3 minute | Taxele PSD-PNL, pensiile speciale rămân neatinse, bombardamente la 15 km de Tulcea

Nici la formarea Coaliției PNL-PSD, în 2021, nici la rocada între liderul PNL, N. Ciucă, și actualul premier și lider PSD, M. Ciolacu, programele de guvernare votate de Parlament nu menționau schimbarea politicilor de taxare. Aici, depunerea jurământului, 15 iunie 2023.

Noile taxe preconizate de Coaliția PSD-PNL stârnesc mare îngrijorare în mediile de afaceri și profesiile liberale. Liderii Ciolacu și Ciucă par să fi căzut de acord ca deficitul să fie redus prin taxarea muncii și nu reducerea privilegiilor sau eforturi intensive de reducere a evaziunii fiscale.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Deficitul de peste 37 de miliarde de lei, adică 7,5 miliarde de euro, se cere acoperit urgent. Sau cel puțin e nevoie de tăierea cheltuielilor în așa fel încât el să nu se mărească. La începutul anului, acesta era de numai 22 de miliarde lei. Altfel, îndatorarea țării și dezechilibrul cheltuieli/încasări vor deveni și mai grave.

Problema este, constată observatorii, că guvernul Ciolacu pare dispus să aleagă o cale facilă și injustă. Să sporească taxele pentru contribuabilii corecți și activi, mai ales pentru mediul de afaceri și profesiile liberale, în loc să treacă prin disconfortul tăierii de privilegii sau al unei lupte reale cu evaziunea fiscală.

Dar iată exact principalele știri ale dimineții:

  • Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, au anunțat anumite reduceri ale cheltuielilor publice. Ei au refuzat însă să detalieze documente oficiale, scurse în presă, care prevăd sporiri de taxe pentru mediul de afaceri și profesiile liberale.
  • Judecătorii de la Curtea Constituțională au retrimis reforma pensiilor speciale Parlamentului. Experții consultați de Europa Liberă spun că schimbările cerute de CCR aruncă în aer exact prevederile esențiale.
  • Bombardamentele rusești din regiunea Odesa provoacă neliniște printre marinarii români, dar și printre localnicii din județele Tulcea și Galați.

Premierul Ciolacu & ministrul Boloș, reforme la viitor. Majorări de taxe, la prezent?

Premierul Ciolacu, cel mai probabil viitor prezidențiabil, a apărut ieri în fața jurnaliștilor ca să anunțe „prima reformă reală în sistemul bugetar. E pentru prima oară când un guvern își asumă o astfel de abordare”, notează Europa Liberă.

Referindu-se apoi la imaginea clasicizată a funcționarului care pierde vremea la birou, Marcel Ciolacu a adăugat că „cei care merg la serviciu să se joace pe Solitaire să caute în altă parte acest mod de a munci”, au transmis în direct Digi24 și alte televiziuni și a filtrat mesajul Emilian Isailă de la SpotMedia.

Problema este că toate măsurile de reformă în administrație - de la reducerea cu 20% a secretarilor și subsecretarilor de stat la plafonarea sporurilor și facturilor la telefon - sunt la viitor. Iar cele 200.000 de posturi ce urmează a fi tăiate sunt, de fapt, inexistente.

Premierul Marcel Ciolacu într-un moment festiv al carierei sale politice: 15 iunie 2023, ceremonia de învestitură în Parlament, înconjurat de miniștrii săi, PSD și PNL, într-un moment de respiro. Deficitul de 37 de miliarde de ei arată din iunie încoace că luna de miere nu a existat de fapt niciodată.

Sarcina de a răspunde însă întrebărilor jurnaliștilor - preocupați mai ales de îngrijorarea crescândă din mediul de afaceri și profesiile liberale legată de creșterea taxelor - a revenit ministrului de Finanțe.

Premierul a evitat să răspundă, după cum se vede în înregistrarea video, postată și pe site de Digi24.

Ministrul Boloș a calificat drept „o măgărie” documentul cu bucluc, document provenit de la Ministerul de Finanțe și scurs în presă zilele trecute.

