Angajații HoReCa protestează împotriva închiderii restaurantelor

Protest al angajaților din industria ospitalității

Angajaţii din HoReCA au protestat miercuri seara în Piaţa Victoriei față de închiderea restaurantelor și cafenelelor.

„La desert servim faliment" sau „Meniul zilei: Şomaj" sunt doar două din mesajele de pe pancartele celor care spun că nu vor decât să muncească și că s-au săturat să fie ignorați în loc să fie ascultați, transmite Mediafax.

Potrivit paginii de pe Facebook dedicate acestui eveniment, protestul a fost programat să aibă loc până la ora 23:00.

Pe pagina de Facebook a protestului au fost postate câteva întrebări la care cei din industrie aşteaptă răspuns din partea autorităţilor.

"Întrebări fără răspunsuri: 1. Cum e posibil să fim închişi de pe o zi pe alta? 2. Ce se întâmplă cu chiriile? 3. Ce se întâmplă cu taxele aferente acestei perioade? 4. Ce se întâmplă cu marfa perisabilă din stoc? 5. În cât timp se plăteşte şomajul tehnic? 6. Există variante de ajutor din partea statului pentru această perioadă ? 7. Cum procedăm cu creditele, leasingurile pentru echipamente şi celelalte plăţi pe care nu le putem onora?", întreabă angajatorii din industria HoReCa.

Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că aproape 100.000 de angajaţi din sectorul HoReCa vor fi concediaţi până la finele anului, iar industria va suferi pierderi de trei miliarde de euro, ca urmare a restricţiilor decise de Guvern în contextul pandemiei de Covid-19.

El spune că hotărârea de marţi a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă privind reînchiderea restaurantelor şi cafenelelor a fost luată fără ca autorităţile să prezinte vreo dovadă că acest sector a contribuit la răspândirea infecţiei.

Circa 40% dintre business-urile din domeniu şi-au suspendat deja activitatea.

Barurile, cluburile, discotecile, sălile de jocuri de noroc vor fi închise în București în contextul creșterii numărului de cazuri de coronavirus. Decizia a fost luată miercuri de într-o nouă ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență București, după ce precedenta de marți a omis să le introducă pe lista de noi măsuri.

Terasele exterioare cu spații deschise vor putea rămâne deschise, cu respectarea tuturor celorlalte măsuri, a precizat, pentru Europa Liberă, purtătoarea de cuvânt a prefecturii București, Mariana Stancu-Țipișcă.

Îți mai recomandăm Prefectul Capitalei vorbește de carantinarea unor sectoare și despre starea de urgență

O altă măsură introdusă după ședința de miercuri vizează cetățenii care locuiesc în zona școlilor. Masca de protecție va fi obligatorie în jurul școlilor, pe o distanță de 50 de metri, fiind redusă astfel distanța stabilită inițial, de 100 de metri.

Într-o conferință de presă, prefectul de București Gheorghe Cojan a declarat că „dacă rata de incidență ajunge la 3 vor fi luate măsuri extreme".

Starea de urgență se adoptă însă de către CNSSU și nu la nivel local. Marți, incidența pe București era 1,86 la mia de locuitori.

Prin decizia Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență de marți s-a stabilit că restaurantele, cafenelele, cinematografele, teatrele, sălile de spectacol din Capitală se închid începând de miercuri, iar purtarea măștilor devine obligatorie între orele 7.45-21.15 în zona școlilor.

Îți mai recomandăm Noi restricții în București: Se închid baruri, cluburi și săli de jocuri de noroc