prezidențiale libere și corecte", a spus Țihanovskaia într-un comunicat emis de biroul ei.
Belarusul se confruntă cu proteste de stradă de când Lukașenka s-a autodeclarat câștigător al alegerilor din august trecut, despre are Opoziția și Occidentul spun că au fost fraudate masiv.
Ca răspuns la demonstrațiile anti-guvernamentale, pretora sa a răspuns cu o violență ieșită din comun, arestând circa 30.000 de protestatari. Sute de persoane au fost torturate și cel puțin cinci persoane au fost ucise, potrivit grupurilor de protecție a drepturilor omului.
Jurnaliștii care au acoperit demonstrațiile anti-Lukașenko au fost, de asemenea, vizați de represiune.
Potrivit Asociației Jurnaliștilor din Belarus, 481 de jurnaliști au fost arestați în 2020, de două ori mai mulți decât în ultimii șase ani.
Lukașenko se confruntă cu presiuni crescânde și cu noi sancțiuni după ce a deturnat avionul în care se afla Protasevici, un jurnalist de doar 26 de ani și unul dintre cei mai virulenți opozanți.
Miniștrii de externe ai Uniunii Europene discută posibile sancțiuni economice, iar Statele Unite au declarat, pe 28 mai, că vor reimpune sancțiuni asupra a nouă întreprinderi de stat din Belarus pe 3 iunie.
Statele Unite se coordonează, de asemenea, cu UE și alți parteneri pentru a elabora o listă de sancțiuni țintite împotriva membrilor cheie ai guvernului din Belarus ale căror nume sunt asociate abuzului, corupției, încălcării drepturilor omului, falsificării rezultatului alegerilor din august 2020 și care au instrumentat evenimentele din 23 mai, a anunțat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.