3 minute | Camere de tortură finanțate de Rusia, discuție Blinken-Lavrov la G20 și plagiatul robotului Ion

Un portret al președintelui rus Vladimir Putin a fost găsit la un centru de detenție despre care Ucraina spune că a fost folosit de membrii serviciilor rusești pentru a încarcera și tortura oameni înainte de a se retrage din Herson.

În timp ce acuza „acte de terorism” ucrainene pe teritoriul său, Rusia bombarda civili în Ucraina, iar noi dovezi ale echipei de procurori internaționali arată că Moscova a finanțat camere de tortură în Hersonul recent eliberat. România și Ucraina vor purta astăzi discuții despre canalul Bâstroe.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Președintele rus Vladimir Putin susține că un grup de sabotaj ucrainean a intrat ieri în Rusia și a deschis focul asupra unor civili, vorbind despre un „act terorist”.
  • Cei mai importanți diplomați ai SUA și ai Rusiei s-au întâlnit pentru câteva minute, pentru prima dată de la începutul invaziei rusești în Ucraina, la un summit al Grupului celor 20 de economii majore (G20).
  • Proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova a fost votat într-o primă lectură din Parlament.

Rusia acuză atacuri teroriste ucrainene pe teritoriul său

Moscova susține că un grup de sabotori ucraineni a intrat în Rusia și a tras asupra unor civili. Președintele rus Vladimir Putin a emis un răspuns neobișnuit de rapid, afirmând că ar fi fost un „atac terorist”, relatează RFE/RL.

Ucraina a calificat declarațiile rusești drept o „provocare deliberată clasică”, acuzând Rusia că ar putea căuta un pretext pentru a organiza noi atacuri asupra Ucrainei.

În același timp, forțele rusești ucideau civili în orașul Zaporojie, relatează Radio Svoboda.

O rețea de cel puțin 20 de camere de tortură în regiunea ucraineană Herson, recent eliberată, a fost „planificată și finanțată direct de statul rus”, au declarat joi anchetatorii internaționali pentru crime de război, transmite Reuters.

Zgârieturi pe pereți făcute de prizonieri ucraineni, în încercarea de a ține evidența timpului, găsite în subsolul unei clădiri folosite de forțele rusești ca loc de tortură, conform procurorilor. Herson, Ucraina, 8 decembrie 2022

A fost un „rău calculat”, titrează Politico, relatând despre cum forțele lui Putin au folosit crimele de război și tortura pentru a șterge identitatea ucraineană, prezentând și mărturiile unor supraviețuitori.

„Europa îi vrea pe ucraineni ca parteneri vii sau ca eroi morți?”, este titlul unui editorial semnat de scriitoarea ucraineană Katerina Mișcenko în The Guardian.

Iar Statele Unite vor anunţa vineri un nou pachet de asistenţă militară pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari, şi care constă în principal în muniţie, conform Agerpres.

Despre ajutorul pentru Ucraina venit din România, Europa Liberă a vorbit cu voluntarul Radu Hossu: „Știu că am o țintă pe spate dar nu mă voi opri să ajut Ucraina!”. Grupul de Dialog Social îl premiază astăzi pentru implicarea sa în sprijinirea Ucrainei.

Întâlnire SUA-Rusia la nivel înalt

Antony Blinken și Serghei Lavrov, șefii diplomației americane și rusești, s-au întâlnit ieri pentru zece minute la summitul țărilor G20 din India, transmite RFE/RL.

A fost prima discuție față în față după mai bine de un an, în care Blinken l-a îndemnat pe Lavrov să readucă Rusia în tratatul nuclear „New START” și i-a mai spus că Washingtonul este pregătit să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie.

Iar Bloomberg scrie că cele mai puternice 20 de economii ale planetei (19 țări plus UE) nu reușesc să ajungă la un acord asupra limbajului pentru a descrie războiul Rusiei din Ucraina.

Înaintea unei întâlniri cu președintele american Joe Biden, cancelarul german Olaf Scholz a îndemnat China să nu înarmeze Rusia. Discuțiile dintre cei doi oficiali vin în contextul în care SUA găzduiesc exerciții de planificare a războiului pentru ofițerii militari ucraineni în Germania, pentru a-i ajuta să se gândească la viitoarele decizii pe câmpul de luptă, scrie Reuters.

Tot din Germania, o informație furnizată de Politico: Prietenul lui Putin, fostul cancelar Gerhard Schröder, nu va fi dat afară din Partidul Social-Democrat.

Președintele rus Vladimir Putin și Gerhard Schröder, președintele Comitetului acționarilor de la Nord Stream AG și fost cancelar german, la Sankt Petersburg, Rusia, 21 iunie 2012

După ce a anunțat că le susține candidaturile, Ungaria a amânat încă o dată votul privind acceptarea Suediei și Finlandei în NATO, stârnind frustrare printre aliații occidentali. Un vot ar urma să fie dat pe 20 martie în Parlament, conform Associated Press.

