3 minute | Pauză umanitară în Gaza, pentru vaccinare. Ucraina pierde primul avion F-16. Kamala Harris prinde avânt

În urmă cu câteva zile a fost depistat primul caz de paralizie provocată de poliomielită în Gaza. E vorba de un băiețel de 10 luni, care nu apucase să fie vaccinat pentru că sistemul de sănătate a fost copleșit în cele aproape 11 luni de război.

Războiul din Gaza, pus pe pauză pentru a combate poliomielita. Un avion F-16 s-a prăbușit în Ucraina. Kamala Harris o duce din ce în ce mai bine în sondaje.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Israelul și Hamas au aprobat o pauză umanitară sub egida Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a vaccina copiii palestinieni împotriva poliomielitei.
  • Un avion de luptă F-16, proaspăt primit, s-a prăbușit în Ucraina.
  • Crește diferența în sondajele de opinie din Statele Unite, în favoarea Kamalei Harris.

Pauză umanitară în Gaza pentru vaccinarea copiilor

Războiul din Gaza va fi oprit timp de trei zile, de trei ori, pentru a permite vaccinarea copiilor palestinieni împotriva poliomielitei. Anunțul a fost făcut de Organizația Mondială a Sănătății, care pregătește vaccinurile necesare pentru cei 640.000 de copii blocați în Gaza din cauza războiului. Campania de vaccinare va începe pe 1 septembrie, afirmă CNN.

Recent, un bebeluș palestinian a rămas paralizat după ce s-a îmbolnăvit de poliomielită, scrie BBC. Boala a dispărut în Gaza de 25 de ani. Băiețelul de 10 luni nu a putut fi vaccinat împotriva poliomielitei, din cauza situației grave în care se află sistemul medical din Gaza de aproape 11 luni, scrie AP.

Abdul, în vârstă de doar 10 luni, este primul copil palestinian care a contractat poliomielită în peste 25 de ani. Piciorul lui este paralizat pe viață din cauza bolii.

În trecut, Israelul a blocat accesul medicamentelor și a mâncării în ciuda ordinelor internaționale, a creat o foamete în regiune și a ucis angajați umanitari în Gaza, așa că pauza este un moment unic.

Palestinienii din Gaza suferă din cauza condițiilor catastrofale pentru sănătatea publică: apele sunt contaminate, spitalele sunt distruse, iar încă din primele luni ale războiului experții avertizează că bolile transmisibile vor face ravagii în regiune. Au fost remarcate cel puțin 150.000 de cazuri de infecții cutanate, potrivit Al Jazeera, iar cazurile de hepatita A cresc de pe-o zi pe alta.

Este posibil ca motivul pentru care Israelul a acceptat de îndată acest acord să fie avertismentele experților că poliomielita s-ar putea răspândi și în Israel, conform The Guardian.

Între timp, continuă atacurile armatei israeliene împotriva palestinienilor din Gaza și din Cisiordania. Middle East Eye urmărește evenimentele într-un live blog.

Avion F-16, prăbușit în Ucraina

Un avion american de luptă F-16 s-a prăbușit luni în Ucraina. Deși incidentul a avut loc în timpul unui atac rusesc, avionul s-ar fi prăbușit din cauza unei erori de pilotaj, scrie Europa Liberă.

Anchetele asupra cauzei accidentului sunt încă în desfășurare, dar cunoscutul pilot Oleksiy Mes, care se afla la bord, este considerat a fi un erou, scrie Wall Street Journal. Mes a fost unul dintre piloții care, în iunie 2022, au vizitat Washingtonul și au cerut oficialilor americani să le trimită avioane de luptă F-16.

Conform CNN, durează ani buni pentru ca un pilot să fie antrenat complet pe F-16, dar piloții ucraineni sunt nevoiți să se descurce cu șase luni de antrenament.

Ucraina a primit primele avioane F-16 acum o lună.

Accidentul a fost raportat mai întâi în presă, iar apoi oficialii militari ucraineni au confirmat că avionul s-a prăbușit pe 26 august, în timpul atacului aerian rusesc, scrie Kyiv Independent.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat recent că țara sa nu are nici suficiente aeronave F-16, nici suficienți piloți antrenați special, amintește Reuters. DefenseNews scrie că Ucraina a primit avioane F-16 doar luna aceasta și au confirmat primele interceptări de succes ale rachetelor rusești cu doar câteva zile în urmă.

Experții militari consideră că Ucrainei i-au fost promise prea puține avioane F-16 ca să facă o diferență în război, dar că ele vor fi utile pe viitor, pentru apărarea țării chiar și după război, punctează New York Times.

Harris prinde avânt în cursa prezidențială

Kamala Harris, candidata democraților la președinția Statelor Unite, are șanse din ce în ce mai bune. Un nou sondaj Reuters o arată pe primul loc, cu 45% dintre voturi. Contracandidatul republican Donald Trump se bucură de susținerea a 41% dintre americani. Diferența este în creștere - acum o lună, era de doar un procent.

Până și un sondaj Fox, prezentat de Politico, o arată pe Harris într-o cursă strânsă în state-cheie: Georgia, Arizona și Nevada. Deocamdată, Trump încă este favoritul în patru din cele șapte state în care alegătorii nehotărâți ajung să decidă rezultatul, însă diferența dintre ei este de sub 1% în trei dintre acestea, scrie Washington Post.

Harris îl prinde din urmă pe Trump și în așa-numitele swing states, unde nu este previzibil dacă vor alege un republican sau un democrat. Aceste state ajung să decidă alegerile.

CNN prezintă primul interviu de anvergură cu Harris de la începutul campaniei ei, în care explică și schimbarea de opinii față de data trecută când a candidat pentru nominalizarea democraților, în 2019. Ea spune că ar putea lucra cu republicani în cabinetul său și povestește momentul în care Joe Biden i-a pasat ștafeta.

De cealaltă parte, campania lui Donald Trump e în mijlocul unui scandal: un angajat al cimitirului veteranilor de la Arlington ar fi fost bruscat de angajații lui Trump. AP explică incidentul.

Alte subiecte:

  • Europa Liberă scrie despre strategia PNL de a întoarce spatele actualilor parteneri de coaliție, PSD.
  • În PressHub, despre grupul politico-mediatic care răspândește propaganda Kremlinului în România.
  • Politico are trei întrebări fără răspuns despre Pavel Durov, patronul Telegram care a fost pus sub acuzare în Franța.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe Google News, ne găsești AICI.

Toate cele bune,

Sabina

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.