Camera Reprezentanților din SUA a votat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina - 61 de miliarde de dolari, doar un sfert este pentru armament

După votul membrilor Camerei Reprezentanților, legea care aprobă ajutorul pentru Ucraina trebuie votată de Senatul SUA.

Camera Reprezentanților din SUA a votat legea care permite Armatei SUA să trimită urgent în Ucraina echipamente și muniție, precum și să-și completeze stocurile în urma ajutoarelor deja trimise până acum către Kiev. Legea merge la Senat pentru a fi votată, apoi la președintele american, pentru promulgare.

Într-o primă reacție, citată de agenția rusă de știri TASS, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că decizia Camerei Reprezentanților „va omorî şi mai mulţi ucraineni din cauza regimului de la Kiev".

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat pe X, fostul Twitter, la doar câteva minute după votul de sâmbătă, 20 aprilie, din Camera Reprezentanților.

„Sunt recunoscător Camerei Reprezentanților din Statele Unite, ambelor partide și personal președintelui Camerei, Mike Johnson, pentru această decizie, care va ține istoria pe calea corectă”, scrie Zelenski.

„Democrația și libertatea vor fi întotdeauna importante, la nivel global, și nu vor dispărea atâta timp cât America va ajuta la protejarea lor.

Ajutorul vital aprobat azi de Camera Reprezentanților va împiedica extinderea războiului, va ajuta la salvarea a mii și mii de vieți și va face ca ambele noastre națiuni să fie mai puternice.

Pacea și securitatea pot fi obținute prin gesturi puternice. Sperăm că acest proiect de lege va avea spirjin în Senat și va fi trimis președintelui Biden. Mulțumesc, America!”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că „Ucraina folosește armele livrate de aliații din NATO pentru a distruge capabilitățile de atac ale Rusiei. Iar asta ne face pe toți mai protejați, în Europa și America de Nord”, a scris liderul NATO pe contul său X.

Camera Reprezentanților a acceptat și un ajutor pentru Israel, în valoare de 26 de miliarde. 366 de congresmeni au votat pentru, iar 58 împotrivă. 7 s-au abținut.

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, i-a mulțumit președintelui Camerei Reprentanților, Mike Johnson, pe contul său de pe rețeaua X.

„Vă mulțumesc pentru leadershipul dumneavoastră care a permis ca astăzi, să fie votat în Camera Reprezentanților pachetul de ajutor pentru Israel,” a scris șeful Diplomației de la Tel Aviv.

Totodată, congresmenii americani au votat și ajutorul pentru Taiwan și alți aliați cheie din zona Indo- Pacific de peste 8 miliarde de dolari.

În același pachet de acte normative, aleșii americani au decis că aplicația TikTok va fi interzisă în SUA, dacă firma mamă din China nu o vinde într-un an .

Îți mai recomandăm John Bolton, fost consilier pentru securitate al Casei Albe: Izolaționismul în creștere din SUA amenință efortul de război al Ucrainei

La dezbaterea din Congres, fosta președintă a Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, a spus că a fost în Ucraina, la Kiev, în urmă cu două săptămâni, unde a observat că Vladimir Putin „și-a instruit soldații să folosească violul ca armă de război".

„Dacă alegeți traseul pe care merge Putin, veți avea sânge pe mâini", a spus Nancy Pelosi, unul dintre cei mai vechi congresmeni americani.

De partea cealaltă, republicana Kat Cammack a depus un amendament prin care a cerut eliminarea acordării de ajutor non militar Ucrainei. Ea a invocat că Statele Unite au o problemă majoră legată de imigrație iar, „America trebuie pusă pe primul loc".

Republicanul Brian Kevin Fitzpatrick a explicat de ce, din punctul său de vedere, toate cauzele prezăzute în lege trebuie să primească votul congresmenilor: alocarea de fonduri pentru protejarea graniței de sud a SUA, lupta cu drogurile și sprijinirea Ucrainei, Israelului și Taiwanului.

