„Regele TikTok” din România, implicat într-o schemă de promovare a lui Călin Georgescu

Un programator misterios a apărut ca o figură centrală în scandalul declanșat de informații oficiale potrivit cărora candidatul de extremă dreaptă, Călin Georgescu a beneficiat de campanii secrete de influențare online a alegătorilor.

Cel puțin în În România, Bogdan Peșchir era cunoscut până recent drept „regele TikTok”, un om misterios implicat în operațiuni cu criptomonede, care s-a remarcat pentru donațiile sale generoase către utilizatorii platformei chinezești.

În aceste zile, programatorul în vârstă de 36 de ani, despre care se spune că duce un stil de viață somptuos, pare o figură centrală în discuțiile legate de felul în care candidatul la alegerile prezidențiale de extremă dreapta, Călin Georgescu a beneficiat de campanii de influențare secrete, inclusiv cu sprijinul Rusiei.

Călin Georgescu este câștigătorul surpriză al primului tur al alegerilor prezidențiale din România din 24 noiembrie, cu aproape 23% din voturi. Cu alte cuvinte, a fost votat de două milioane din cele 9,2 milioane de cetățeni români care s-au prezentat la vot.

Victoria l-a propulsat în al doilea tur de scrutin, unde urma să candideze pe 8 decembrie împotriva Elenei Lasconi, candidata USR, pro-occidentală, dar Curtea Constituțională a României a anulat pe 6 decembrie, cu două zile înaintea votului, alegerile. Urmează ca viitorul guvern să stabilească o nouă dată pentru scrutinul prezidențial.

Mii de conturi TikTok au fost folosite pentru a crește popularitatea lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale.

După turul I, analiștii politici nu au putut să-și explice succesul fulminant al lui Georgescu, în vârstă de 62 de ani, un inginer agronom și , după propriile sale declarații, fost diplomat, care și-a făcut campanie cu mesaje pro-ruse și anti-NATO.

Mulți au atribuit rezultatul său surprinzător în mare parte campaniei sale de pe TikTok, care a atras voturile multor tineri și membri ai diasporei românești.

În timp ce suspiciunile cu privire la campania TikTok creșteau, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a declasificat, pe 4 decembrie - cu numai patru zile înainte de scrutinul din 8 decembrie, acum anulat - documente ale serviciilor de informații care susțin că Georgescu a beneficiat de o campanie coordonată pe social media, orchestrată cel mai probabil de un „actor statal”.

Aproximativ 25.000 de conturi TikTok au fost folosite pentru a crește popularitatea lui Georgescu, influencerii de pe platformă fiind recrutați pentru a-l susține public și pentru a-l promova indirect prin postări care includeau hashtag-uri legate de candidat, se arată în înregistrările declasificate.

Asta în condițiile în care Călin Georgescu a declarat inclusiv la Autoritatea Electorală Permanentă că a cheltuit „zero” lei în campania electorală.

Îți mai recomandăm Operațiunea „Călin Georgescu președinte”. 15 întrebări la care autoritățile române nu au răspuns

Ei bine, conform documentelor serviciilor de informații, date publicității miercuri, 4 decembrie, se pare că Bogdan Peșchir a fost unul dintre cei care au facilitat această campanie.

Folosind pseudonimul „bogpr” pe TikTok, el „a efectuat plăți în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24 octombrie - 24 noiembrie 2024, către utilizatorii unor conturi TikTok implicate în promovarea candidatului Călin Georgescu, inclusiv după încheierea campaniei electorale”, ceea ce reprezintă o încălcare a legislației românești.

Peșchir a negat finanțarea campaniei lui Georgescu, afirmând că, în timp ce unele dintre donațiile sale au mers către susținătorii candidatului, altele au mers către organizații caritabile, conturi TikTok apolitice și conturi care susțin alți candidați.

Contactat de Europa Liberă pe 6 decembrie, el a declarat că nu are niciun fel de legătură cu Călin Georgescu.

„Nu am niciun interes material sau personal, pur și simplu l-am susținut prin postări și comentarii în mod voluntar”, a spus el.

