Partidele din actuala coaliție se văd împreună la guvernare și după alegerile din 2024.
Sondajele de opinie le dau dreptate: PSD, PNL și UDMR ar avea împreună circa 55% din voturi, ceea ce, după redistribuirea mandatelor, ar însemna în jur de 60%. Motive de optimism pentru reprezentanții celor trei partide există deci.
De partea cealaltă, în tabăra opoziției democratice, aceleași sondaje arată un viitor mai întunecat: USR are în jur de 12%, PMP oscilează între 3 și 4%, iar Forța Dreptei, partidul înființat de fostul premier PNL, Ludovic Orban, apare în unele sondaje la capitolul „altele”.
Practic, toate trei partidele ar scoate la un loc cât Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR), care a crescut semnificativ în ultimul an de zile, ajungând la aproape 20%, cât are și PNL.
Cu excepția USR este puțin probabil ca PMP sau Forța Dreptei să reușească să intre în parlament pe propriile speze. Acesta este și motivul pentru care aceste partide vorbesc de un „pol de dreapta” care să fie o alternativă la actuala coaliție. Un pol construit în jurul USR, desigur.
Îți mai recomandăm Răzmerița unor lideri cheie ai PNL. Ilie Bolojan și Vasile Blaga, printre ei. Ce urmează?PMP și Forța Dreptei vor ca alianța să se facă cât mai repede
De la vorbă la faptă e cale lungă, una presărată cu orgolii de partid, vanități individuale și calcule electorale.
Pentru USR, decizia nu este deloc simplă, de aceea nici nu se grăbește. „Discuțiile sunt curs”, „e bine ca lucrurile să fie aşezate”, susține liderul USR, Cătălin Drulă.
Discuții au avut loc, dar nu s-a avansat prea mult, deși proiectul opoziției unite este singurul care are șanse să „răstoarne carul”, spune liderul PMP, Eugen Tomac.
Formarea acestei alianțe ar trebui să se petreacă în următoarele luni, pentru a putea da mesajul că „opoziția si-a dat mâna pentru a opri această majoritate toxică”.
În plus, atrage atenția Eugen Tomac, cu cât se întârzie mai mult, cu atât se consolidează AUR „pentru că lumea nu are alternativă”.
„Oamenii de dreapta au obligația să lase la o parte orice chestiune care i-a separat în trecut, pentru că interesul major al României este să avem o opoziție democratică unită și extrem de convingătoare în ochii cetățenilor, pentru că altfel România mai ratează niște ani. Eu militez cu toată deschiderea pentru un asemenea proiect”, declară Eugen Tomac pentru Europa Liberă.
De militat, militează și Ludovic Orban, doar că fără prea mare succes, pentru că discuțiile cu USR nu au avansat prea mult.
Îți mai recomandăm Coaliția se pregătește de rocadă. Socoteli și împărțeli ale ministerelor. Cine pleacă și cine rămâneDiscuțiile bat pasul pe loc
Potrivit informațiilor Europa Liberă, în ultimele șase luni au fost trei întâlniri între liderii acestor partide, dar nu s-a stabilit nimic concret, un calendar al negocierilor sau măcar principiile de bază ale ipoteticei alianțe. Au fost doar discuții generale.
Liderul Forței Drepte, Ludovic Orban crede, ca și Eugen Tomac, că alianța ar trebui făcută cât mai repede și pentru toate cele patru tipuri de alegeri.
„Eu cred că alianța trebuie făcută cât mai rapid, pentru că e nevoie să promovezi un brand. Eu sunt adeptul alianței la toate alegerile, inclusiv la europarlamentare”.
„Nu e niciun dubiu, o coagulare de centru-dreapta adună mai multe voturi decât trei partide luate separat, din care s-ar putea ca două să nu intre în parlament”, spune Ludovic Orban pentru Europa Liberă.
Dacă PSD și PNL merg pe liste comune la parlamentare e cu atât mai important să se facă alianța aceasta.Ludovic Orban
Dacă nu se face această alianță, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale intră Marcel Ciolacu, liderul PSD, și cu George Simion, cel al AUR, iar dacă PSD câștigă prezidențialele - explică Ludovic Orban - atunci va „ocupa și ultimele instituții pe care nu le-a ocupat până acum, iar principalul partid de opoziție va fi AUR”.
Analistul și sociologul Ovidiu Voicu crede însă că interesul acestor partide este să ajungă în parlament „agățate de USR”, altfel neavând șanse.
„Ar fi o ciorbă reîncălzită cu niște politicieni expirați din Forța Dreptei și din PMP. Ei ar fi singurii care ar avea ceva de câștigat, pentru că agățați de USR ar putea să ajungă în parlament. Nu e o diferență majoră între aceste partide și PNL, spre exemplu. Au același tip de ADN, doar că la un moment dat niște orgolii i-au făcut să se despartă de partidele din care au provenit”, spune Ovidiu Voicu pentru Europa Liberă.
