Acuzat de hărțuire sexuală, profesorul Alfred Bulai a fost suspendat din toate funcțiile

Profesorul și analistul Alfred Bulai, portretizat în ilustrația originală a investigației Snoop.ro. Autor: Roma Gavrilă / Snoop.ro

Profesorul universitar Alfred Bulai a fost suspendat marți de Senatul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din toate funcțiile, în urma acuzațiilor de hărțuire sexuală venite din partea a 18 foste studente. Nu va mai funcționa nici ca simplu profesor, a obținut pensionarea.

Conform unei investigații Snoop.ro, publicată luni, 18 foste studente au declarat că profesorul le-a cerut să se dezbrace în timpul sesiunilor de practică. Pe unele studente le-a pipăit sau a încercat să le sărute, cu altele a reușit să facă sex.

Metoda folosită era similară: le induce sentimentul că ele sunt vinovate pentru ce se întâmplă, potrivit înregistrărilor și mărturiilor citate de investigație.

La propunerea rectorului SNSPA, Remus Pricopie, Senatul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a aprobat marți suspendarea profesorului universitar Alfred Bulai de la activitățile didactice și din toate funcțiile pe care le ocupă: director al Departamentului de Sociologie al Facultății de Științe Politice, membru al Consiliului Facultății de Științe Politice și membru al Senatului SNSPA. Suspendarea are loc pe perioada cercetărilor Comisiei de Etică a SNSPA.

„Nu a existat niciodată o plângere la adresa lui Alfred Bulai, depusă la Decanatul Facultății de Științe Politice, la Comisia de Etică a SNSPA sau la alte instanțe din interiorul SNSPA”, se arată în comunicatul de presă al SNSPA.

Îți mai recomandăm Dosar penal pentru profesorul și analistul Alfred Bulai după acuzațiile de hărțuire sexuală

„Îi rugăm pe cei care susțin că «se ştia» să se adreseze instituțional către SNSPA sau către orice altă instituție a Statului Român (poliție, procuratură etc.), pentru a clarifica acest aspect, în «cazul Bulai» sau orice alt posibil caz”, mai transmite conducerea prin comunicatul de presă al SNSPA.

Plângere penală pe numele profesorului Bulai

Poliţia Capitalei a deschis, luni, un dosar de cercetare penală pentru folosirea funcţiei în scop sexual, după acuzaţiile aduse profesorului Alfred Bulai.

„Poliţiştii Capitalei au demarat investigaţiile, faţă de persoana în cauză urmând a fi dispuse măsurile legale ce se impun. Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Secţiei 1 Poliţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosirea funcţiei în scop sexual, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1”, a precizat sursa citată.

Îți mai recomandăm Hărțuire sexuală. În România e blamată victima și protejat agresorul. Cazul premiilor Gopo

Conducerea SNSPA recunoaște, în comunicatul de presă, că a avut luni o discuție preliminară cu reprezentanții organelor de anchetă, în legătură cu declanșarea unei anchete penale.

„Pe măsură ce se vor aduna mai multe informații, la nivelul SNSPA, acestea vor fi transmise şi Poliției”, a mai transmis conducerea SNSPA.

Soluția profesorului Bulai: pensionarea

În fața acuzațiilor aduse, soluția la care a recurs profesorul Bulai a fost să-și depună, luni, cererea de pensionare.

Referitor la acest demers, conducerea SNSPA a transmis că pensionarea este un act unilateral al angajatului și nu trebuie „aprobată” de instituția angajatoare.

„Decizia de pensionare este emisă de Casa de Pensii, nu de către angajator. Prin urmare, SNSPA va lua act de decizia angajatului de a înceta contractul individual de muncă, începând cu 1 octombrie 2024”, susține conducerea SNSPA.

Îți mai recomandăm Sesizare a Comisei de Etică de la Universitatea din Brașov: un profesor de la Litere este acuzat de hărțuire sexuală

Solicitarea de încetare a contractului de muncă, în urma pensionării, nu va bloca sau suspenda activitatea Comisiei de Etică a SNSPA.

„Comisia va derula procedurile legale, chiar și pe timpul verii, cu sau fără participarea persoanei reclamate. Este important nu numai să stabilim faptele și să aplicăm sancțiunile legale, dar și să înțelegem de ce nu au existat, în toți acești ani, plângeri formale, în conformitate cu procedurile și legislația existente”, a mai transmis conducerea SNSPA.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.