Guterres: ONU va pedepsi angajații implicați în „teroare”. România se declară îngrijorată de acuzații

Șeful Organizației Națiunilor Unite (ONU) spune că angajații care ar fi fost implicați în acte de teroare vor fi trași la răspundere, dar statele trebuie să continue finanțarea Agenției ONU din Gaza, întrucât situația umanitară este dramatică.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a spus că angajații Agenției ONU pentru Refugiații Palestinieni care au fost implicați în acte de „teroare” vor fi trași la răspundere. El a cerut statelor care au suspendat finanțarea Agenției să o mențină în continuare.

UPDATE Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe din România se declară îngrijorați de acuzele aduse unora dintre angajații UNRWA.

„Suntem extrem de tulburați de acuzațiile grave cu privite la implicarea personalului UNRWA în atacul terorist din 7 octombrie împotriva Israelului. Necesită o investigație rapidă și amănunțită. Salutăm mesajul secretarului general ONU cu privire la o acțiune fermă. Vom urmări îndeaproape evoluțiile și vom acționa în consecință”, au transmis reprezentanții MAE pe platforma X.

Aceștia nu au menționat nimic cu privire la o eventuală suspendare a finanțării pentru agenția UNRWA din Fâșia Gaza.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a promis duminică că va cere socoteală „oricărui angajat al ONU implicat în acte de teroare”, după ce angajați ai Agenției ONU pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA) au fost acuzați că ar fi fost implicați în atacurile Hamas asupra Israeulului din 7 octombrie, transmite Reuters.

În același timp, liderul ONU a făcut un apel către guverne să sprijine în continuare UNRWA, în condițiile în care nouă țări au anunțat că vor suspenda finanțarea acesteia.

„Orice angajat al ONU implicat în acte de teroare va fi tras la răspundere, inclusiv prin urmărire penală”, a transmis Antonio Guterres într-un comunicat citat de agenție. „Secretariatul este pregătit să coopereze cu o autoritate competentă capabilă să judece persoanele în conformitate cu procedurile normale ale Secretariatului într-o astfel de cooperare”.

Șeful ONU a subliniat totodată că activitatea restului angajaților nu ar trebui să fie afectată, servind unor situații umanitare disperate.

Îți mai recomandăm Marea Britanie și Italia suspendă și ele finanțarea pentru ONU în Fâșia Gaza

„Zecile de mii de bărbați și femei care lucrează pentru UNRWA, mulți în unele dintre cele mai periculoase situații pentru lucrătorii umanitari, nu ar trebui să fie penalizați. Nevoile extreme ale populațiilor disperate pe care le deservesc trebuie să fie întâlnit."

Antonio Guterres a oferit și detalii cu privire la cei 12 angajați ai agenției ONU din Gaza care ar fi fost implicați în „prespusele acte detestabile”. El a menționat că 9 dintre ei au fost concediați, unul a murit, iar identitatea a 2 dintre ei nu a fost încă stabilită clar.

„Deși le înțeleg îngrijorările – eu însumi am fost îngrozit de aceste acuzații – fac un apel ferm la guvernele care și-au suspendat contribuțiile pentru a garanta, cel puțin, continuitatea operațiunilor UNRWA”, a mai spus Guterres.

După acuzațiile transmise de către Israel UNRWA, făcute publice de către Agenție vineri, nouă țări au anunțat până acum că vor suspenda finanțarea activităților Agenției în Gaza.

După SUA, Canada și Australia, sâmbătă Marea Britanie, Germania, Italia, Țările de Jos, Elveția și Finlanda au anunțat și ele că își suspendă finanțarea.

Operațiunea noastră umanitară, de care 2 milioane de oameni depind ca element de salvare în Gaza, se prăbușește. Sunt șocat că astfel de decizii sunt luate pe baza presupusului comportament al câtorva indivizi și, pe măsură ce războiul continuă, nevoile se adâncesc și foametea se profilează.

Îți mai recomandăm 12 angajați ONU, anchetați pentru atacurile Hamas asupra Israelului

Sâmbătă, șeful UNRWA Philippe Lazzarini a scris pe platforma de social media X că „operațiunea noastră umanitară, de care 2 milioane de oameni depind ca element de salvare în Gaza, se prăbușește”. și s-a declarat șocat de faptul că decizii precum cele de suspendare a finanțării „sunt luate pe baza presupusului comportament al câtorva indivizi și, pe măsură ce războiul continuă, nevoile se adâncesc și foametea se profilează.”

„Ar fi extrem de iresponsabil să sancționăm o agenție și o întreagă comunitate pe care o servește din cauza acuzațiilor de acte criminale împotriva unor persoane, în special într-o perioadă de război, deplasări și crize politice în regiune”, a mai spus Lazzarini, citat de Reuters.

El a solicitat țărilor care au anunțat retragerea finanțării să își reconsidere deciziile. „Viețile oamenilor din Gaza depind de acest sprijin, la fel și stabilitatea regională”, a conchis acesta.