Linkuri accesibilitate

Trei scenarii ale PNL pentru Primăria București. Alianța cu PSD, pe listă. Cine ar fi candidații


Politicienii care conduc PNL - Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Rareș Bogdan și Emil Boc - la Congresul partidului
Politicienii care conduc PNL - Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Rareș Bogdan și Emil Boc - la Congresul partidului

Demisia neașteaptă și slab motivată a lui Ciprian Ciucu de la șefia PNL București ridică întrebări atât despre luptele din partid, cât și despre eventualele înțelegeri cu PSD pentru Primăria Generală. Există trei variante de lucru în partid, dar deciziile se vor lua după europarlamentare.

Ieșit intempestiv în spațiul public, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, și-a argumentat decizia de a pleca din fruntea liberalilor bucureșteni, funcție importantă pentru o eventuală candidatură la Primăria Generală, prin „lipsa de timp” și nevoia de a se „dedica” mai mult sectorului.

Motivația nu a convins pe nimeni, nici măcar liberalii n-o cred, asta pentru că Ciprian Ciucu era în cărți pentru Primăria București, fiind bine plasat atât în sondajele comandate de partid, cât și în cele ale adversarilor.

De exemplu, se situa într-un sondaj INSCOP din noiembrie 2022 la egalitate cu Ilie Bolojan (primarul din Oradea)- 22%, în timp ce Nicușor Dan ar fi scos 17%.

Și într-un sondaj făcut în septembrie de Avangarde (la comanda Digi24) Ciprian Ciucu era cel mai bine plasat dintre potențialii candidați liberali, înaintea lui Nicușor Dan și Rareș Bogdan, însă ar fi fost învins de Gabriela Firea sau chiar de Alexandru Rafila - dar asta doar dacă intra în cursă și Nicușor Dan din partea USR.

De menționat că alegerile din 2024 vor fi tot într-un singur tur de scrutin (PSD și PNL au bătut palma în sensul acesta), iar doi candidați din același spectru politic divid voturile în favoarea Gabrielei Firea.

De ce a plecat Ciucu ?

Demisia lui Ciprian Ciucu arată că în PNL încep jocurile de putere și negocierile pentru alegerile locale. Funcția de președinte PNL București este, teoretic, treapta de lansare spre o candidatură pentru Capitală, or plecarea lui Ciucu este un semnal clar în această direcție.

Mai multe surse din partid au declarat pentru Europa Liberă că în fruntea organizației București va fi adus Sebastian Burduja, actualul ministru al Digitalizării și șeful organizației PNL sector 1, mutare care ar fi fost decisă de mai mult timp și despre care Ciprian Ciucu ar fi știut.

Adevăratele motive ale plecării lui Ciucu sunt însă mai complicate. Acesta nu este un apropiat al PSD, iar colaborarea lui cu USR este bună. Prea bună pentru gustul liderilor liberali, care ar vrea o alianță cu PSD, de genul celei existente la sectorul 1.

„A fost și o chestie de orgoliu, pentru că de Burduja se discuta de mult în partid, plus presiunile puse pe Ciucu pentru a renunța la colaborarea cu USR pentru una cu PSD. Asta, în perspectiva unor posibile viitoare negocieri pentru alegerile locale”, ne-a spus o sursă din PNL.

În plus, adaugă sursa, Ciucu a avut discuții „destul de încinse pe tema asta cu Ciucă și Bode, s-au cam certat”.

Alte surse ne spun că primarul de la Sectorul 6 nu-și dorea cu adevărat o candidatură la Primăria Generală, ci una tot la sectorul 6. „O candidatură pentru generală e extrem de nesigură, oricând se pot schimba lucrurile și în PNL, și în relația cu PSD. În timp ce una la Sectorul 6 e certă, pentru că nu au pe altcineva cu șanse mai mari”.

Cine este Sebastian Burduja și cum a crescut în PNL precum alții în zeci de ani

Aducerea lui Burduja în fruntea organizației București nu înseamnă neapărat că este avut în vedere și pentru o candidatură la Primăria Generală. Deocamdată nu a fost măsurat în sondaje. E mai degrabă un semnal că va candida la Primăria Sectorului 1, spun liberalii.

„Va fi un semnal pentru PSD, care îl agreează pe Burduja. Un semnal că partidul este dispus la concesii și negocieri, chiar și pentru liste comune”, spune un alt liberal.

Sebastian Burduja este luat în calcul și pentru ministerul Finanțelor după rotativă, post ce ar reveni PNL. Numai că, dubios, informația nu a venit pe filieră liberală, ci social-democrată.

„Sebastian Burduja ar fi agreat de PSD și de Marcel Ciolacu pentru Finanțe. În acest caz PSD ar fi dispus să cedeze portofoliul”, așa a sunat știrea pe surse ce a făcut vâlvă la începutul săptămânii.

Burduja este o stea nouă pe firmamentul liberalilor. Micuțul său partid, Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT), a fost înghițit de PNL în 2019 și, în câteva luni, a devenit președintele organizației de tineret și apoi președinte la Sectorul 1 și vicepreședinte.

Numele tânărului liberal este legat de controversele referitoare la tatăl său, Marinel Burduja, fost vicepreședinte al Bancorex, bancă devalizată la începutul anilor 1990, inclusiv prin împrumuturi acordate unor foști securiști.

Varianta 1- Liste comune cu PSD. Bucureștiul, cedat Gabrielei Firea

În interiorul PNL se discută în momentul de față mai multe variante și strategii pentru Primăria Generală, dar și pentru cele de sector.

Există de mai multă vreme discuții cu PSD pentru liste comune la alegerile din București, confirmate de toate sursele din partid cu care Europa Liberă a discutat.

„Se vorbește de mult timp de liste comune cu PSD pentru București, ca singură soluție pentru PNL să nu piardă complet controlul asupra Capitalei. Asta înseamnă că Primăria Generală va fi cedată Gabrielei Firea, iar primăria Sectorului 1, cea mai bănoasă și pentru care sunt interese financiare și mai ales imobiliare mari, va reveni PNL. Celelalte primării de sector se vor împărți pe baza sondajelor”, spune pentru Europa Liberă o sursă bine informată din PNL.

Ludovic Orban, bun cunoscător al partidului și care și-a păstrat conexiunile, a pus punctul pe „i” într-o postare pe Facebook: „Vă traduc demisia lui Ciucu. PNL s-a predat şi la Bucureşti”.

Dar o asemenea înțelegere se poate concretiza doar după alegerile europarlamentare, în funcție de scorul pe care îl va atinge PNL. Europarlamentarele sunt considerate un test extrem de important pentru următoarele scrutine.

E o formulă proastă care duce PNL pe traiectoria PNȚCD. Pierde această bătălie istorică cu PSD, una în sens simbolic între stânga și dreapta.

În cazul în care PNL obține un rezultat prost, iar sondajele de opinie interne arată mai rău decât cele care apar pe piață, ar putea fi luată o asemenea decizie, doar că ea trebuie confirmată în Biroul Permanent al PNL, ba chiar într-un congres special, ceea ce ar ridica mari probleme pentru actuala echipă de conducere.

Nu trebuie omis că Nicolae Ciucă va pierde funcția de prim-ministru după rotativa care va avea loc la final de mai sau în septembrie, ceea ce va însemna că puterea lui în partid se va diminua simțitor.

Există deja o grupare în PNL care ar dori înlăturarea lui din fruntea partidului, Ciucă fiind văzut drept „omul lui Iohannis”, care, la rândul său, își pierde influența în partid pe măsură ce mandatul i se apropie de final.

O astfel de formulă nu ar face decât să alimenteze nemulțumirile celor care spun că prin alianța cu PSD partidul și-a pierdut identitatea liberală. Aceștia nu fac însă masă critică în PNL, din informațiile Europei Libere.

