Agenta rusă Maria Butina, condamnată în Statele Unite, a ajuns la Moscova după ce a fost eliberată

Rusoaica Maria Butina ajunge pe aeroportul din Moscova pe 26 octombrie, la doar o zi după eliberarea ei dintr-o închisoare din Statele Unite.

Agenta rusă Maria Butina, condamnată în Statele Unite, a ajuns la Moscova la o zi distanță după ce a fost eliberată din închisoare, unde a stat timp de nouă luni fiind acuzată că acționează pe teritoriul SUA ca agent străin neînregistrat.

Rusoaica Maria Butina, cea care a încercat să se infiltreze în grupurile politice conservatoare din SUA și să promoveze agenda Rusiei în perioada în care președintele american Donald Trump a venit la putere, a părăsit închisoarea din Florida unde era deținută, s-a urcat în avion și a ajuns la Moscova pe 25 octombrie.

„Sunt foarte, foarte fericită să mă întorc acasă. Sunt foarte recunoscătoare tuturor celor care m-au susţinut, cetăţenilor ruşi care m-au ajutat şi mi-au scris scrisori”, le-a spus Maria Butina reporterilor prezenți la aeroport.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zakharova, prezentă și ea la aeroport, a declarat că Butina „nu a fost și nu este vinovată pentru că a făcut ceva sau pentru că a decis să facă ceva” în Statele Unite.

Butina a fost arestată în iulie 2018, iar în decembrie, rusoaica a pledat „vinovat” pentru încercarea de a acționa ca agent neînregistrat pentru Rusia.

Ea a recunoscut că împreună cu un fost parlamentar rus a încercat să caute contacte influente în cadrul National Rifle Association, o organizație importantă care susține dreptul de port-armă, pentru a ajunge la conservatorii americani, în 2016, în timpul campaniei prezidențiale, când republicanul Donald Trump a învins-o pe democrata Hillary Clinton.

Astfel, Butina a încălcat legislația americană pentru că nu a anunțat Departamentul de Justiție despre demersurile sale. În Statele Unite, lobby-iștii și alte categorii de persoane care susțin oferte din partea guvernelor străine trebuie să fie înregistrați.

Prin urmare, a fost condamnată la 18 luni de închisoare, dar a fost eliberată mai repede pentru bună purtare.

Avocații săi au spus, vineri, că Butina nu este spion și că acest caz nu are nimic de-a face cu spionajul sau cu imixtiunea în alegeri.

Președintele rus Vladimir Putin a criticat cazul declanșat împotriva Mariei Butina, considerându-l „arbitrar” și punctând că autoritățile din Moscova „nu înțeleg de ce a fost condamnată”.