3 minute | Vaccinare obligatorie în SUA, piața gazului Moscova-Minsk, de-acasă vs. birou

Președintele Biden a anunțat ieri, 9 septembrie, planul administrației sale pentru combaterea Covid/tulpina Delta. Obligativitatea vaccinării pentru lucrătorii federali și nu numai, ar putea duce la o schimbare de ton față de anti-vacciniștii din Europa.

Între 80 și 100 milioane de angajați din Statele Unite urmează să se vaccineze sau să facă testul Covid săptămânal, Vladimir Putin finanțează cu sute de milioane de dolari regimul vecin și prieten Lukașenko și misterioasa absență a lui Ludovic Orban de la citirea moțiunii de cenzură.

Bun găsit, dragi prieteni,

La București, citirea moțiunii de cenzură în Parlament nu face diferența în privința votului de (ne)încredere pentru cabinetul Cîțu. Apelul la Curtea Constituțională a amânat practic sine die momentul votului. Tabăra Cîțu-Iohanis a câștigat o rundă-cheie, o victorie la care a contribuit indiscutabil absența lui Ludovic Orban de la prezidiul Camerei Deputaților. Delegarea către Florin Roman a atribuțiilor & consecințele au ecranat miza reală a zilei cu un așa- zis scandal.

Trei scandaluri cu adevărat importante

Europa liberă a atras atenția, grație inclusiv informațiilor primite de la dvs., asupra abuzurilor grave legate de facturile enorme la electricitate și gaz pentru consumatorii casnici.

Dublarea facturilor sau, în multe cazuri, creșterea lor exponențială, ridică mari semne de întrebare asupra competenței și/sau bunei credințe a oficialilor responsabili de liberalizarea pieței de la 1 iunie.

România este stat producător și exportator de energie. Banii din scumpirea facturilor ajung în mare parte tot la stat, acționar la producătorii mari de energie: Termoelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica.

Liberalizarea urma să reducă facturile, dar prețul energiei electrice a crescut cu 65% și cu 100% la gaze din decembrie anul trecut încoace. Iar explicațiile premierului Cîțu și ale ministrului Energiei, Popescu, care au dat vina pe includerea certificatului verde de către Uniunea Europeană nu rezistă unui calcul elementar.

În plus, se pare că intrarea în rândul distribuitorilor de energie a unor firme cu zero angajați este numai una din cauzele crizei. Consiliul Concurenței ar putea verifica riscul de cartel.

Premierul Florin Cîțu este și senator PNL, cu primul mandat de parlamentar PNL obținut în 2016. El a fost desemnat ministru de Finanțe de Ludovic Orban în noiembrie 2019.

Alt scandal ține de hotărârea premierului Cîțu de a concedia în mai puțin de 48 de ore de la demisiile miniștrilor toți secretarii de stat și toți prefecții USR PLUS. În acest moment, zeci de instituții se află în într-un hiatus decizional, mii de proiecte sunt în stand-by, PNL nu are înlocuitori peste noapte. Cui folosește viteza a cincea în localitate?

Mai ales că suntem în pragul următorului val de pandemie: Bulgaria și Norvegia tocmai au intrat pe roșu, Germania, Croația, pe galben, etc, iar România a înregistrat ieri 2079 de cazuri, cu o medie la 7 zile de peste 1500 de pacienți, iar secțiile ATI, din ce în ce mai pline, practic în aceeași stare precară, după cum a aflat Europa Liberă, iar vaccinarea și-a ratat țintele.

Peste 80 de milioane de americani, obligați să se vaccineze

Într-un mesaj de la Casa Albă, președintele Biden a cerut ministrului Muncii de la Washington să emită o decizie prin care toate companiile cu mai mult de 100 de angajați să ceară lucrătorilor să se vaccineze sau, dacă insistă să nu o facă, să fie obligați să facă testul Covid o dată pe săptămână. În plus, toți angajații federali sunt obligați să se vaccineze.

Washington Post remarcă tonul apăsat al președintelui Biden care pare că a întors foaia de la recomandare la obligație în situația în care peste 650.000 de americani și-au pierdut viața din cauza Covid.

Dr. Anthony Fauci, principalul responsabil de specialitate al programelor medicale de combatere a pandemiei în Statele Unite. REUTERS

„Răbdarea noastră a ajuns la capăt”, citează și New York Times, avertismentul președintelui transmis anti-vacciniștilor. Într-o analiză separată, publicația le amintește conservatorilor furioși de pretutindeni, că obligativitatea vacinării este o practică veche în Statele Unite, vezi epidemia de pojar 1893-1903. Și în România, la fel, vă reamintim noi un nume cheie: Ion Cantacuzino.

Piața comună a gazului stabilită de Putin & Lukașenko

Cu numai o săptămână înainte de alegerile pentru Duma de Stat, Vladimir Putin supune Rusia la noi eforturi financiare pentru a creiona în fața alegătorilor idealul imperiului de altădată, de această dată în privința Belarus. Partidul său, Rusia Unită, riscă să piardă majoritatea, în ciuda vastelor acțiuni represive contra opoziției.

Prietenul Lukașenko, un lider la fel de dedicat autoritarismului ca și Vladimir Putin, a primit cadou în urma întâlnirii de ieri, împrumuturi de sute de milioane de dolari și perspectiva unei piețe comune a gazului. Detalii și trimiteri relevante vă oferă în engleză colegii noștri de la Europa Liberă Belarus și din Rusia .

Alte subiecte:

  • A început comemorarea a 20 de ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, vă semnalăm aici abordarea Le Monde.
  • Studiu publicat la Sofia că Beijingul folosește investițiile chineze în regiune ca să cumpere influență politică, iar faptul duce la scăderea standardelor în materie de domnie a legii și protecția mediului.
  • Dezbaterea reaprinsă de pandemie legată de lucratul la birou vs. lucratul de acasă i-a dat aripi, scrie BBC. WP scrie că inclusiv ținutele la patru ace de pe Wall Street, au devenit smart, but CASUAL.

Dvs. ce spuneți? La finele pandemiei, v-ați întoarce la viața de birou așa cum era ea înainte? Scrieți-ne pe Bucharest_Bureau@rferl.org ce credeți pe temele de mai sus sau pe altele.

Toate cele bune,

Elena Tănase