Linkuri accesibilitate

Operațiunea politică „Tandemul”. Șeful PSD vrea alianță cu PNL la prezidențiale însă liberalii se opun. Teoretic


Marcel Ciolacu, liderul PSD și-ar dori să meargă în tandem cu Nicolae Ciucă la alegerile prezidențiale și să facă o alianță electorală pentru parlamentare.
Marcel Ciolacu, liderul PSD și-ar dori să meargă în tandem cu Nicolae Ciucă la alegerile prezidențiale și să facă o alianță electorală pentru parlamentare.

Ideea unei candidaturi a lui Marcel Ciolacu la președinție, în tandem cu Nicolae Ciucă în funcția de premier, este respinsă de PNL. Oficial. Pentru că neoficial lucrurile sunt ceva mai încurcate, aceasta fiind de fapt unul dintre scenariiile de lucru, potrivit informațiilor Europa Liberă.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat la Digi 24 că nu exclude varianta unei alianțe electorale între PSD și PNL pentru alegerile din 2024, formulă care ar presupune candidați în „tandem” pentru prezidențiale.

Iar tandemul nu poate arăta decât cu Marcel Ciolacu candidat la președinție, secondat de Nicolae Ciucă, liderul PNL, ca viitor premier.

„PSD e cel mai mare partid din România, e foarte puțin probabil să accepte să nu aibă candidat”, a precizat precaut Ciolacu, accentuând că „nu este un scenariu simplu” și că va fi analizat în interiorul fiecărui partid la vremea potrivită.

Dar scenariul a fost deja discutat cu Nicolae Ciucă, după cum spune pentru Europa Liberă Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD.

„Nu a fost discutată ideea în partid, a fost discutată la nivelul președinților de partid și vor urma discuții în partid. Este o chestiune care va fi analizată în Biroul Permanent, în forurile noastre de conducere, cu certitudine”.

De ce vrea Ciolacu „tandem” și alianță electorală cu PNL

Alianța electorală pentru alegerile parlamentare este și ea o formulă pe care Ciolacu și-ar dori-o și pe care o vede fezabilă și de mare viitor.

„E foarte greu după o campanie electorală în care mergi separat să mai creionezi iarăşi o coaliţie, are şi politica limitele sale. Dacă facem o alianţă politică, eu cred că vom avea un viitor comun şi în 2024 în ceea ce priveşte majoritatea parlamentară”, a spus Ciolacu.

Având însă vedere actuala coaliție de guvernare, argumentul lui Marcel Ciolacu nu prea se susține. PNL și PSD au fost adversari în trecuta campanie electorală, ba chiar PNL avea precizat în statut că nu se va alia cu PSD, despre care spunea că este „ciuma roșie”.

În final, s-a dovedit că politica nu are „limite” și în numele „interesului țării” - invocat de liberi, PSD și PNL au trecut peste toate idiosincraziile și au format alianța care conduce țara de aproape doi ani.

Scenariile legate de campanii și de poziționarea partidelor, de alianțe sunt premature în momentul acesta, nu fac parte din agenda publică.

Dar formula alianței electorale între cele două partide nu este nouă pe scena politică. La alegerile parlamentare din 2012, USL ( Alianța Social-Liberală), formată din Partidul Național Liberal, Partidul Conservator și Partidul Social Democrat, a funcționat cu mare succes, obținând 58,6% la Camera Deputaților și 60,03% la Senat.

Această victorie a fost precedată de cea de la alegerile locale, unde USL a câștigat președinția consiliilor județene în 36 de județe, 1.292 de primării, 12.668 de locuri în consiliile locale și primăria a cinci sectoare din București.

Așadar, pentru PSD a fost o formulă de succes, care ar putea fi reeditată, mai ales că în 2024 au loc toate cele patru rânduri de alegeri, prezidențialele fiind ultimele pe listă.

În plus, o alianță electorală la parlamentare aproape că impune „tandemul” despre care vorbea Marcel Ciolacu, fiind calea cea mai sigură pentru acesta spre Palatul Cotroceni, care nu a mai fost ocupat de un PSD-ist de la Ion Iliescu încoace.

Oficial, PNL nici nu vrea să audă: Vom avea propriul candidat la prezidențiale

La PNL, ideea de a nu avea candidat propriu la președinție este respinsă oficial, deși scenariul alianței electorale se află pe masa discuțiilor și strategiilor pe care le face partidul, potrivit informațiilor Europei Libere.

Oficial însă, scenariul este respins din start. Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, ne spune că în partid nu s-a discutat despre o astfel de formulă.

„În acest moment este exclus un astfel de scenariu, nu este discutat, nu este gândit nici măcar la nivel de intenție. Tandemul nu are niciun fel de legătură cu realitatea, nu există nici măcar intenția de a crea un tandem.

Vom avea candidat la prezidențiale, gândim și proiectăm tot viitorul electoral al anului 2024 ținând cont de această candidatură. Vom construi toată oferta electorală a anului 2024 ca partid național liberal”, declară Ionuț Stroe pentru Europa Liberă.

