Bogdan Aurescu, despre mutările Rusiei de la Marea Neagră: România nu este ameninţată direct

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că România este preocupată de situația de la Marea Neagră

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri seară, că România nu este ameninţată direct de evoluţia situaţiei de la Marea Neagră, însă această situație trebuie detensionată.

Este, fără îndoială, o situație care ne preocupă. Este o situație față de care noi ne-am exprimat îngrijorarea și am avut câteva ocazii bune, ca să spun așa, pentru a discuta împreună atât cu aliații din NATO, săptămâna trecută, când am participat la o reuniune ministerială comună, în premieră, la NATO, miniștri de externe și miniștri ai apărării, și pe de altă parte la Uniunea Europeană, pentru că luni am avut consiliul de afaceri externe la care a participat ca invitat ministrul de externe al Ucrainei pe care, de altfel, îl voi avea și eu ca invitat în această săptămână, vineri. În același timp, am avut și o dezbatere pe fond între miniștrii de externe europeni cu privire la situația din Ucraina”, a declarat Bogdan Aurescu la Digi24.

Este cea mai mare masare de trupe rusești din 2014 încoace, este cu adevărat, în toate analizele, o mișcare de trupe neobișnuită care a alertat NATO, în mod firesc, a alertat Statele Unite, a alertat membrii Uniunii Europene și care ne preocupă pentru că vrem să identificăm care sunt obiectivele acestor manevre și, în același timp, să vedem care sunt măsurile cele mai potrivite pentru a dezescalada această situație", a continuat ministrul de Externe.

Potrivit lui Aurescu, România nu este ameninţată direct de aceste evoluţii, dar ceea ce se întâmplă în Marea Neagră afectează şi securitatea euroatlantică.

„România nu este amenințată direct de aceste evoluții, dar suntem în egală măsură preocupați și afectați de această situație, ca NATO în întregul său, pentru că tot ce se întâmplă în Marea Neagră afectează și securitatea euro-atlantică. Securitatea Mării Negre este parte integrantă a securității euro-atlantice. Faptul că la Marea Neagră avem România-Bulgaria-Turcia ca aliați NATO, asta face și din Marea Neagră, cel puțin parțial, o mare aliată. Din această perspectivă ne preocupă ce se întâmplă în zonă.Prin urmare, cred că este foarte important să vedem particularităţile şi parametrii exacţi ai acestor evoluţii şi să nu contenim niciun moment să facem apel la retragerea acestor manifestări de forţă, acestor demonstraţii de autoritate rusă în Marea Neagră", a subliniat el.

România, Polonia și Turcia, reuniune plenară la București


Ministrul a menţionat că situaţia de la Marea Neagră va fi unul dintre subiectele aflate pe agenda trilateralei România-Polonia-Turcia, care se va desfăşura începând de joi la Bucureşti.

Vom avea aici atât miniştrii de Externe polonez şi turc, cu prezenţa fizică şi începem deja de mâine seară prima întâlnire de lucru şi apoi vineri o reuniune plenară, la care se adaugă miniştrii de Externe din Georgia şi Ucraina (...). Deci avem, practic, un minisummit regional, cu cinci miniştri de Externe, care vor discuta despre situaţia de securitate regională (...) Ceea ce este important, cel puţin pentru diplomaţi în momentul de faţă, este să găsim căi de dezescaladare a acestei situaţii. Acesta este unul dintre aspectele pe care le vom discuta şi la reuniunea aceasta trilaterală de la Bucureşti, pentru că, până la urmă, armele diplomaţilor sunt argumentele şi trebuie să facem în aşa fel încât situaţia să nu ajungă într-un moment în care diplomaţia nu mai are ce face", a precizat Aurescu.

Şeful diplomaţiei s-a declarat convins că discuţiile care vor avea loc la Bucureşti vor avea un impact important.

La nivelul NATO, la nivelul Uniunii Europene încercăm să găsim cele mai potrivite măsuri de acţiune pentru a dezescalada o astfel de situaţie, pentru a da semnale cât se poate de ferme în susţinerea integrităţii teritoriale, suveranităţii Ucrainei în cazul de faţă, pentru a contracara încălcările drepturilor omului (...) Sunt foarte convins că discuţiile pe care le vom avea în aceste zile la Bucureşti vor avea un impact important, pentru că ele arată seriozitatea cu care tratăm evoluţiile de la nivel regional", a mai spus Bogdan Aurescu.

Mișcările de trupe ale Rusiei din Peninsula Crimeea și de la granița cu Ucraina au îngrijorat lumea occidentală, mulți analiști au spus că reprezintă o provocare pentru ca NATO să răspundă cu propriile sale trupe.

Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, generalul (r) Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major al Armatei, a analizat situația mobilizării de trupe rusești la granița cu Ucraina.

„Din punctul meu de vedere, escaladarea conflictului între Ucraina și Rusia a atins un punct destul de periculos, critic. Afirmațiile făcute de înaltul reprezentant al UE privind posibilitatea ca oricând să se spargă acest balon, să devină conflict deschis situația din Ucraina reprezintă un avertisment foarte realist”, a spus Ștefan Dănilă.

Îți mai recomandăm

Gen. Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major: Mă aștept ca președintele să iasă cu un mesaj privind mutările Rusiei la granița cu Ucraina