Sociologul Ovidiu Voicu spune pentru Europa Liberă că această variantă a listelor comune este foarte proastă pentru partid.

„Pentru ei, ca partid, cea mai proastă soluție este lista comună cu PSD la București. Imaginea publică se sfărâmă, ar fi un partid mic care se duce pe listele PSD ca să supraviețuiască. În afară de asta ar tăia din șansele multor candidați din țară care ar fi în situația să explice de ce la București sunt în alianță cu PSD și în local nu.

Dacă decizia se ia după europarlamentare, PNL se plasează într-o poziție de inacțiune care va contribui la scăderea partidului. Dacă în iunie iei decizia pentru septembrie și să vrei nu mai poți să crești un candidat”, declară sociologul Ovidiu Voicu.

Mai există și varianta, spun surse liberale, unei alianțe electorale prin care candidații cei mai bine plasați ai celor două partide să fie susținuți reciproc, în ecuație intrând și Bucureștiul, astfel încât să fie diminuate șansele USR de a mai câștiga vreun mare oraș. Sau cele ale AUR de a cuceri altele.

Dezavantajul major al formulei listelor comune sau al alianței electorale este că va trebui perpetuată și la celelalte rânduri de alegeri, ceea ce ar însemna că PNL s-a predat cu arme și bagaje PSD.

Din informațiile Europei Libere, PSD insistă pentru încheierea unei alianțe electorale cu PNL și a unor liste comune, fiindu-i teamă că altfel PNL s-ar putea alătura partidelor anti-PSD, care îl susțin pe Nicușor Dan.

Varianta 2 - PNL are candidat propriu. Nume vehiculate: Rareș Bogdan, Sebastian Burduja și (Ciprian Ciucu)

Liberalii au, desigur, soluția de a avea un candidat propriu pentru Primăria Capitalei, care să aibă șanse în fața Gabrielei Firea.

Doar că acest candidat nu există în momentul de față, mai ales dacă Ciprian Ciucu iese din calcul.

Se vehiculează numele lui Rareș Bogdan și al lui Sebastian Burduja, doar că niciunul nu stă bine în sondaje.

Actual europarlamentar, Rareș Bogdan ar putea fi preferat din cauza discursului său naționalist, plăcut multor urechi liberale, unul cu priză la un anumit tip de public și care ar putea contracara ascensiunea AUR.

„Din ce știu, Rareș ar cam vrea să candideze, că se cam plictisește pe acolo pe la Bruxelles, dar va fi greu să obțină susținerea Biroului Permanent, pentru că sunt unii care îl văd ca pe omul lui Iohannis, care a făcut jocurile cu menținerea lui Florin Cîțu ca premier și apoi a sucit-o cu Nicolae Ciucă”, ne spune o sursă din PNL.

Tipul de discurs și de prezență „scenică” a lui Rareș Bogdan ar putea să nu fie pe placul electoratului liberal bucureștean, mai sofisticat și educat.

Ca dovadă, în sondajul Avangade din septembrie, Bogdan ar obține doar 11% (în rândul electoratului PNL), în timp ce Ciprian Ciucu e cotat cu 46% și Nicușor Dan cu 23%. Ieșirea din cursă a primilor doi, ar mări însă cota lui Rareș Bogdan.

Cât despre Sebastian Burduja, acesta are o notorietate scăzută, problemă ce s-ar mai putea rezolva printr-o eventuală funcție de ministru de Finanțe, care asigură o vizibilitate mai mare.

Este plauzibilă în condițiile în care acest candidat va fi unul din liderii ambițioși care privesc pe termen lung, gen Burduja sau Rareș Bogdan, care vor candida ca să fie în centrul atenției, valabil mai ales pentru Burduja.