Într-un alt Parlament, la Chișinău, a fost adoptată o declarație de condamnare a agresiunii rusești în Ucraina, relatează RFE/RL Moldova, după care Moscova a cerut Republicii Moldova să pună capăt „retoricii de confruntare antiruse”, potrivit Hotnews.

De asemenea, votul din Parlamentul de la Chișinău privind înlocuirea „limbii moldovenești” cu limba română în toată legislația țării, inclusiv în Constituție, a fost întâmpinat cu scandal de către opoziția socialistă.

Discuții despre Bâstroe

Premierul român Nicolae Ciucă a declarat ieri, după discuțiile cu omologul Dorin Recean, că nu ar exista motive pentru suspendarea zborurilor Wizz Air către şi dinspre Chişinău, iar iminenţa unui atac rusesc este puţin probabilă, scrie News.ro.

Astăzi au loc primele consultări Ucraina – România în privința lucrărilor de adâncire la canalul Bâstroe, anunță Agerpres.

Prezentat de premierul Nicolae Ciucă într-o ședință de Guvern de acum două zile, robotul Ion - un consilier guvernamental ce ar fi dotat cu inteligență artificială - este acuzat de „plagiat”, scrie Spotmedia. Primăria Ciugud din județul Alba a comunicat că în clipul de prezentare a fost utilizată, fără aprobare, o imagine dintr-un clip al școlii din localitate.

Premierul Nicolae Ciucă a prezentat un consilier onorific, despre care a spus că este dotat cu inteligență artificială, la începutul ședinței de guvern din 1 martie 2023.

Acuzat și el de plagiat, Nicolae Ciucă îl validează public pe Lucian Bode, declarat oficial plagiator, scrie G4Media, care menționează că președintele PNL face turneu în filiale înainte de rocada prin care va pierde postul de premier.

PressHub relatează cu privire la un dezmăț pe bani publici la Palatul Victoria: 26 de noi posturi de conducere la Secretariatul General al Guvernului.

Europa Liberă continuă ancheta cu privire la studiile lui Constantin Mitulețu-Buicu, fost președinte al Autorității Electorale Permanente, care a devenit rapid actual secretar-general al instituției. Intenție sau neatenție? Fostul șef al AEP nu a fost studentul universității despre care a scris în CV.

Stăpânii lacurilor, este titlul articolului din Hotnews care arată cum lacurile din București au fost date în exploatare între 2002 și 2010, fără licitație și fără acordul Consiliului General, mai multor persoane influente sau controversate, în schimbul unor sume precum 400 de euro pe lună.

RFI prezintă o analiză care spune că un pensionar din România primește, în medie, jumătate din ceea ce a contribuit în 35 de ani de muncă.

În Libertatea, o investigație despre problemele fără sfârșit din piața de asigurări, în care este prezentat și un document intern al ASF: statul eșuează în a proteja asigurații, pentru că ASF practică „o rostogolire a constatărilor de la un control la altul, fără măsuri de ordin operațional împotriva societăților” care nu respectă legea și nu despăgubesc păgubiții.

În final, premierul Ciucă spune că nu vede o problemă în interzicerea TikTok pentru funcționarii români, fiind practic o aliniere la o decizie a Comisiei Europene de zilele trecute. Conform News.ro, de aceeași părere este și Marcel Ciolacu, președintele PSD, care ar urma să devină prim-ministru în câteva luni.

Bilanțul accidentului feroviar de marți din Grecia a crescut la 57 de morți, a anunțat un medic legist pentru BBC.

Alte știri:

  • Îmbunătățirea siguranței feroviare în Grecia a fost „întârziată nejustificat” în ultimii trei ani. Tehnologia ar fi oprit automat trenurile înainte de a se ciocni, iar accidentul feroviar de marți - cel mai grav dezastru feroviar din istoria țării - ar fi fost evitat - The New York Times.
  • Autoritățile de reglementare americane au respins oferta lui Elon Musk de a testa cipuri cerebrale pe oameni, invocând riscurile de siguranță - Politico.
  • Un juriu din Carolina de Sud l-a găsit pe Alex Murdaugh, un celebru avocat american, vinovat de uciderea soției și a fiului său. Timp de aproape un secol, trei generații ale acestei familii au decis, în calitate de procurori aleși, cine era liber și cine trăia într-o celulă într-o jurisdicție care a ajuns să fie cunoscută de localnici drept „Țara lui Murdaugh” - The Washington Post.
  • Statuia Mica Sirenă din Copenhaga, unul dintre cele mai notabile simboluri ale Danemarcei, a fost vandalizată cu un steag rusesc pictat pe baza sa - AFP.
  • Mai mult de jumătate din populația lumii va fi clasificată ca fiind obeză sau supraponderală până în 2035 dacă nu se iau măsuri, avertizează Federația Mondială a Obezității - BBC.

Așteptăm mesajele dumneavoastră pe e-mail la adresa treiminute@rferl.org, pe Facebook și Instagram.

Weekend liniștit,
George