Pe aceeași poziție s-a plasat și prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan:

„PNL va avea 100% candidat la prezidențiale în anul electoral 2024. Acesta va fi și viitorul președinte al României pentru următorii 10 ani”.

Cu toate acestea, premierul și liderul PNL, Nicolae Ciucă nu a fost la fel de tranșant, poate și pentru că discutase deja ideea cu Marcel Ciolacu.

„Absolut orice decizie în PNL se va lua în urma unei analize la nivelul forului de conducere. Ne vom consulta filialele şi, în final, pe orice decizie vom avea susţinerea de la nivelul fiecărei filiale”, a spus premierul.

Neoficial, alianța electorală cu PSD este un scenariu pe masă

Sursele din PNL cu care Europa Liberă a discutat spun că opiniile în partid sunt împărțite, dar că majoritatea tinde spre un candidat propriu la prezidențiale.

„După Revoluție nu s-a întâmplat ca PNL să nu aibă candidat pentru alegerile prezidențiale, pare de neimaginat să susținem candidatul PSD. Pe de altă parte, există această teamă, generată de sondajele de opinie, de un eșec la locale și parlamentare, de aceea sunt unii, destui, aș putea spune, care merg pe ideea alianței electorale cu PSD, așa cum s-a întâmplat în 2012. Doar că nu poți să faci alianță la parlamentare și la prezidențiale nu. Nu te mai crede nimeni și îți reduci șansele la prezidențiale”, spune pentru Europa Liberă o sursă din PNL.

De precizat că în 2012 nu au fost alegeri prezidențiale, iar USL s-a rupt ulterior parlamentarelor, PNL părăsind alianța. La alegerile din 2014, candidatul PNL la președinție a fost Klaus Iohannis.

Alte surse liberale cu care Europa Liberă a stat de vorbă spun că discuția e prematură și că o decizie privind o eventuală alianță electorală se va lua imediat după aflarea rezultatului la alegerile europarlamentare.

Pe de altă parte, în PSD se știe că acesta este un scenariu de lucru aflat pe masa liberalilor.

„Neoficial, am primit semnale de la PNL despre o alianță electorală cu mult înainte, era unul din scenariile din PNL de discuție. Au fost colegi din PNL care vorbeau de o astfel de variantă. La noi nu l-am auzit discutat, dar la ei l-am auzit discutat”, spune pentru Europa Liberă o sursă social democrată.

Scaunul lui Ciucă s-ar putea zgâlțâi după rocadă

Una din principalele probleme cu care se confruntă însă PNL este chiar Nicolae Ciucă, poziția acestuia în fruntea partidului fiind din ce în ce mai contestată.

Există o grupare în PNL care ar dori schimbarea acestuia de la conducerea partidului la scurt timp după ce are loc rocada premierilor, tocmai pentru a da timp PNL să se reorganizeze până la alegerile din 2024 și să-și găsească un candidat la prezidențiale cu un profil mai bun.

Se va pune problema cine să fie viitorul lider al partidului și viitorul candidat la președinție. Ciucă este și lipsit de carismă, și de popularitate, dacă nu mai e nici prim-ministru, nu mai are nicio utilitate în partid.

Însă din punctul de vedere al lui purtătorului de cuvânt al PNL, în acest moment Nicolae Ciucă este cea mai bună soluție.

„Dl Ciucă are profilul unui candidat cu șanse, se bucură de o cotă de încredere mare. Este un om extrem de riguros, de serios, dacă nu ar fi fost în fruntea guvernului nu știu dacă s-ar fi realizat pe jumătate din ceea ce s-a făcut. Dl Ciucă este, cel puțin în acest moment, cea mai la îndemână și mai bună soluție”, spune pentru Europa Liberă Ionuț Stroe.

Cuvinte de laudă pentru Ciucă are și Marcel Ciolacu. În emisiunea în care vorbit despre posibilitatea „tandemului”, nu a făcut economie la a-i aduce elogii colegului său.

„Este un om de onoare, e un patriot, e un român și avem foarte multe principii și lucruri comune. Și pentru mine, și pentru Nicolae Ciucă prioritară în acest moment este România”, a spus Ciolacu.

Mai mult, Ciolacu i-a trasat lui Ciucă și viitorul politic: nu va mai fi în guvern, ci va deveni șeful Senatului.

Cei doi se pare că au bătut palma pe această chestiune. „Am discutat, Nicolae Ciucă va prelua președinția Senatului”, a spus Ciolacu.

În PNL mai există însă din informațiile Europei Libere un curent de opinie care ar dori să amâne luarea oricărei decizii în ce privește candidatul la prezidențiale sau o alianță electorală cu PSD până după alegerile europarlamentare. Dacă acest rezultat va fi prost, atunci Nicolae Ciucă ar fi scos din joc pentru o candidatură și de la șefia PNL, iar pe tapet va fi pusă strategia alianței electorale.

În funcție de rezultatul europarlamentarelor s-ar putea decide inclusiv în susținerea candidatului PSD la Primăria București, Gabriela Firea, scenariu despre care Europa Liberă a scris că este unul intens vehiculat.

XS
SM
MD
LG