Instanța obligă BEC să soluționeze cererile de renumărare a voturilor la alegerile europene în mai multe secții din țară. BEC face recurs

Mai mulți alegători s-au plâns că nu și-au regăsit votul în procesele verbale publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente.

Curtea de Apel București a admis soluționarea cererilor REPER de renumărare a voturilor, respinse până acum de Biroul Electoral Central. BEC a anunțat deja că va ataca decizia instanței.

Pe portalul just.ro, e menționat că instanța a admis în parte cererea REPER și că obligă Biroul Electoral Central să soluţioneze cererile de renumărare a voturilor pentru alegerile europarlamentare, conform cererii de chemare în judecată, formulată în numele Partidului REPER de deputaţii Oana Cambera şi Andrei Lupu, cu sprijinul avocatului Dragoş Popa.

Biroul Electoral Central spune că va ataca decizia judecătorilor.

Cei doi deputați au cerut renumărarea în mai multe judeţe şi secţii de vot, inclusiv la secţia nr. 282 din Tunari din Ilfov, unde a votat deputata Oana Cambera.

După decizia Curții de Apel, REPER a anunțat că a obținut în instanță renumărarea voturilor pentru alegerile europarlamentare în mai multe secții de votare din mai multe județe din țară.

„Curtea de Apel București confirmă frauda și cere BEC să organizeze renumărarea voturilor pentru alegerile europarlamentare în mai multe județe din țară”, a anunțat Andrei Lupu, candidat din partea REPER, pe Facebook.

Lupu nu a oferit niciun amănunt în legătură cu județele în care susține că se vor renumăra voturile.

Întrebat de Europa Liberă, Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a spus: „Nu știu nimic, așteptăm comunicarea de către instanță. REPER ceruse renumărarea în vreo 19 județe”.

Biroul Electoral Central va face recurs. „Va fi atacată această decizie. BEC a decis să facă recurs", a spus Ana Maria Revnic, purtătoarea de cuvânt de la BEC.

Îți mai recomandăm Au fost alegerile organizate prost? Ovidiu Voicu, Centrul pentru Inovare Publică: AEP și-a neglijat responsabilitățile
Îți mai recomandăm Alegerile pentru primar de la Costinești se repetă pe 7 iulie

De cealaltă parte, Oana Cambera afirmă că soluția dată vineri, pe 28 iunie, nu face decât să respecte votul oamenilor.

„În ultimele săptămâni, am primit peste 250 de sesizări din judeţe şi secţii diferite, foarte multe persoane care şi-au făcut public votul, pentru că nu îl găseau pe procesul-verbal al secţiilor unde au votat”, a declarat deputata de Ilfov Oana Cambera, citată de news.ro.

„Secţia nr. 282 - din Tunari/jud. Ilfov - este cazul cel mai cunoscut, de unde a început şi procesul de sesizare, însă BEC ne-a respins toate cererile pe bandă rulantă, deşi existau probe consistente, inclusiv declaraţii ale persoanelor în cauză.

Justiţia a făcut azi dreptate pentru toate aceste persoane şi a hotărât să anuleze deciziile abuzive ale BEC. Este o situaţie fără precedent şi vom continua pe mai departe efectuarea tuturor procedurilor legale pentru a ne asigura că va fi pusă în executare această decizie”, a adăugat Oana Cambera.

Îți mai recomandăm #Alegeri2024 | Președinte de secție: Au fost catastrofale! Toni Greblă: Peste patru ani votăm electronic

După 9 iunie, în urma sesizărilor făcute de zeci de oameni, mai multe partide – REPER, USR, PMP, SOS România – și candidați independenți au cerut anularea votării de la europarlamentare în mai multe localități. În total, au fost 43 de cereri. Biroul Electoral Central (BEC) le-a respins pe toate.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.