Nu a precizat însă ce are de gând să facă cu subalternii săi care se ocupă de „măgării” cu impact național la serviciu.

Pentru că nu a negat autenticitatea documentului: „nu este ultima formă”, a spus el. Ba mai mult, atât ministrul, cât și premierul au vorbit despre două ordonanțe de urgență: una cu tăierea cheltuielilor publice, invocată mai sus, și o alta cu sporirea de taxe.

Iar participații la discuția dintre Romanian Business Forum și premierul Ciolacu, aceștia au confirmat că va exista o sporire a taxelor în două trepte.

Colegul meu, Ovidiu Cornea, a analizat în detaliu, atât practica „balonului de încercare” detectată în acest caz de analiști, cât și problema de fond.

Toată lumea e de acord că „groapa de 37 de miliarde de euro de la buget” trebuie acoperită urgent. Problema e cum.

Sintetizând la maxim răspunsurile experților intervievați de Ovidiu Cornea: pentru reforme, e nevoie de curaj și competență; pentru taxe mai mari, e nevoie numai de o ordonanță de urgență.

Cu ce consecințe? Citiți articolul.

Curtea Constituțională amână sine die reforma pensiilor speciale

Pe fondul temerilor că îndatorarea țării crește, deficitul depășește cota de avarie de 4,4% și va ajunge spre 7% la finalul anului, iar mediul de afaceri va fi suprataxat, finanțele publice au mai primit ieri o lovitură grea.

După cum explică colega mea, Andreea Pora, judecătorii de la Curtea Constituțională au retrimis legea de reformă a pensiilor speciale Parlamentului solicitând modificări exact în punctele esențiale.

Potrivit legii, orice modificare cerută de CCR este obligatorie, ceea ce înseamnă că reforma va fi amânată sine die.

Iulia Scântei, unul dintre judecătorii Curții Constituționale, depunând jurământul la Palatul Cotroceni. Provine din PNL.

E o problemă imensă pentru politicieni & buget. Pensiile speciale pentru magistrați, angajați la Interne și Armată, polițiști sunt percepute ca injuste de majoritatea populației și sunt costă scump bugetul.

Or, autoritățile de la București și-au asumat această reformă pentru a încasa cele 27,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană.

Anca Grădinaru de la Europa Liberă a aflat că, de pildă, tranșa a patra de trei miliarde de euro e ca și pierdută pentru 2023.

Între timp, opinia publică continuă să fie șocată de incidente precum cel al femeii de 24 de ani care a născut pe caldarâm, în fața Spitalului Municipal din Urziceni. Era romă. O țară UE aflată pe o planetă unde nașterea este din toate timpurile și pentru toate speciile un miracol, reamintește Libertatea.

Bombardamente la 15 km de Tulcea

La o săptămână de la bombardamentele din portul ucrainian Reni, aflat la 200 de metri de România, vis-a-vis de Galați, atacurile rusești cu dronă au afectat ieri masiv orașul port Ismail.

Europa Liberă a aflat de la martori oculari, inclusiv un căpitan de navă românească și localnici din Tulcea cum s-au desfășurat atacurile.

Orașul Ismail se află la 15 km de Tulcea și puteți vedea în articol atât imagini video din timpul bombardamentelor, cât și distrugerile provocate orașului la lumina zilei.

Urmările atacului rusesc cu drone asupra orașului ucrainian, Ismail, din sudul Basarabiei istorice, 15 km de Tulcea. 2 august 2023.

Atacurile cu dronă fac parte din represaliile Moscovei după atacurile cu dronă chiar asupra capitalei ruse, dar și asupra unor centre de încorporare. Dar și din tactica forțelor ruse de a bloca drumul navelor care ar putea transporta cereale ucrainiene. Noi atacuri rusești cu dronă s-au înregistrat și asupra Kievului în cursul nopții trecute.

Alte subiecte:

Toate cele bune, ne revedem mâine,
Elena