„200 de copii mor zilnic în această țară din cauza fentanilului, echivalentul unui avion Boeing și numănui nu-i pasă. Trebuie să reparăm asta. Dar trebuie și să apărăm granițele aliaților noștri, Israel, Taiwan și Ucraina. Taiwan și Ucraina sunt invadate de dictatori comuniști și Israelul de teroriști", a spus congresmenul Brian Kevin Fitzpatrick.

Ce prevede legea adoptată de Camera Reprezentanților

  • Finanțarea cu 11 miliarde de dolari a unor operațiuni militare americane în zona Ucrainei;
  • Acordarea a 14 miliarde de dolari ca asistență de securitate pentru Ucraina;
  • Alocarea a 23 de miliarde de dolari Pentagonului pentru înlocuirea chipamentelor militare și muniției furnizate deja Ucrainei;
  • Rambursarea cheltuielilor de apărare și instruire realizate de Pentagon pentru Ucraina;
  • Solicitare pentru președintele SUA să transfere sisteme de rachete tactice ale armatei cu rază lungă în Ucraina;
  • Sprijin economic pentru Ucraina;
  • Asistență pentru refugiați;
  • Solicitare pentru președintele SUA să încheie un acord cu Ucraina privind rambursarea către Statele Unite a cheltuielilor pentru asistența economică;
  • Solicitarea ca anumite fonduri pentru Ucraina să fie egalate de alți donatori.
  • Acordarea de asistență militară și umanitară pentru Israel în valoare de 26 de miliarde de dolari;
  • Acordarea unui ajutor în valoare de 8 miliarde de dolari Taiwanului și altor aliați ai SUA din Indo Pacific.

Directorul general al New Strategy Center (think tank românesc specializat în politică externă, de apărare și securitate), George Scutaru, spune pentru Europa Liberă, că după ce și Senatul va vota legea care aprobă noul ajutor pentru Ucraina, iar președintele SUA, Joe Biden, va promulga actul, echipamentele vor pleca imediat către Ucraina.

„Statele Unite vor livra în primul rând sisteme de apărare antiaeriană și artilerie de calibru 155. Unele dintre aceste bunuri sunt deja în depozite din Europa”, completează fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate al președintelui Klaus Iohannis.

În privința rutei de aprovizionare a Ucrainei, George Scutaru, spune că „principala poartă va fi Polonia”.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Patrick Ryder, a declarat vineri, 19 aprilie, că SUA au o „rețea logistică robustă care îi să mute materiale foarte rapid”.

Îți mai recomandăm NATO promite Ucrainei noi sisteme de apărare antiaeriană

Directorul general al New Strategy Center mai spune că trebuie reținut că o mare parte din banii aprobați de Camera Reprezentanților pentru Ucraina vor fi alocați pentru completarea stocurilor de echipamente militare și muniție din SUA care s-au golit în ultimii doi ani.

George Scutaru crede că decizia de sâmbătă a Camerei Reprezentanților va ajuta mult la ridicarea moralului militarilor ucraineni.

„Am fost în februarie la Kiev (n.r. când Congresul SUA a amânat votul la legea privind ajutorul pentru Ucraina) și i-am văzut cât de părăsiți s-au simți atunci”, adaugă George Scutaru.

El mai spune că în acest moment, Armata Ucrainei nu mai poate susține nicio ofensivă împotriva Rusiei, pe front, din cauza lipsei de muniție.

Unele materiale ar putea ajunge în Ucraina în câteva zile; pentru altele va dura săptămâni.

Camera Reprezentanților a mai votat sâmbătă și reguli noi care ar putea duce la interzicerea TikTok-ului din SUA, dacă firma mamă din China nu vinde aplicația.

Totodată, legislația adoptată prevede noi sancțiuni împotriva Chinei, Rusiei și Iranului, precum și măsuri pentru vânzarea activelor rusești înghețate pentru a genera venituri pentru Ucraina.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.