Propagandă rusă cu arme chimice. SUA: Rusia le-ar putea folosi în Ucraina

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a reluat la conferința de presă de joi, de la Ankara, în mod repetat, afirmațiile cu privire la presupusele arme chimice pe care le-ar fi pregătit SUA în Ucraina.

Rusia pregătește terenul pentru a putea acuza Ucraina de un eventual sau presupus atac chimic, atrag atenția SUA și specialiștii în tacticile de propagandă și război folosite de Rusia. Moscova reia, în martie 2022, o temă de propagandă veche de câțiva ani, atent reconstruită în ultimele trei luni.

Și în spațiul TV și online din România a fost dezbătută intens în ultimele 24 de ore tema „laboratoarelor biologice” din Ucraina, chiar dacă laboratoarele nu sunt arme pregătite de atac în Ucraina, de către SUA, așa cum pretinde, joi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Implicarea SUA și chiar amenajarea de laboratoare în Ucraina pentru reducerea amenințărilor biologice au fost făcute publice de autoritățile americane, cu detalii, încă de acum doi ani.

Declarația Victoriei Nuland din Senatul SUA din 8 martie nu aduce nicio dezvăluire, așa cum pretind comentariile făcute în spațiul TV și online din România.

Insistența cu care ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a intercalat tema așa-ziselor „arme chimice” construite în Ucraina în conferința de presă de joi, de la Ankara/Turcia, întărește temerea că Rusia ar putea pregăti terenul pentru o eventuală folosire dacă nu a acestui tip de armament împotriva Ucrainei, cel puțin a acestei retorici menite să îi justifice alte acțiuni.

Îți mai recomandăm Discuții Rusia-Ucraina, fără rezultat. Lavrov: „Nu plănuim să atacăm alte state. Nu am atacat nici Ucraina”

„Rusia are un istoric de a acuza Occidentul de propriile gesturi de violență. În decembrie, Rusia a acuzat în mod fals SUA că au trimis arme chimice în Ucraina”, a scris noaptea trecută pe Twitter, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

Și experții independenți de la Institutul pentru studiul războiului (ISW) semnalează că Rusia ar putea pregăti o operațiune de tip „false flag” (crearea unui pretext fals) pe această temă, pentru a justifica o intensificare a atacului asupra Ucrainei. Terenul e pregătit încă din decembrie, spun și ei, când ministrul rus al Apărării, Sergei Shoigu, a acuzat SUA că ar pregăti un atac chimic în Donbas.

Într-o serie de opt postări pe Twitter, Jen Psaki anunță că SUA au luat act de acuzațiile formulate de Rusia cu privire la presupuse laboratoare pentru crearea de armament chimic și biologic pe care le-ar coordona în Ucraina. Mai mult, oficiali chinezi au preluat aceste „teorii conspiraționiste”, atrage atenția Jen Psaki.

Rusia ar putea folosi arme chimice sau biologice în Ucraina sau să creeze cu ajutorul acestora o falsă justificare pentru alte acțiuni, adaugă aceasta.

„Este absurd. Este genul de operațiune de dezinformare pe care am văzut-o în mod repetat de la ruși de-a lungul anilor în Ucraina și în alte țări, acuzații care au fost demontate. Este un exemplu al tipurilor de pretexte false pe care am avertizat că le-ar putea inventa rușii”, a scris aceasta.

Jen Psaki a transmis avertismentul în urma răspândirii acuzațiilor formulate de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe potrivit cărora Rusia ar fi găsit „documente recente”, care ar arăta că în laboratoare din Ucraina, finanțate de SUA, ar fi existat „componente ale unor arme biologice”.

Serghei Lavrov a dus, joi, retorica mai departe, mai ales că felul în care s-a răspândit propaganda în ultimele 24 de ore, i-a oferit spațiu că vorbească de arme, nu componente sau de laboratoare de cercetare.

Tema este răspândită și în România, nu doar pe Facebook, ci și la televizor, mai ales după ce o întrebare pe această temă fusese adresată anterior adjunctului secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, în Congresul SUA.

Iată dialogul acesteia cu senatorul republican, Marco Rubio, publicat pe pagina acestuia de internet:

8 martie 2022, Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului SUA

Marco Rubio: Are Ucraina arme chimice sau biologice?

Victoria Nuland: Ucraina are unități de cercetare biologică și, de fapt, chiar suntem îngrijorați acum că forțele Rusiei ar putea încerca să preia controlul asupra lor. Lucrăm cu Ucraina pentru a vedea cum poate preveni ca aceste materiale de cercetare să cadă în mâinile forțelor Rusiei, în cazul în care acestea se apropie.

Marco Rubio: Sunt sigur că știți că grupurile de propagandă rusă transmit deja informații despre cum ar fi descoperit un complot al ucrainenilor de a folosi arme biologice în Ucraina sub coordonarea NATO. Dacă există un incident sau atac cu arme biologice sau chimice în Ucraina, aveți vreo îndoială că este 100% un act în spatele căruia se află Rusia?

Nuland: Nu am nicio îndoială. Este o tactică clasică a Rusiei să dea vina pe celălalt pentru ce plănuiește să facă chiar ea.

Propaganda cu „arme biologice” este mai veche, CNN a identificat tentativa din 2015, la un an de la anexarea ilegală a Crimeei de Rusia și de la trimiterea luptătorilor ruși în sprijinul separatiștilor din estul Ucrainei.