Îți mai recomandăm Operațiunea politică „Tandemul”. Șeful PSD vrea alianță cu PNL la prezidențiale însă liberalii se opun. TeoreticMingea e la USR
După ce s-a fript cu alianța cu partidul condus de Dacian Cioloș (PLUS, actualmente Reper), USR suflă și în iaurt când vine vorba de noi construcții politice. Nu e grăbit, vrea să calculeze cu atenție fiecare pas și să fie sigur că decizia politică va fi una corectă.
Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR, spune pentru Europa Liberă că termenul pentru realizarea acestei construcții e dat de alegerile europarlamentare.
„Noi suntem condiționați de primul examen electoral de anul viitor, europarlamentarele, acela va fi singurul termen bătut în cuie, așa că nu avem nicio grabă.
Până atunci, important este să facem tot acest proces cât mai clar, cât mai bine gestionat în interiorul fiecărui partid. Nu vrem să ne grăbim, nici nu vrem s-o lălăim. În primul rând trebuie să găsim pașii politici. Importantă e decizia politică”, spune Moșteanu.
Surse din partid spun pentru Europa Liberă că există o grupare reticentă față de ideea alianței, care e convinsă că USR poate recupera singură procentele pierdute fără să fie nevoită să se combine cu partide și personaje provenite din istoria politicii românești.
Mai mult, aceștia dau ca exemplu alianța USR-PLUS, care a ratat câteva consilii județene la precedentele alegeri din cauza pragului electoral mărit, care a crescut de la 5% la 7%. În plus, spectacolul oferit de despărțirea de Dacian Cioloș a afectat imaginea USR, lucru care se poate repeta în cazul unei alianțe.
Nu e nicio reticență, sunt doar de făcut niște pași, partidul nostru a trecut printr-o alianță și are încă niște răni deschise, d-aia trebuie să o facem cu grijă.Ionuț Moșteanu
Ionuț Moșteanu admite că există încă „răni deschise” pe acest subiect, dar spune că nu sunt reticențe față de coagularea unui pol de dreapta care are un avantaj major.
„Este necesar un pol de drepta care să se opună PSD-ului, care este un partid-stat, și să dea o variantă mult mai solidă alegătorilor de dreapta, liberali pur sânge, căci PNL s-a dovedit a fi un PSD galben în ultimul an mai ales”, ne spune purtătorul de cuvânt al USR.
Bile albe și negre
Pentru USR, ideea alianței nu este una dintre cele mai fericite pentru că, așa cum susține analistul Ovidiu Voicu, ar însemna „o abandonare a ideii de schimbare cu care a intrat pe scena politică și cu care a crescut. Până la urmă a fi într-o alianță cu trecutul politicii românești”.
„Există, pe de altă parte, un curent extremist, AUR, care se poziționează ca alternativă la vechile partide și în această luptă USR pierde în favoarea AUR dacă se aliază cu vechile partide”, explică pentru Europa Liberă Ovidiu Voicu.
În schimb, așteptarea publicului dezamăgit de PNL, mai exact de alianța cu PSD la guvernare și de tot ceea ce s-a întâmplat de atunci încolo, este reală.
E vorba de un public, nu foarte mare, dar cu voci apăsate, care pune accentul pe componenta morală și etică a politicii și care s-a simțit dezamăgit de PNL și de președintele Klaus Iohannis care au achiesat la coaliția cu PSD, mințindu-și electoratul.
Acest electorat ar putea vedea o alternativă viabilă într-o alianță de dreapta care să se substituie PNL.
Îți mai recomandăm Trei scenarii ale PNL pentru Primăria București. Alianța cu PSD, pe listă. Cine ar fi candidațiiUn prim pas: Bucureștiul
Demisia lui Ciprian Ciucu, văzut ca potențial candidat PNL la primăria generală, din fruntea organizației PNL București a fost recepționată de USR, Forța Civică și PMP drept semnul unei înțelegeri pe care liberalii o pun la cale cu PSD pentru alegerile locale.
Reacțiile nu au întârziat, iar cele trei partide și-au dat mâna fără să vrea neapărat, anunțând că îl vor susține pe Nicușor Dan în lupta împotriva Gabrielei Firea, candidata PSD.
Cătălin Drulă s-a întâlnit cu Nicușor Dan și a anunțat sprijinul, Eugen Tomac a anunțat susținerea pentru un nou mandat. „E nevoie de o unitate a dreptei. PNL a ales să meargă pe stânga politicii românești”, a declarat acesta.
Iar Ludovic Orban a declarat că „în ce mă privește, merg pe mâna lui Nicuşor Dan. Şi am convingerea că o alianţă de centru-dreapta poate să apere Bucureştiul de capturarea de către caracatiţa pesedistă”.
Îți mai recomandăm Sondaj CURS: PSD conduce detașat la București, PNL și USR l-ar putea învinge doar împreună