Cum răspunde PSD acuzațiilor de hărțuire aduse lui Mihai Tudose. Generalizări și un ghid de comunicare pe linie de partid

Colegii europarlamentarului PSD Mihai Tudose au fost instruiți despre cum să discute despre acuzațiile de hărțuire care i se aduc.

Liderii PSD evită să abordeze direct acuzațiile de hărțuire a unei angajate a Parlamentului European aduse europarlamentarului Mihai Tudose. Dincolo de evitarea subiectului, membrii de partid sunt sfătuiți, totuși, cum să răspundă la întrebări.

Prim-vicepreședinte al PSD, Gabriela Firea, care este și ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, a postat un mesaj pe Facebook, în care vorbește despre violență și hărțuire, dar nu menționează cazul Tudose.

„Condamn cu fermitate orice fel de violență, încercare de hărțuire sau de intimidare, mai ales când este vorba despre femei”, transmite Ministrul Familiei. Ea menționează uciderea unei femei din capitală și rănirea unei femei din Mehedinți în timpul zilelor de vacanță.

„Vorbind în special despre hărțuire și abuzuri la locul de muncă”, Firea menționează un proiect de hotărâre de guvern pentru aprobarea metodologiei de prevenire și combatere a hărțuirii la locul de muncă. Acesta ar ajunge, conform Ministrului, în maximum două săptămâni pe masa guvernului.

„Violența este inacceptabilă în orice context!” încheie prim-vicepreședintele PSD.

Contactată de către Europa Liberă pentru a afla punctul său de vedere despre acuzațiile concrete împotriva colegului său de partid, fostul premier Mihai Tudose, Gabriela Firea nu a răspuns până la publicarea acestui articol.

Îți mai recomandăm După articolul Europa Liberă, eurodeputatul M. Tudose, acuzat că și-a hărțuit asistenta, răspunde: „E o poveste despre ce și-a imaginat ea”

Nu este prima dată când ministrul Familiei păstrează tăcerea cu privire la acuzații concrete la adresa unor colegi.

La fel și partidul, care a reacționat cu întârziere la acuzațiile împotriva Ministrului Muncii, Marius Budăi. În februarie, Libertatea scria că ministrul și-ar fi sunat o colegă noaptea și nu ar fi fost singurul incident în care Budăi s-ar fi purtat nepotrivit față de colegele sale.

În cazul Tudose, potrivit Libertatea, membrii PSD au primit pe 6 iunie un ghid de comunicare. Membrii partidului sunt încurajați să dezmintă acuzațiile și să-l susțină pe colegul din Parlamentul European.

Mai mult, social-democraților li se cere să prezinte povestea fostei consiliere ca fiind o minciună răzbunătoare.

Din textul punctajului, obținut de Libertatea:

„În realitate este vorba de o fostă consilieră care a fost supărată ca a fost demisă în urmă cu 3 ani. Demiterea a survenit după ce o Comisie specială a Parlamentului European a stabilit că aceasta nu și-a îndeplinit corespunzător obligațiile profesionale, respectiv a umflat cheltuielile cabinetului și a desfășurat activități ilegale de lobby în numele europarlamentarului. Persoana în cauză nu dorește să își decline identitatea tocmai pentru a nu putea fi acționată în judecată. Este greu de explicat de ce aceste acuzații apar la trei ani după ce respectiva consilieră nu mai lucra la cabinetul euro-deputatului, nemaifiind deloc sub «presiunea» sau «influența» acestuia”.

Povestea Florinei*, asistenta parlamentară hărțuită în 2019 de către un eurodeputat român, a fost publicată de Europa Liberă. Jurnaliștii de la G4Media au dezvăluit, apoi, că europarlamentarul în cauză ar fi Mihai Tudose.

Acesta a declarat pentru Europa Liberă că asistenta sa a fost dată afară.

Îți mai recomandăm Despre hărțuire și abuz de putere în Parlamentul European. Mărturii ale asistenților de eurodeputați