„Acel document menționează doar susținătorii [lui Georgescu], ceea ce mi se pare absurd. Nu am făcut nicio înțelegere cu nicio persoană că voi dona pentru a susține un candidat sau altul”, a adăugat Peșchir.

Într-o postare pe Facebook tot din 6 decembrie, cu puțin timp înainte ca alegerile să fie anulate de CCR, Peșchir a acuzat mass-media de hărțuire și a amenințat cu acțiuni în justiție.

Îți mai recomandăm Circuitul banilor pe TikTok: Cum se strâng, cum sunt împărțiți, cine plătește și cum a terminat Călin Georgescu campania cu zero cheltuieli

Într-un răspuns la o întrebare din secțiunea de comentarii despre proveniența banilor, Peșchir a scris: „nu este treaba voastră”.

„Nu sunt cineva care lucrează pentru stat sau cu statul, pentru a-mi declara public veniturile”, a scris el.

Postarea lui Peșchir a fost una dintre puținele de pe pagina sa de Facebook. O postare anterioară era din 2020, despre Georgescu, în care viitorul candidat prezidențial - pe atunci încă era atât de popular - se plângea de măsurile guvernamentale de combatere a răspândirii COVID-19, pe care o numea „pandemia fricii și a prostiei”.

Nivelul de trai care „nu corespunde” cu activitățile lui

În ultimele luni, contul „bogpr” a devenit faimos pe platforma TikTok pentru că a făcut donații semnificative creatorilor de conținut, contul său acumulând peste 191.000 de urmăritori și 1,1 milioane de like-uri.

În martie, el le-a donat unor cântăreți de manele zeci de mii de euro, provocând speculații cu privire la identitatea și motivele sale.

În noiembrie, „bogpr” a început să doneze bani influencerilor români în sprijinul lui Georgescu.

La această campanie au participat peste 100 de influenceri cu un total combinat de peste 8 milioane de urmăritori, potrivit unui document declasificat provenind de la Ministerul de Interne. Postările nu au fost marcate ca parte a unei campanii politice plătite.

În ciuda încercării de a-și păstra secretă identitatea, publicația online Gândul l-a identificat pe „bogpr” ca fiind Bogdan Peșchir.

Îți mai recomandăm Operațiunea „Georgescu președinte”. Documente declasificate de SRI, SIE, MAI și STS: Rusia – război hibrid și rolul Moscovei în alegeri

Potrivit profilului său online, Peșchir și-a petrecut o bună parte din activitate lucrând cu criptomonede și în companii deținute un număr restrâns de persoane, printre care și Gabriel Prodănescu, un român care a obținut cetățenia sud-africană în 1995.

Una dintre aceste companii, firma românească BitXATM Technology, a fost înființată în urmă cu 12 ani și a fost implicată în operarea de ATM-uri pentru criptomonede - dispozitive care permit cumpărarea de criptomonede cu numerar sau, în unele cazuri, primirea de numerar în schimbul criptomonedelor.

BitXATM Technology nu a raportat niciun angajat, nicio cifră de afaceri și niciun profit anul trecut, în timp ce a declarat datorii de aproximativ 1,3 milioane de lei (aproximativ 280.000 de euro), conform datelor furnizate către Ministerul Finanțelor.

Criptomonede furate

În 2016, BitXATM s-a aflat în centrul unui scandal atunci când mai multe dintre bancomatele sale de criptomonede au fost compromise, iar criptomonedele clienților au fost furate. Gabriel Prodănescu a acuzat un fost angajat de furt.

În anul următor, autoritățile române au arestat un bărbat din orașul Brașov, care a fost ulterior condamnat în urma unui proces în care a depus mărturie Bogdan Peșchir.

Postările de pe forumurile online legate de Bitcoin au susținut că cel puțin unii clienți ai BitXATM nu și-au putut recupera fondurile. După scandal, site-ul BitXATM a încetat să mai fie actualizat, iar Prodănescu a deschis o companie de criptomonede cu același nume - precum și o alta, numită Globaya LTD - în Marea Britanie. Pagina de LinkedIn a lui Peschir îl listează ca angajat al Globaya.

Un site cu anunțuri de locuri de muncă prezintă profilul unui bărbat cu numele de utilizator Bogdan Peșchir, care menționează BitXATM și o altă firmă legată de criptografie, mTicket, ca locuri în care a lucrat.

