Afaceri în subteran | Lista firmelor care au primit spații la metrou de la sindicalistul Rădoi

Chioșcurile de la metrou au fost adevărate mine de aur pentru sindicalistul Ion Rădoi.

Fost senator și deputat, liderul sindical Ion Rădoi a direcționat, conform documentelor consultate de Europa Liberă, încă de acum 18 ani spațiile magazinelor de la metrou spre apropiații săi. Aceste locuri au ajuns în administrarea sindicatului după ce au fost cedate de compania publică Metrorex.

Evacuarea spațiilor comerciale a început miercuri, în 7 aprilie, la solicitarea Metrorex. Primarul sectorului 2, Radu Mihaiu, prezent în stația Ștefan cel Mare, a declarat că este vorba despre spații ilegale, ai căror proprietari au fost anunțați.

Istoria chioșcurilor de la metrou

Anul 2003 este momentul în care firma sindicatului, Sindomet Servcom SRL, încheie un prim contract prin care spații comerciale ajung la apropiații lui Ion Rădoi. Firma Nivi Prod Com Prest primea atunci de la Sindomet Servcom un spațiu comercial în stația de metrou de la Piața Unirii, cea mai aglomerată din București.

Locația devenea punct de lucru unde se vor desfășura activități de „comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominant de produse alimentare, băuturi și tutun”.

Societatea era deținută la acel moment de Ninel Minea și Viorica Minea. Cei doi sunt părinții Elenei Claudia Minea, o apropiată a lui Rădoi, potrivit unor surse din anturajul său. Sindicalistul ne-a precizat, de altfel, că știe familia Minea „de peste 31 de ani”.

Sindomet Servcom este deținută în proporție de 100% de Unitatea - Sindicatul Liber Metrou (USLM), al cărui președinte este Ion Rădoi.

Îți mai recomandăm Ministrul Cătălin Drulă: „Rădoi, s-a terminat, nu mai merge! Statul nu va da niciun pas înapoi în fața mafiei”

Sindicalistul este cel care a condus oprirea metroului în ziua de 26 martie, după ce Metrorex anunțase că va evacua spațiile comercial ilegale din stațiile de metrou. Cu susținere din partea ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, Metrorex a solicitat evacuarea spațiilor deținute de firma Sindomet Servcom, deoarece înțelegerea contractuală a încetat în 2018.

Muncitorii din sindicatul lui Ion Rădoi au blocat accesul la metrou pe 26 martie

Sindicalistul a negat prin comunicate de presă că oprirea programului de la metrou ar avea legătură cu spațiile comerciale și a transmis că protestul este legat de salarizare și eventuale disponibilizări.

De altfel, între sindicat (firma sindicatului și asociația SRL-urilor care au spații în stațiile de metrou) și Metrorex se desfășoară un proces început în 2018 pe tema administrării spațiilor. Sindicaliștii invocă faptul că ar fi trebuit să obțină prelungirea administrării spațiilor și după 2018.

Îți mai recomandăm Metroul blocat| Plângeri penale la DIICOT, DNA pentru terorism și sabotaj. Lucian Bode: „Vor plăti în fața legii"

Despre contractul dintre Metrorex și Sindserv

Ion Rădoi

Ion Rădoi a devenit sindicalist imediat după Revoluția din 1989. Sub diferite denumiri ale sindicatului sau prin federații, acesta a condus mișcarea sindicală de la metrou în ultimele trei decenii.

În 1992, viitorul parlamentar a înființat firma Sindomet Servcom SRL, deținută în acte acum de Unitatea - Sindicatul Liber Metrou.

La începutul anilor '90, Rădoi a obținut spațiile comerciale de la metrou în contul unor majorări salariale amânate de stat.

„De 31 de ani aceste spații sunt oferite sindicatului. Mereu au fost administrate de sindicat. Prin acest contract, s-a încercat să se ofere o sumă de venit pentru sindicat și apoi pentru muncitori”, a transmis sindicatul pentru Europa Liberă.

Sindicatul a primit spațiile pentru a produce venituri, care trebuiau să se adauge la salariile muncitorilor din subteran. Contractele pentru spațiile comerciale au fost prelungite succesiv până în anul 2018.

În 2000, Ion Rădoi este ales deputat din partea PDSR (transformat apoi în PSD), iar în 2004 este reales senator de Giurgiu, tot din partea PSD. Conform ultimei sale declarații de venituri, depuse în iunie 2020, acesta primea peste 220.000 de lei ca salariu anual net de la sindicat.

