Alegeri Rusia | Mobilizare forțată la vot a militarilor și angajaților de la stat. Pregătiri de fraudă cu urna mobilă

Soldați ai armatei ruse intră într-o secție de votare din Sankt-Petersburg pentru a vota pentru Duma de Stat, Camera inferioară a parlamentului rus - 17 septembrie 2021

Angajații din sistemul bugetar rusesc au fost mobilizați la vot, în toată țara, pentru a vota pentru Duma de Stat în timpul scrutinului care a început vineri și se va încheia duminică și de la care au fost excluşi mulţi opozanţi ai Kremlinului.

Pentru că în Rusia sunt unsprezece fusuri orare, regiunile Kamceatka şi Ciukotka din Orientul Îndepărtat au fost primele în care s-au deschis secţiile de votare la ora locală 08:00 (20:00 GMT, joi).

225 de deputați ai Dumei de Stat, camera inferioară a legislativului Federației Ruse, vor fi aleşi în baza listelor de partid, iar restul în circumscripţii majoritare. Primii vor fi aleși prin reprezentare majoritară într-un singur tur, iar ceilalți pentru lista națională de partid, aleasă prin reprezentare proporțională cu prag de 5%.

Îți mai recomandăm Trei zile de vot în Rusia fără opoziție, fără presă liberă, fără observatori OSCE

Configurația Dumei de Stat cel mai probabil va rămâne neschimbată, Rusia Unită, partidul președintelui Vladimir Putin fiind cea mai puternică forță dintre cele 14 partide intrate în cursă.

Cele mai recente sondaje arată o scădere la 27% a intențiilor de vot pentru ER (Rusia Unită - Edinaya Rossiya), condusă de ministrul apărării Serghei Shoigu, în timp ce Partidul Comunist (KPRF), condus de Ghenadi Ziuganov, este cotat la 23%, Partidul Liberal Democrat (LDPR – ultra-naționalist), condus de Vladimir Jirinovschi, este cotat la 10%, iar O Rusie Dreaptă (SR – social democrat), condus de Seghei Mironov, cu 6%.

Alegerile din Rusia în imagini

Este primul vot la nivel național care se va desfășura pe parcursul mai multor zile, după ce guvernul și-a dat seama că are o pandemie de coronavirus de gestionat și că acest detaliu ar putea fi în avantajul său.

Cozi de votanți împănate cu uniforme verzi

Vineri, prima zi a votului, la Moscova erau cozi imense formate din personal militar , iar angajaților de la stat li s-a cerut să voteze până la prânz pentru a asigura o prezență ridicată la vot.

„Acest lucru este necesar pentru a asigura mobilizarea la vot, va fi astfel mai mult timp pentru a-i mobiliza apoi pe cei care nu s-au prezentat vineri dimineață în primul val”, a explicat publicația Meduza, declarată „agent de presă străin” de Ministerul Justiției luna trecută, citând o sursă apropiată administrației prezidențiale ruse.

Îți mai recomandăm 3 minute | Alegeri cu final previzibil în Rusia, la restaurant cu pașaport Covid și rușinea jafului de lemne

Videoclipul de pe rețelele de socializare arăta cozi interminabile de alegători care se revarsă pe strada Balșoi Afanasievski din Moscova.

Readovka, care a publicat clipul pe canalul său Telegram, sugerează că, de fapt, coada enormă din cartierul Arbat din Moscova nu este în concordanță cu numărul redus de alegători din zonă.

Radio Ecoul Moscovei, de stat, a transmis că unii dintre cei care așteaptă să voteze au venit fără să-i mobilizeze cineva și că sunt locuitori din zonă.

Your browser doesn’t support HTML5

„E înfricoșător”: observatorii electorali ruși se pregătesc pentru provocările de dinaintea votului

Imaginile arătau militari și ofițeri de poliție în uniformă printre cei care așteptau la rând să voteze, iar un alegător a declarat corespondentului radio că par a fi de la „o organizație cu uniforme verzi”, despre care reporterul ar fi dedus că este militară.

Soldați la vot în orașul Peschanka/ Volgograd

În timp ce Rusia a prelungit alegerile cu două zile tocmai pentru a reduce riscul expunerii la coronavirus, alegătorii erau strâns grupați, iar cei mai mulți dintre ei nu purtau măști.

Readovka, al cărui site a fost interzis de autoritățile ruse la sfârșitul lunii august 2020, a scris că membrii „Gărzii Naționale, Ministerului Situațiilor de Urgență, armatei, angajaților statului au fost conduși în masă la vot”. Readovka a publicat un videoclip cu militari care mergeau la secția de votare nr. 2577 din districtul Krilațki din vestul Moscovei, conduși acolo pentru a participa la vot, ceea ce reprezintă o încălcare a legilor electorale.

Îți mai recomandăm Alegeri în Rusia | Frica și cenzura - strategie pentru victoria partidului controlat de Putin

Șeful secției de votare i-a spus corespondentului că nu are voie să filmeze procesul de votare, iar camerele video ale secției de votare au fost oprite, deși fuseseră instalate într-un pretins efort al Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a oferi transparența votului.

În Buriația, din sudul Siberiei, canalul Free People Telegram a publicat un colaj de imagini cu ofițeri de armată aliniați la rând, iar deasupra scria că oficialii locali „adună militari, polițiști și angajați de la stat."