Europa Liberă a localizat postări pe rețelele de socializare în legătură cu aceste două companii, care conțin fotografii ale unui bărbat care seamănă cu bărbatul care a listat acele locuri de muncă.

Contactat de Europa Liberă, Bogdan Peșchir a răspuns că încearcă să aibă o expunere „minimă” pe internet, mai ales acum când este vorba despre „un subiect de controversă”, iar unii l-ar putea vedea ca pe „un inamic al lor și al «democrației» din cauza presei și a statului”.

În România, Bogdan Peșchir era cunoscut drept „regele TikTok”, un om misterios implicat în operațiuni cu criptomonede și remarcat pentru donațiile sale generoase către utilizatorii platformei.

Documentele declasificate ale serviciilor de informații spun că Peșchir „afișează un nivel de trai care nu corespunde activităților desfășurate prin intermediul companiei pe care o deține”.

El locuiește, potrivit relatărilor din presă, într-o vilă dintr-o zonă exclusivistă din Brașov, în a cărei curte sunt un BMW și un Porsche. RFE/RL a reușit să geolocalizeze fotografii ale acestei vile și să confirme că au fost făcute în Brașov.

În comentariile scrise adresate RFE/RL, Peșchir a respins afirmațiile din rapoartele serviciilor de informații cu privire la nivelul său de trai.

„Am venituri din alte surse, complet legale, care sunt declarate și impozitate”, a declarat Peșchir pentru Europa Liberă (RFE/RL).

Documentele serviciilor secrete românești îi menționează atât pe Prodănescu, cât și o companie sud-africană numită FA Agency, despre care susțin că ar fi oferit câte 1.000 de euro influencerilor pentru a distribui un clip video în sprijinul candidaturii lui Georgescu.

Europa Liberă a contactat agenția cu acest nume, care spune că operează în Africa de Sud, întrebând despre presupusul rol al companiei în operațiune și legăturile sale cu Peșchir și Prodănescu, dar nu a primit un răspuns până la publicarea aceastui articol. Îl vom reda de îndată ce îl vom primi.

Încercările de a-l contacta pe Prodănescu, pe adresele de email găsite ca având legătură cu el, au eșuat.

„Nici măcar nu-l cunosc pe Georgescu”

Decizia Curții Constituționale din 6 decembrie de anulare a alegerilor prezidențiale a fost urmată de un anunț din partea procurorilor români, care au anunțat lansarea unei anchete privind presupuse infracțiuni informatice pe fondul unor acuzații legate de influență rusească.

La această oră, rolul exact al Rusiei în presupusa operațiune de influență pe TikTok este neclar.

Potrivit documentelor serviciilor de informații, TikTok a notificat autoritățile române că a identificat o rețea de conturi afiliate agenției ruse de știri de stat Sputnik care viza utilizatori din România și Moldova.

Documentele susțin, de asemenea, că datele de acces ale utilizatorilor site-urilor oficiale necesare desfășurării alegerilor au fost furate și postate online pe „platforme de criminalitate informatică care provin din Rusia”.

Kremlinul a negat orice amestec în alegerile din România.

Rapoartele serviciilor de informații nu fac legătura între Peșchir și/sau asociații săi și Rusia.

Pe pagina sa de TikTok, între timp indisponibilă, Peșchir spune că este „un antreprenor și investitor român” și că nu i s-a promis sau plătit nimic în schimbul sprijinului său pentru Georgescu.

„Nici măcar nu îl cunosc personal pe [Georgescu] și nu consider că sprijinirea unei cauze pe care o susțin nu este etică”, a scris el.

De asemenea, el a comparat acest lucru cu modul în care Elon Musk a ajutat campania președintelui ales al SUA, Donald Trump, cu sprijin financiar masiv și prin mesaje de susținere pe X (fostul Twitter).

Îți mai recomandăm Criptomonede în valoare de șapte milioane de dolari, sechestrate de la Bogdan Peșchir
Jurnaliștii Riin Aljas, Carl Schreck și Maja Zivanovic de la RFE/RL au contribuit la acest articol.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.