3 minute | Civilii din Gaza ar fugi, dar nu au unde. Ucraina se teme că va primi mai puțin sprijin militar. Drogurile pe agenda CSAT

Israelul a lovit Gaza cu noi atacuri aeriene, ucigând cel puțin 51 de persoane în ultima zi.

Israelul a lovit Gaza cu noi atacuri aeriene, ucigând cel puțin 51 de persoane în ultima zi. Războiul izbucnit la sfârșitul săptămânii amenință să devieze resursele militare destinate Ucrainei. Problema drogurilor din România e discutată în premieră de CSAT.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Peste 1.100 de persoane au fost ucise în Gaza în cinci zile de acțiune militară israeliană declanșată ca represalii față de atacul Hamas.
  • Israelul a constituit un guvern de război, în care sunt incluși și membri ai opoziției politice.
  • Astăzi are loc ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Drogurile sunt primul subiect pe agendă.

Civilii din Gaza ar fugi, dar nu au unde

Israelul lovește Gaza cu bombardamente necruțătoare, scrie CNN. Peste 330.000 de persoane au fost strămutate în Gaza de la începerea bombardamentelor.

„Fiecare membru Hamas este un om mort”, spune Netanyahu într-un discurs înflăcărat, în timp ce Israelul masează trupe lângă Fâșia Gaza, titrează Washington Post.

Iar New York Times anunță formarea unui guvern de război în care participă și principalul rival politic al lui Benjamin Netanyahu, Benny Gantz.

„Fiecare membru Hamas este un om mort”, spune premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Șeful diplomației SUA, Antony Blinken, e în Israel. Pe agendă, se află și o întâlnire cu președintele palestinian, anunță BBC.

SUA încearcă prin această vizită să obțină eliberarea ostaticilor luați de Hamas, dar și să prevină extinderea războiului, scrie Reuters.

The Guardian relatează că o comisie parlamentară din SUA a descoperit că Egiptul ar fi avertizat Israelul că Hamas urmează să atace. Afirmația e negată vehement de premierul Netanyahu.

Salvatorii din Gaza se luptă cu lipsa de combustibil și a echipamentelor, relatează NYT. BBC scrie despre cum palestinienii cărora li se spune să părăsească Gaza nu au unde fugi, iar Reuters amintește că majoritatea celor 2,3 milioane de oameni din Fâșia Gaza nu au nici electricitate, nici apă.

Al-Jazeera scrie despre corpuri de femei și copii scoase de sub dărâmăturile din Gaza.

Comisia Europeană îi dă un ultimatum lui Elon Musk să gestioneze corespunzător flucul de dezinformare și ură legat de războiul din Israel de pe rețeaua X.

Jerulsalem Post notează că după șocul masacrului Hamas, israelienii se întreabă dacă nu cumva premierul Netanyahu a fost prea ocupat să poarte război împotriva democrației, ca să mai acorde atenție și Fâșiei Gaza.

Un veritabil război al dezinformării a pornit pe rețelele sociale scrie New York Times. Politico relatează că Rețeaua X a lui Elon Musk a fost inundată de imagini înfiorătoare, minciuni și propagandă teroristă. UE îi dă lui Musk un ultimatum, scrie Euronews.

Ucraina se teme că va primi mai puțin sprijin militar

Volodimir Zelenski a vizitat NATO, iar alianța promite mai mult ajutor pentru Ucraina, anunță New York Times.

Cu toate acestea, războiul izbucnit la sfârșitul săptămânii amenință să devieze o parte din sprijinul militar acordat Ucrainei, scrie publicația americană.

Volodimir Zelenski a făcut o vizită surpriză la NATO pentru a se asigura de continuarea sprijinului pentru Ucraina în războiul contra Rusiei.

Vizita la NATO a lui Volodimir Zelenski este un mesaj adresat alianței să nu uite de Ucraina odată cu războiul din Israel, notează Politico.

Drogurile pe agenda CSAT

Președintele Iohannis a convocat ședința CSAT. Drogurile sunt primul subiect pe listă, anunță Spotmedia.

Iar Euronews publică un reportaj în care arată de ce ajung dependenții de droguri din România la Psihiatrie și nu în centre specializate care au costat milioane de euro.

Ministrul Finanțelor vrea să taie „parangheliile” primarilor de sărbători, care ar arunca bugetul în aer, spune, pentru Europa Liberă, ministrul Marcel Boloș.

Sedința CSAT de joi are pe agendă problema traficului și consumului de droguri din România.


O judecătoare de la Curtea de Apel București nu poate justifica 6 milioane de euro, susține Agenția Națională de Integritate.

Șefa maternității Botoșani, unde o tânără gravidă a fost lăsată să moară după ore de chinuri, a fost aleasă în comisia de disciplină a Colegiului Medicilor din Botoșani, titrează defapt.ro

Alte știri:

  • Un număr record de polonezi din diaspora s-au înregistrat pentru a vota în alegerile de duminică. - Euronews
  • Slovacia are un nou guvern, cu Robert Fico ca prim-ministru. - Politico
  • Șoferul drogat care a omorât doi tineri şi a rănit alţi trei în localitatea 2 Mai a fost trimis în judecată și pentru ucidere din culpă. – Euronews Romania

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Toate cele bune!
Adrian