Potrivit CNN, presa rusă de stat anunța în 2015 că are imagini cu ce ar fi fost laboratoare coordonate de SUA în Ucraina și Georgia, care ar fi provocat focare de boli care ar fi ucis animale. Povestea, deși falsă, a continuat să circule, evoluând de la pericole biologice la arme biologice, arată CNN. Iar noua retorică se răspândește rapid în social media din întreaga lume, inclusiv în România.

În 22 aprilie 2020, Ambasada SUA la Kiev publica un comunicat de presă despre „dezinformările care circulă în unele cercuri din Ucraina, care oglindesc dezinformarea Rusiei cu privire la parteneriatul dintre SUA și Ucraina pentru reducerea amenințările biologice”.

„Aici, în Ucraina, Programul de Reducere a Amenințărilor Biologice al Departamentului de Apărare al SUA lucrează cu guvernul ucrainean pentru a consolida și a face siguri agenții patogeni și toxinele care prezintă probleme de securitate în unitățile guvernamentale ucrainene, permițând în același timp cercetarea pașnică și dezvoltarea vaccinurilor. De asemenea, lucrăm cu partenerii noștri ucraineni pentru a ne asigura că Ucraina poate detecta și raporta focarele cauzate de agenți patogeni periculoși înainte ca acestea să reprezinte amenințări pentru securitate sau stabilitate.” - Ambasada SUA în Ucraina, 22 aprilie 2020.


Ambasada face referire inclusiv la detaliile programului de reducere a amenințărilor biologice prin care „au fost modernizate laboratoare” ale autorităților sanitare ale Ucrainei și menționează chiar construirea a două laboratoare în 2019, unul la Kiev, unul la Odesa.

Acum, detaliile sunt prezentate, inclusiv în România, ca și cum ar fi fost ascunse, propaganda Rusiei a prins teren în întreaga lume, semnalează CNN, și are structura de manual a dezinformărilor specifice mașinii de propagandă a Kremlinului.

„Guvernul rus lansează niște declarații, lasă în urmă ’firmituri’ preluate cu respect de presa oficială și amplificate apoi de zeci de site-uri web fără chip. /.../ Conturile din rețelele de socializare împing ideea mai departe, o construiesc, o fac mai fantezistă - și acele afirmații mai fanteziste ajung în cele din urmă să fie preluate de mass-media oficială rusă și ciclul începe din nou”, spune Donnie O’Sullivan în analiza CNN.

Acesta semnalează și că Rusia și gruparea conspiraționistă QAnon propagă aceleași teorii false cu privire la Ucraina.

Îți mai recomandăm NATO/SUA: Rusia caută un pretext pentru a ataca Ucraina

Potrivit Institutul pentru studiul războiului (ISW), „Kremlinul susține de mult timp, în mod fals, că Statele Unite și NATO mențin un arsenal de instalații chimice sau de arme biologice în statele post-sovietice și a acuzat anterior în mod fals Regatul Unit că se pregătește să efectueze atacuri cu arme chimice în interiorul Ucrainei”.

Din lista mai lungă a pașilor făcuți de Rusia până în acest moment pe tema „atacului” chimic sau biologic, Institutul menționează, pe lângă declarația din decembrie a lui Sergei Shoigu, alte 10 momente semnificative. Printre acestea:

  • 22 decembrie 2021: Separatiștii sprijiniți de Rusia în Donețk și Lukansk pretid că SUA ar fi expediat toxină botulinică (n.r. o neurotoxină de natură proteică folosită în scopuri cosmetice) către Mariupol și Harkov și au oferit antidotul forțelor ucrainene.
  • 24 decembrie 2021: presa de stat din Rusia citează un fost ofițer al Serviciilor de Securitate ale Rusiei care avertiza că forțele armate ucrainene vor folosi arme chimice pentru a ataca școli, spitale și adunări publice din estul Ucrainei.
  • 18 ianuarie 2022: Liderul separatist Denis Pușilin spune că separatiștii sunt pregătiți să facă față atacului chimic pe care l-ar pregăti Ucraina. Mai mult, acesta spune că Ucraina e pregătită să declarare că Rusia sau separatiștii ar fi vinovați, pentru a-și justifica agresiunea.
(*Întrega listă în analiza ISW)

Potrivit Institutului pentru studierea războiului, Putin și aliații săi ar putea pune la cale un atac chimic pentru a-l invoca apoi ca fiind desfășurat de Ucraina și a justifica amplificarea agresiunii asupra acesteia. Atacul ar putea fi pus la cale chiar în estul separatist al Ucrainei sau chiar pe teritoriul Rusiei.

Îți mai recomandăm Rusia a boicotat audierile de la Haga. Ucraina acuză uciderea civililor și „minciunile grotești” ale Rusiei

Nu există în prezent dovezi pentru a presupune că Rusia ar risca să folosească o armă biologică contagioasă, spun experții IWS, dar Moscova ar putea crea o falsă „scurgere” a unui agent biologic necontagios de la un presupus laborator ucrainean, pentru a acuza SUA și a-și justifica o amplificare a violenței atacului asupra Ucrainei.

„Statele Unite nu dețin și nu operează niciun laborator chimic sau biologic în Ucraina, respectă pe deplin obligațiile care îi revin în temeiul Convenției privind armele chimice și a celei privind armele biologice și nu dezvoltă sau deține astfel de arme nicăieri. Rusia e cea care are programe active de arme chimice și biologice și încalcă Convenția privind armele chimice și Convenția privind armele biologice”, transmite și Departamentul de Stat.