În partid nu au început însă discuții serioase despre candidatul la Primăria Capitalei, fiind deja de notorietate bâlbele din alegerile precedente: în 2016, PNL a schimbat nu mai puțin de patru candidați, iar în 2020 și-a anunțat susținerea pentru Nicușor Dan pe ultima sută de metri.

Varianta unui candidat propriu, chiar dacă nu asigură succesul în fața Gabrielei Firea, are avantajul de a arăta electoratului că PNL este totuși un partid pe propriile picioare, capabil de luptă, și că dependența de PSD are limitele ei.

Sociologul Ovidiu Voicu consideră că această strategie ar mai salva ceva din partid.

„Este cu siguranță o variantă care ar mai salva ceva din PNL București, în sensul că ar oferi partidului posibilitatea să câștige ceva în consiliul general, poate și niște primării de sector, cum e cea de la 6, și să-și pregătească o cale pentru alegerile generale și prezidențiale. Dacă fac liste comune la București este ca și când ar lăsa alegerea președintelui în mâinile PSD”, spune sociologul Ovidiu Voicu pentru Europa Liberă.

Varianta 3: PNL se aliază cu partidele anti-PSD și îl susține pe Nicușor Dan

Anunțul lui Ciprian Ciucu privind demisia din fruntea organizației PNL București a fost recepționat de celelalte partide drept semnul unei înțelegeri care se pune la cale cu PSD.

Drept dovadă, Cătălin Drulă, liderul USR, a avut miercuri o întâlnire cu Nicușor Dan în care a anunțat că-i acordă sprijinul pentru lupta împotriva Gabrielei Firea, deoarece „PNL pare să trădeze electoratul și să se arunce în brațele PSD și la București.”

Dar nu numai USR s-a grăbit să iasă în întâmpinarea actualui edil general, ci și PMP, care a anunțat că îi acordă susținerea pentru un nou mandat. „E nevoie de o unitate a dreptei. PNL a ales să meargă pe stânga politicii românești”, a declarat Eugen Tomac.

Deocamdată Forța Dreptei nu a anunțat nimic oficial, dar Ludovic Orban a declarat marți că „în ce mă privește, merg pe mâna lui Nicuşor Dan. Şi am convingerea că o alianţă de centru-dreapta poate să apere Bucureştiul de capturarea de către caracatiţa pesedistă”.

Este însă sub un mare semn de întrebare dacă PNL îl va susține pe Nicușor Dan pentru un nou mandat, atâta vreme cât a amenințat de mai multe ori că îi retrage sprijinul politic, iar Ciprian Ciucu, în numele organizației București și la cererea premierului Nicolae Ciucă, i-a înaintat la începutul lui februarie zece condiții, pentru a nu recurge la un acest gest.

Sociologul Ovidiu Voicu susține însă că totul este posibil la PNL

„Nu este chiar așa de improbabil, pentru că dacă ne uităm la istoricul PNL, vedem că a sărit tot timpul dintr-o parte în alta, fără niciun fel de problemă. Au fost dușmani de moarte cu PDL și au fuzionat, la ultimele alegeri la fel și asta nu i-a împiedicat să facă alianță deși aveau în statut că nu o fac în viața lor. PNL, mai mult decât PSD, este partidul care a schimbat taberele după cum a fost nevoie” , ne spune sociologul Ovidiu Voicu.

În perspectiva susținerii de către PNL, s-ar putea reedita scenariul de la precedentele alegeri, când Nicușor Dan a câștigat în fața Gabrielei Firea.

Desigur, între timp imaginea lui Dan s-a erodat după primii ani de mandat, cu realizări prea puține în comparație cu așteptările electoratului și cu acuzele de incompatibilitate și conflict de interese aduse de ANI.

Perspectiva reunificării „dreptei” în jurul lui Nicușor Dan este cea mai îngrijorătoare pentru PSD, de aceea nu o singură dată, Marcel Ciolacu a cerut PNL „să-și asume dezastrul din București”.

XS
SM
MD
LG