Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi ar putea să stea după gratii încă trei decenii. El este ținta unui nou proces, în care riscă să fie condamnat pentru acuzații de extremism, organizat pe 19 iunie la Moscova cu ușile închise.
Alexei Navalnîi, care a apărut într-o sală de judecată improvizată dintr-o închisoare din regiunea Vladimir, la aproximativ 260 de kilometri est de Moscova, a spus că se apără singur în acest caz, deși a angajat și o echipă de avocați.
Procesul este văzut drept încă o încercare a Kremlinului de a-l reduce la tăcere pe unul dintre cei mai importanți critici ai săi, pe fondul unei represiuni la nivel național asupra societății civile în timpul războiului împotriva Ucrainei.
Personalul Tribunalului din Moscova s-a deplasat la Colonia Corecțională nr. 6 pentru proces. Jurnaliştii au fost așezați într-o cameră specială cu un ecran pentru a urmări procesul printr-o legătură video, însă calitatea sunetului a fost deplorabilă.
Părinții lui Navalnîi, Anatoli și Liudmila Navalnîi, au fost prezenți și ei la proces.
La începutul procesului, echipa juridică a lui Navalnîi și a asociatului său, Daniel Kholodnîi, care este directorul tehnic al canalului de YouTube „Navalny LIVE”, au cerut recuzarea judecătorului Andrei Suvorov, spunând că procesul ar trebui să aibă loc la Moscova, deoarece amândoi sunt înregistrați oficial ca rezidenți ai capitalei, iar acuzațiile din proces țin, legal, de capitala rusă.
„Cred că, ținând cont de circumstanțele actuale și de legea penală, ar trebui să vă retrageți”, a declarat Navalnîi, îmbrăcat în uniforma sa neagră de închisoare, judecătorului. Suvorov a respins rapid moțiunea.
Îți mai recomandăm CEDO condamnă Rusia pentru că nu a investigat corect otrăvirea opozantului politic rus, Alexei NavalnîiNavalnîi și Kholodnîi se confruntă cu acuzații precum: creare a unui grup extremist, îndemnuri la extremism, crearea unei organizații nonprofit care încalcă drepturile cetățenilor, finanțarea extremismului, implicarea unui minor în activități criminale și promovarea nazismului.
La scurt timp după audiere, transmisia audio către jurnalişti a fost întreruptă. Reprezentantul serviciului de presă al tribunalului, Vadim Polezhaev, a confirmat că instanța a decis să țină procesul cu ușile închise.
„Fără rușine, fără conștiință, fără onoare”, a spus tatăl lui Navalnîi despre autorități.
Încă de la lansarea acuzațiilor în aprilie, opozantul Kremlinului a numit acuzațiile „absurde”.
Navalnîi a mai spus, de asemenea, că un alt caz în care era acuzat de propagarea terorismului și nazismului a fost lansat în octombrie din cauza declarațiilor asociaților săi auto-exilați pe canalul de YouTube „Popular Politics”.
Comentariile făcute pe acest canal l-au criticat pe președintele rus Vladimir Putin și pe guvernul său. De asemenea, au condamnat invazia neprovocată a Ucrainei de către Rusia, începută în februarie 2022.
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a susținut în aprilie că asociații lui Navalnîi, împreună cu serviciile secrete ale Ucrainei, au fost implicați în asasinarea jurnalistului propagandist pro-Kremlin Vladlen Tatarsky în Sankt Petersburg.
Îți mai recomandăm Un cunoscut blogger rus, susţinător al războiului din Ucraina, a murit într-o explozie la Sankt PetersburgNavalnîi se află în închisoare din februarie 2021, după ce a fost arestat la întoarcerea sa în Rusia. Navalnîi venea din Germania, unde urma un tratament pentru o otrăvire cu un agent nervos de tip Noviciok. Acest atentat de asasinare ar fi fost ordonat de Putin, susține Navalnîi.
El ispășește mai multe pedepse în valoare totală de 11 ani și jumătate.
Kremlinul a negat orice rol în otrăvirea lui Navalnîi, chiar dacă experții spun că doar actorii statali au acces la agentul nervos de tip militar.
Pe 6 iunie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, Franța, a ordonat Rusiei să plătească 40.000 de euro lui Navalnîi pentru că a refuzat să investigheze cazul de otrăvire.