Decizia de încetare a procesului în care au fost judecați șefii Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților a intervenit după prescripție, în urma unei decizii a Curții Constituționale.
Însă, din documentele studiate de „Europa Liberă”, procurorii DNA au pus sechestru pe o serie de terenuri și conturi ale celor trimiși în judecată, pe care Fiscul ar trebui să le scoată la licitație.
Astfel, instanța a dispus confiscarea de la afaceristul Dorin Cocoș a 10 milioane de euro, însă acesta nu are nicio afacere pe numele său.
De asemenea, DNA a pus sechestru pe 32 de terenuri care aparțin afaceristului Gheorghe Stelian și pe nouă terenuri ale Crinuței Dumitrean, membră în comisia de restituiri.
Evaluatorul Emil Nuţiu trebuie să plătească în solidar cu Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu, membru ANRP, şi Gheorghe Stelian suma de 218 milioane lei (aproximativ 43 milioane euro), cu titlu de despăgubiri civile.
Cele mai multe bunuri apar în dreptul lui Gheorghe Stelian, zis „Stelu”, multimilionar îmbogățit din retrocedări suspecte:
- Un teren intravilan în suprafaţă de 3.198 metri pătraţi situat în Bucureşti sectorul 2, achiziţionat în anul 2007, cu suma de 600.000 de dolari.
- Un teren intravilan de 9.126 metri pătraţi situat în sectorul 2, achiziţionat în anul 2007, cu suma de 1,4 milioane de dolari.
- Alte opt terenuri din Centrul Capitalei, pe care le deține Stelian Gheoghe în proporție de 50%, au fost puse sub sechestru. Ele au suprafețe cuprinse între 146 și 1.623 de metri pătrați.
- Alte șapte terenuri valoroase situate în sectorul 2 au suprafețe cuprinse între 46 și 5.700 mp. Și ele au fost puse sub sechestru în 2014.
- Un teren extravilan, în suprafață de 40.000 mp, cumpărat cu 600.000 de euro în Samurcaș, Dâmbovița, și el sub sechestru.
- Un teren din Snagov, de 1.200 de metri, cumpărat de Stelian Gheorghe în 2007 cu 17.000 de euro.
- În Snagov, DNA a mai pus sechestru pe alte zece terenuri extravilane în suprafață totală de 21.000 de metri pătrați.
- Un teren în suprafață de 466.000 de mp din Ciorogârla, imobil cumpărat în 2008 cu 2,5 milioane de euro.
Totodată, conturile din șapte bănci ale omului de afaceri au fost blocate și sumele poprite.
Averea Crinuței Dumitrean
Evaluatorului Emil Nuțiu, DNA a reușit să-i pună sechestru pe un teren în suprafață de 217 mp, situat în municipiul Sovata, județul Mureș.
Crinuța Dumitrean, fost membru în comisia ANRP, are sub sechestru jumătate din terenul casei proprietate personală, un garaj de 15 mp, un apartament cu două camere în Sectorul 2 și o garsonieră din sectorul 3.
Îți mai recomandăm Dosarul retrocedărilor ilegale, condamnări în primă instanță de până la 9 aniEa mai are sechestrate un teren de 25.000 mp în localitatea Afumați, Ilfov, 1.000 mp în Voluntari, 5.000 metri pătrați în Tunari și patru terenuri în suprafață totală de 42.000 metri pătrați în localitatea Dascălu, Ilfov.
Sergiu Diacomatu, fost membru în comisia de retrocedare din ANRP s-a ales atunci cu sechestru asupra unui teren intravilan cu o suprafață de 3.350 mp, situat în localitatea Tărtășești - Bâldana, jud. Dâmbovița și cu poprire pe patru conturi bancare.
Au scăpat de închisoare la limită
Pe 5 decembrie 2022, Curtea Supremă a aplicat deciziile CCR referitoare la prescripție în acest dosar privind despăgubiri acordate fraudulos și a ajuns la concluzia că fapta de abuz în serviciu pentru care Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian au fost condamnați, la fond, la pedepse grele cu închisoarea s-ar fi prescris pe data de 21 noiembrie 2022.
În iunie 2018, Crinuța Dumitrean și Sergiu Diacomatu au fost condamnați la 7 ani și jumătate de detenție pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, iar omul de afaceri Gheorghe Stelian a primit 6 ani de închisoare pentru complicitate. Dorin Cocoș a primit atunci 3 ani cu executare pentru trafic de influență.
Îți mai recomandăm Restituirile ANRP: Fostul deputat Ioan Oltean scapă de acuzația de trafic de influențăProcurorii spun că, în 2011, funcționarii i-ar fi retrocedat ilegal lui Stelian un teren de peste 13 hectare în zona parcului Plumbuita din Capitală.
Dorin Cocoș l-ar fi ajutat pe „Stelu” să obțină pentru terenul respectiv despăgubiri de la stat supraevaluate cu peste 54 de milioane de euro în schimbul unui comision de 10 milioane de euro, conform magistraților. Acum, lui Dorin Cocoș trebuie să i se confiște 10 milioane de euro.
Și-au împărțit averea
Soții Udrea au recurs la partajul voluntar, adică și-au împărțit bunurile încă din timpul căsătoriei, astfel că în declarațiile de avere depuse de fostul ministru al Dezvoltării apare doar averea ei, nu și a soțului.
Potrivit datelor de la registrul Comerțului, Dorin Cocoș nu mai apare acționar în firme.
În cazul terenurilor sechestrate, Fiscul trebuie să deschidă în instanță proces pentru executarea hotărârii instanței supreme și să scoată la licitație terenurile lui Stelian, Dumitrean, Diacomatu și Nuțiu.
Îți mai recomandăm Elena Udrea se întoarce în țară și execută pedeapsa definitivă de 6 ani cu executare. A stat 64 de zile închisă în Bulgaria