Firmele care au legătură directă cu familia Minea, pe care Rădoi o „cunoaște de 31 de ani”:

  • Madama Boutique (acționare Elena Claudia Minea și Iuliana Adina Mihale) a primit două spații în stația Dristor: unul din anul 2016 și unul din 2019;
  • Claudette A & I SRL (acționare sunt Elena Claudia Minea și Iuliana Adina Mihale) are trei spații comerciale la Piața Unirii, Dristor (ambele din 2015) și Timpuri Noi (din 2016);
  • Ando Business Asistence SRL (acționară este Elena Claudia Minea) deține două spații comerciale la Costin Georgian (2020) și Dristor 1 (din 2019);
  • Claudet Boutique SRL (acționare sunt Elena Claudia Minea și Iuliana Adina Mihale) are două spații comerciale la stațiile Crângași și Piața Unirii, primul din 2016, al doilea din 2019.

Societatea Nivi Prod Com Prest SRL, deținută de părinții Elenei Minea, a mai deschis un punct de lucru, în 2013, și la Piața Victoriei.

Metrou Piata Sudului Metrorex

Pe lângă acest SRL închis în 2018, Ninel și Viorica Ninea au mai deținut sau mai dețin trei firme care au primit spații de la societatea sindicatului condus de acesta.

  • Fashion Vimi Collection SRL are din 2020 un spațiu comercial la Piața Victoriei;
  • Mini Viomar Trans SRL are trei spații închiriate la Piața Victoriei începând din 2015;
  • Fashion Viomar Collection SRL are două spații închiriate din 2020 la Piața Victoriei.

Relațiile cu familia Mihale

Potrivit unor surse din anturajului liderului de sindicat, Ion Rădoi ar fi apropiat și de soții Paraschiv și Adina Iuliana Mihale.

Elena Claudia Minea și Adina Iuliana Mihale sunt asociate în mai multe SRL-uri, iar Paraschiv Mihale a fost partener cu unul dintre copiii lui Ion Rădoi.

  • Firma Adina Prodcom Prest - deținută de-a lungul timpul fie de unul, fie de ambii soți Mihale - a primit primul spațiu la metrou în anul 2004. Adina Prodcom Prest SRL (acționar este Iuliana Adina Mihale) are două spații comerciale la Piața Unirii, unul din 2004 și altul din 2009;
  • Ale & AD Fashion SRL (acționare sunt Iuliana Adina Mihale și Gherman Radita) are un spațiu comercial din 2016 la Stația Unirii;​
  • Bocca Restaurant SRL are un spațiu comercial la Piața Unirii (acționare sunt Iuliana Adina Mihale și Gherman Radita) și deține două spații comerciale în stația de metrou Universitate începând cu anul 2019;​
  • Sterling Restaurant SRL. Paraschiv Mihale a fost partener de afaceri cu familia lui Ion Rădoi în firma Sterling Restaurant SRL. Acționari sunt acum Alin Alexandru Boroi și Mihale Paraschiv, acesta din urmă este și administrator. Între 2009 și 2011, Mihai Răzvan Rădoi (născut în 1987), fiul lui Ion Rădoi, a fost acționar în firmă cu 40%. Societatea deține un punct de lucru pe Str. Jean Louis Calderon,nr. 41 unde este deschis restaurantul denumit Osteria Zucca.

În legătură cu familia Mihale, Ion Rădoi ne-a transmis:. „Nu îi cunosc. Fiul meu nu are legatură cu sindicatul, el e specialist în alt domeniu. Probabil a fost o întâmplare”, a punctat acesta.

Sindomet Servcom SRL are semnate contracte de închiriere de spații comerciale cu peste 120 de societăți și persoane fizice autorizate.

Pe lângă contracte de închiriere, unde firma avea 75% din venituri și Metrorex doar 25%, Sindomet Servcom mai administra și spațiile de reclamă din subteran.

Până în 2017, aceste spații au fost cedate firmei Spectacular OOH & Printing.

Reprezentanții societății susțin că vindeau reclame de 700.000 de euro anual. Din această sumă, 53% revenea firmei sindicatului lui Ion Rădoi.

Acesta a mai adăugat că, în opinia sa, a lăsa sindicatul fără spații comerciale ar fi „o ambiție personală a ministrului Drulă".

Îți mai recomandăm Metroul s-a blocat în afacerile subterane ale sindicatului