Berlusconi se laudă cu „prietenul” Vladimir Putin. Tensiuni în coaliția la putere din Italia

Septembrie 2015: Vizita controversată a lui Berlusconi la Sevastopol, în Crimeea, la invitația liderului rus Vladimir Putin. Guvernul de la Kiev i-a interzis liderului italian să mai intre în Ucraina.

Fostul premier al Italiei, Silvio Berlusconi, a fost înregistrat lăudându-se cu prietenia sa cu Vladimir Putin și justificând invazia Ucrainei. Berlusconi ar fi primit și un cadou de la Putin de ziua sa, fapt care încalcă sancțiunile curente împotriva Rusiei.

„Totul a fost scos din context”, se apără Berlusconi.

În înregistrarea audio secretă, publicată în această săptămână, Berlusconi vorbește despre prietenia sa apropiată cu președintele Rusiei. Italianul spune că ar fi primit 20 de sticle de votcă și „o scrisoare foarte dulce” de la Putin cu ocazia împlinirii vârstei de 86 de ani. Înapoi i-ar fi trimis sticle de Lambrusco și o scrisoare „la fel de dulce”.

Berlusconi se laudă că ar fi restabilit recent relațiile cu Putin și că este cel dintâi dintre prietenii săi cei mai apropiați.

Cei doi sunt prieteni vechi, dar gestul apare neașteptat în contextul războiului din Ucraina, când mai toate țările europene au rupt relațiile de prietenie cu Rusia.

În timpul celor trei mandate ale sale de premier, Berlusconi s-a apropiat de Putin. Cei doi s-au întâlnit de numeroase ori, Berlusconi i-a dăruit lui Putin un set de cearșafuri pe care era tipărită o poză cu ei doi și le-a găzduit pe fiicele liderului rus la vila sa din Sardinia.

Reprezentanții partidului Forza Italia au încercat să spună că Berlusconi vorbea despre un schimb de scrisori care a avut loc acum câțiva ani, însă în aceeași înregistrare fostul premier spune că ar fi discutat cu Putin despre războiul din Ucraina.

Îți mai recomandăm Situația armatei ruse după mobilizarea impusă de Putin. Analist militar: „Chiar dacă vine iarna și va fi frig, rușii nu se vor opri”

După ce a cerut ca această informație să fie ținută secretă, Berlusconi dă vina pe guvernul ucrainean pentru invazia din februarie și spune că Putin s-ar fi opus războiului dar că ar fi fost convins de reprezentanții din Donbas, care i-au cerut ajutorul ca să lanseze invazia.

Din discuție reiese clar că Berlusconi apără intenția lui Putin de a înlătura guvernul din Kiev pentru a-l înlocui cu unul mai prietenos cu Kremlinul.

Fostul lider al Italiei poate fi auzit în înregistrare spunând că nu-și poate exprima complet opiniile, fiindcă „dacă află presa, va fi un dezastru”.

Berlusconi: „Republicile din Donbas au trimis într-un final o delegație la Moscova și i-au spus lui Putin, Vă rugăm, apărați-ne! [Putin] se opune oricărei inițiative [de a ataca Ucraina], rezistă. După multă presiune de peste tot din Rusia, a decis să inventeze o operațiune specială: trupele [ruse] intră în Ucraina, ajung la Kiev într-o săptămână, dau jos guvernul, pe [președintele Volodimir] Zelenski, etc., și pun în loc un alt guvern format dintr-o minoritate de ucraineni onești și cu bun simț și, după încă o săptămână, trupele se întorc în Rusia.

[Putin] a intrat în Ucraina și a dat de o situație neașteptată și imprevizibilă în ceea ce privește rezistența ucrainenilor, care au început să primească bani și arme din vest în a treia zi [a războiului]. Așa a ajuns războiul să fie nu o operațiune de două săptămâni, ci una de două secole. Deci, asta este situația cu războiul din Ucraina.”

Vladimir Putin și Silvio Berlusconi în 2003.

Berlusconi a adăugat că Putin și Zelenski nu vor sta niciodată la masa de negocieri și că nu există niciun lider adevărat în vest „în afară de mine”.

Comisia Europeană a anunțat că alcoolul și orice fel de cadouri sunt incluse în pachetul de sancțiuni adoptat de Uniunea europeană împotriva Rusiei. Cei doi lideri ar fi încălcat regulile stricte împotriva schimbului de bunuri între UE și Rusia.

Nu este clar cine se face responsabil pentru anchetarea și sancționarea celor doi politicieni, între autoritățile europene și cele naționale din Italia.

Impactul asupra coaliției

Controversa aceasta afectează încrederea italienilor în noul guvern, care va fi aprobat săptămâna viitoare.

Coaliția la guvernare este condusă de liderii de dreapta Giorgia Meloni, Matteo Salvini și Silvio Berlusconi. Meloni va deveni premier doar dacă poate obține majoritatea în parlament și sprijinul partidului lui Berlusconi.

Meloni s-a conformat direcției UE și a condamnat puternic acțiunile Rusiei în războiul din Ucraina. Ea i-ar fi dat un ultimatum lui Berlusconi să se conformeze și el, altfel nu va face parte din coaliție.

Îți mai recomandăm Analiză | Ascensiunea extremei drepte în Italia și pericolul pentru echilibrul democratic din Europa

Alți lideri ai partidului lui Berlusconi, Forza Italia, au confirmat că gruparea susține în continuare acțiunile NATO și condamnă acțiunile guvernului rus.

Meloni și Berlusconi nu s-au înțeles bine niciodată, chiar dacă fostul premier i-a acordat Giorgiei Meloni prima sa mare șansă în politică atunci când a numit-o ministru al tineretului în 2008. Meloni, atunci în vârstă de 31 de ani, a devenit cel mai tânăr ministru din istoria Italiei. În acea vreme, Berlusconi a poreclit-o pe tânăra speranță a dreptei „la piccolina”, micuța.

În 2016, cei doi s-au certat după ce Berlusconi i-ar fi spus Giorgiei Meloni, însărcinată la acea vreme, că nu poate candida la primăria Romei și să fie și mamă în același timp.

Într-un bilețel din parlament, fotografiat de presă acum o săptămână, Berlusconi își numește colega de coaliție „enervantă, face pe șefa, arogantă, ofensivă”. Replica lui Meloni a fost „nu sunt șantajabilă”.

În ultimele săptămâni, timp în care coaliția de dreapta care a câștigat alegerile a încercat să formeze un guvern, Berlusconi și Meloni și-au blocat reciproc propunerile pentru miniștri sau alte funcții importante de conducere.

Berlusconi a refuzat să il susțină pe reprezentantul Fraților Italiei, Ignazio La Russa, ca lider în parlament. La Russa este un notoriu colecționar de obiecte fasciste.

Nici Salvini, celălalt membru al triumviratului de dreapta, nu are un istoric prea bun în privința simpatiei pentru Putin. Cu câțiva ani în urmă, Salvini purta tricouri cu fața lui Putin pe ele și și-a declarat de nenumărate ori admirația și susținerea față de liderul rus.

Îți mai recomandăm Cine este Giorgia Meloni, principala favorită pentru funcția de premier din Italia