Între timp, observatorii Asociației Civice Omsk au transmis imagini cu câteva sute de ofițeri de poliție și angajați ai Ministerului Situațiilor de Urgență care au fost transportați cu autobuzul către „o serie de secții de votare” din districtul Kirov din orașul siberian Omsk.

Organizația a scris pe Twitter că „cel puțin 50” de soldați ai Gărzii Naționale au fost aduși pentru a vota la secția de votare nr. 264, situată în districtul în care actualul primar al orașului Oskana Fadina candidează pentru un loc în Duma de Stat.

Îți mai recomandăm Putin, în autoizolare. Mai multe persoane din anturajul său, diagnosticate cu Covid

Între timp, și biroul siberian al Europei Libere a transmis că militarii au fost transportați de autorități la secțiile de votare din Omsk.

Dacă-i ordin, cu plăcere

Vasili Șipilov, candidat din Tomsk al Partidului Comunist la Duma de Stat, a declarat că angajații statului din orașul siberian s-au plâns că au fost îndrumați să voteze la secțiile de votare unde nu erau eligibili pentru vot.

Șipilov ar fi trimis și o dovadă a ordinului către Comitetul Electoral Central (CEC).

Publicația Readovka a scris pe Telegram că în Ekaterinburg mai mult de 100 de angajați ai unui renumit lanț de supermarketuri la nivel national, al cărui proprietar este cunoscut ca susținător al guvernului, au primit ordin să meargă la secția de votare nr. 1480 pentru a vota, chiar dacă nu este districtul lor.

La Moscova, a scris presa, o femeie care nu a reușit să se înregistreze pentru votul online de la locul de muncă a primit ordin să voteze pentru circumscripția cu mandat unic a districtului Leningrad din capitală, unul dintre cele 15 locuri cu mandat unic din Moscova.

Îți mai recomandăm Alegeri parlamentare în Rusia | Vid de informație și drum deschis posibilității de fraudă

Criticii Kremlinului spun că inițiativa de vot electronic a CEC este creată pentru angajații de la stat ca o posibilă modalitate de a direcționa votul în favoarea partidului pro-Kremlin, Rusia Unită, care se confruntă cu cea mai scăzută popularitate de la înființarea sa.

Un sondaj recent realizat de VTsIOM, institut de stat de sondare a opiniei publice, vorbește de o „majoritate covârșitoare” a angajaților de pe marile platforme industriale prezentă la vot. Despre ei, însă, The Moscow Times în limba engleză scrie că „14 la sută din angajatorii care lucrează în fabricile din Rusia s-au confruntat cu votul forțat.”

Pregătiți de fraudă cu urna mobilă

Andrei Biriukov, membru al comisiei electorale regionale din regiunea Kemerovo din Siberia, spune că a descoperit încălcări procedurale în toate cele 12 secții de votare din jurul orașului Guryevsk, cu 24.000 de locuitori.

Mai mult, el crede că neregulile au fost intenționate, având ca scop facilitarea falsificării alegerilor.

Biriukov a declarat pentru Europa Liberă că secția de votare nr. 1044 nu avea un registru al persoanelor care ceruseră să voteze de acasă. Când a cerut documentele, oficialii secțiilor de votare au devenit ostili.

Un membru al comisiei electorale locale poartă o urnă mobilă pentru vot la domiciliu

„Lucrătorii secției de votare nu m-au lăsat să examinez documentele (...) Au înconjurat masa și mi-au întors spatele. Șeful secției de votare mi-a cerut să plec."

El a spus că toate secțiile de votare pe care le-a vizitat au raportat că 20-25% dintre alegătorii înregistrați ar fi solicitat să voteze de acasă.

„Cred că acesta este un semn al falsificărilor viitoare”, a spus el.

„Deja procedura de înregistrare a alegătorilor la domiciliu se desfășoară cu încălcări clare și nu ni se permite să le verificăm identitatea”.

La secția de votare nr. 1048 din Malaia Salairka, Biriukov a putut apela câteva dintre numerele de telefon enumerate în registrul alegătorilor la domiciliu al secției de votare. El a făcut acest lucru prin telefon, în prezența altor membri ai comisiei electorale regionale.

O femeie a spus că nu a solicitat să voteze acasă, că intenționează să voteze personal și că numele și prenumele ei nu erau cele de pe lista secției de votare, deși adresa era corectă.

Altul i-a spus că nu are deloc intenția de a vota și că nu a cerut să voteze de acasă.

Îți mai recomandăm Rusia | Sosiile care influențează alegeri. Cazul celor trei Boris Vișnevski

„Președintele comisiei regionale pentru alegeri a comentat: „ Am lucrat la alegeri de mulți ani și nu au fost niciodată verificate aceste informații verificate ”, a declarat Biriukov pentru Europa Liberă.

Comisia electorală regională a ținut o întâlnire cu privire la concluziile lui Biriukov pe 16 septembrie.

Deși comisia a declarat pentru Europa Liberă că Biriukov a fost informat despre întâlnire, bărbatul spune că a aflat despre această întâlnire din discuția cu jurnalistul Europei Libere.

Comisia a respins toate plângerile lui Biriukov, crezându-l pe cuvânt pe șeful secției de votare nr. 1044, care a susținut că toate documentele solicitate de Biriukov i-au fost furnizate.

O femeie folosește o lupă la votul pentru Duma de Stat - secție din St. Petersburg, 17 septembrie 2021

Comisia a decis că Biriukov trebuie să fi făcut erori atunci când a notat numerele de telefon ale celor care pretindeau că nu au cerut să voteze de acasă.