Linkuri accesibilitate

Prefectul Capitalei vorbește de carantinarea unor sectoare și despre starea de urgență


Coronavirus generic

Dacă rata de incidență a cazurilor de Covid 19 va ajunge să fie 3 la mia de locuitori se vor lua "măsuri extreme", a spus prefectul Capitalei, invocând chiar și posibilitatea stării de de urgență. În acest scenariu, Gheorghe Cojocaru a atras atenția că nu se exclude carantinarea unor sectoare și a unor cartiere. Luni, incidența cazurilor pe București era de 1,86 la mia de locuitori, numărul cazurilor noi în ultimele 24 de ore fiind de 514. De altfel, miercuri a fost înregistrat un număr record de aproape 3000 de cazuri.

Săptămâna viitoare, luni, va fi comunicat noul indice de îmbolnăviri și de decese la mia de locuitori, a spus prefectul, precizând că a cerut Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) o situație pe sectoarele Capitalei.

Miercuri dimineață, Comitetul pentru Situații de Urgență a anunțat noi restricții față de cele comunicate marți seara de ministrul sănătății Nelu Tătaru și secretarul de stat Raed Arafat, adică : închiderea restaurantelor, a cafenelelor, teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte și saloanelor de evenimente.

Noile măsuri:

  • Interzicerea sălilor de jocuri de noroc și cazinouri, cu excepția pariurilor și loteriilor unde se distribuie bilet
  • Interzicerea activității în baruri, cluburi, discoteci
  • Reducerea de la 100 de metri la 50 de metri a distanței din jurul școlilor în care masca va fi obligatorie

Aceste măsuri vor fi însă înăsprite în situația în care rata de incidență va ajunge la 3 la mia de locuitori.

Prefectul Capitalei: Se poate ajunge la carantinarea unor sectoare

"Deocamdată indicele nu a fost publicat. Indicele se referă la mortalitate la mia de locuitori, şi nu la deinfectări. Dacă se ajunge la 3, atunci se impune starea de urgenţă. Dar ea nu poate fi impusă de Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență. Ea e discutată de CNSU şi măsura e luată de Guvern. Dar ne putem aştepta. Deocamdată incidenţa este impusă pe Bucureşti. Ieri era 1,86”, spus prefectul.

Dacă numărul cazurilor de Covid va crește în continuare, prefectul a spus că este posibilă instituirea carantinei în sectoare

"Se poate ajunge la carantină într-un sector. Carantinarea sectoarelor e posibilă. Este mai dificil, dar dacă se impune vom face acest lucru".

Ministrul Tătaru: Să nu forțăm sistemul medical

În ziua cu cel mai mare număr de infectări, ministrul Sănătății a lasat un avertisment catre populație în ce privește ”rezistența” sistemului medical.

Cele 226 de spitale suport COVID din toată țara au capacitatea de adaptare la numărul de cazuri, dar personalul medical este același de acum 7 luni, care a primit și 200 de cazuri pe zi, care primește și 3000 de cazuri pe zi. Suntem într-un moment pe care trebuie să îl gestionăm împreună.

În acest moment avem 226 de spitale suport COVID, cu 1.050 de paturi de terapie intensivă complet utilate. În acest moment avem 612 pacienți la ATI”, a declarat ministrul Tătaru.

Bucureștiul și alte 22 de județe au avut, în ultima săptămână, o rată de infectare de peste 100 de cazuri la 100.000 locuitori, potrivit datelor săptămânale ale Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

De asemenea, datele INSP arată că 36.8% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Iași, Bacău, Neamț si Cluj. Mai mult, peste o treime din totalul deceselor cauzate de noul coronavirus au fost înregistrate în Bucureşti, Prahova, Sibiu, Bacău şi Caraş Severin.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG