Pretextul - votarea legii off-shore, care ar permite exploatarea gazelor din Marea Neagră. Ținta principală - ministrul energiei, Virgil Popescu.
Virgil Popescu este țintă a liderului AUR, George Simion, încă din februarie. În timpul unei moțiuni de cenzură împotriva lui Virgil Popescu, Simion a urcat la tribuna Parlamentului, l-a prins de ceafă pe Popescu și i-a spus că e „hoț”. Ministrul i-a replicat mai întâi că este „un rus” pentru ca, mai apoi, la insistențele lui Simion că este un „hoț”, Popescu să-i spună „prost”.
Your browser doesn’t support HTML5
Incidentul, care excede limitele unei dezbateri parlamentare - cu un ministru agresat chiar la tribuna Parlamentului - a declanșat reacții ale clasei politice și opiniei publice.
Liderii politici au cerut sancționarea lui Simion, care a considerat că „am fost la domnul Virgil Popescu la prezidiu să îi spun că e un hoţ, pentru că este un hoţ. Nu e nicio agresiune, că nu i-am făcut nimic”.
Două luni mai târziu, scena se repetă. Conflictul începe tot la tribuna Parlamentului. Simion își începe discursul: „Ia uite-l pe hoţul Virgil ce stă aici în prima bancă... Hoţul Virgil, această eroare a naturii...” a spus liderul AUR, în timp ce era atenționat de președintele de ședință că i se va opri microfonul.
În replica, de la prezidiu, Popescu îi spune lui Simion „Paşol na turbinca, Iuri!”, o aluzie la afinitățile pro-ruse ale liderului AUR.
Conflictul nu s-a terminat atunci. La finalul ședinței, când legea off-shore a fost votată cu 248 de voturi „pentru” și 34 „împotrivă”, ministrul Energiei nu a mai apucat să facă declarații.
El a fost urmărit pe scările parlamentului și bruscat la intrarea în lift. Acolo, Simion l-a împins și pe colegul de partid al lui Popescu, deputatul Călin Bota.
„Îl escortez afară. E un hoț. Hoțul, ministrul energiei”, a spus George Simion.
Îți mai recomandăm Parlamentul a adoptat Legea offshore. Exploatarea gazelor din Marea Neagră și miza independenței energetice față de RusiaÎn paralel, tot în Parlament, colegul de partid al lui Simion, deputatul Dan Tanasă, trăgea și el la răspundere pe un ton agresiv reprezentanții Federației Patronale Petrol și Gaze, pe care îi numea „slugoi”, „gunoaie” sau „obraznici”, tot pentru promovarea legii off-shore.
Din Parlament, conflictul cu ministrul Energiei s-a mutat în curtea unei televiziuni private. George Simion a mers la Digi24 să ceară să fie invitat în platou pentru că ar fi fost jignit de Virgil Popescu.
A încercat chiar să intre cu forța, dar a fost înlăturat de bodyguarzi. A părăsit curtea instituției, proprietate privată, abia după intervenția poliției.
Istoric: Violența AUR este o violență rituală
„Liderii AUR se folosesc de exercițiul resentimentului”, explică istoricul Mihai Demetriade ieșirile din ce în ce mai numeroase ale lui George Simion și ale colegilor de partid.
Mihai Demetriate este membru al Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Comunismului și specialist în extremismul românesc. El spune că acutizarea ieșirilor AUR are loc pe fondul unei mari pierderi în lupta politică internă, în contextul războiului provocat de Federația Rusă în Ucraina.
Liderii AUR se folosesc de exercițiul resentimentului.
„În mod legitim au fost asociați cu agresiunea rusă. Legitim spun, pentru că au susținut practic narațiunea Moscovei și a Kremlinului și, esențialmente, au încercat să submineze agenda Ucrainei de la agenda europeană. Asta a dus, implicit, la o scădere în sondaje. Or, aici a intervenit un amestec de frustrare și resentiment și nevoia de a recăpăta, dacă vreți, prima scenă a impactului public. Și cum poți face asta? Cel mai simplu prin violență”, punctează Demetriade, care arată că violența la care apelează George Simion este o violență ritualică pusă în practică prin transmisiunile live pe rețelele de socializare.
Istoricul spune că apelarea repetată la astfel de manifestări duce la radicalizarea adepților, care au tendința de a trece și ei la acțiuni dure.
Îți mai recomandăm Cristian Pîrvulescu: Scandalul AUR din Parlament „nu e recidivă, ci vechea strategie legionar㔄El își imaginează că face o opera de ecarisaj moral și de împărțire a dreptății în Parlament și față de hoți, cu ghilimelele de rigoare, și față de, iarăși ghilimele, atitudinile antinaționale. În spatele acestor așa-zise mari idealuri stă de fapt voința pedepsitoare pe care e perfect pregătit să o pună în scenă, la fel ca și adepții lui. Iar ce face nu este o comunicare publică, ci o incitare, se hrănește cu asta și incitarea este destul de seducătoare, de asta are și foarte multe vizualizări, share-uri”, mai spune Demetriade.
Sociologul Mircea Kivu e de părere că Simion nu dorește decât să își fidelizeze adepții.
„El merge pe ideea că parlamentarii în funcție sunt priviți prost de către populație, merge pe ideea că imaginea politicienilor, și în special a celor care sunt la putere, nu este deloc bună, ceea ce este perfect pentru segmentul lui de electorat. Nu cred că încearcă neapărat să-i radicalizeze, dar încearcă să le obțină simpatia și să-i fidelizeze.”
Sociolog: Poliția ar trebui să intervină
„Ce mi se pare mie e că cel puțin o parte din manifestările lui țin de codul penal, ar trebui sancționate de organele care au atribuții în sensul ăsta, vorbim de poliție”, arată Mircea Kivu. El spune că astfel de manifestări nu pot intra în sfera imunității parlamentare.
O parte din manifestările lui țin de codul penal, ar trebui sancționate de organele care au atribuții în sensul ăsta, vorbim de poliție.Mircea Kivu
„Și nu mai vorbesc de huliganism, de intrat în curte la instituții private.”
Demetriade crede că statul ar trebui să se implice mai mult și să creeze două mecanisme care să acționeze în paralel. Pe de o parte să deconstruiască tipul de discurs extremist prin arătarea de referințe istorice și riscurile antidemocratice ale acestora, derapajele populiste și modul în care ele se sincronizează cu narațiunile Kremlinului.
„Pe de altă parte, competitorii politici PNL-PSD ar trebui și să renunțe ei la tipul ăsta de discurs, pentru că, să nu ne facem iluzii, agenda AUR e împărtășită, și o spun cu toată luciditatea, de multe figuri din toate celelalte partide.”