Sabina Fati: „Actualitatea românească”, emisiunea fanion a Europei Libere, anunța pe 29 noiembrie 1985, moartea inginerului Gheorghe Ursu.
„Noi îi spuneam Babu”, povestea mai tîrziu Geo Bogza, care-l cunoștea bine, îi citise versurile, și care spunea că dacă ar fi fost să-l asemuie cu ceva, l-ar fi asemuit cu un kimono japonez.
Babu Ursu fusese arestat pe 21 septembrie 1985, sub pretextul că deținea valută străină, dar motivul a fost că o colegă de birou l-a denunțat la Securitate că are un jurnal intim unde ponegrește regimul. Dosarul lui de Securitate, găsit abia în 2014 de experții Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, a scos la iveală hotărărea lui Gheorghe Ursu de a face ceva pentru a contribui la înlăturarea lui Ceaușescu, Paranoicul, cum îl numea în jurnal, pentru a înceta, cităm: „să ne prostituăm moral și să lingem blidele material sub domnia Nebunului și a Scroafei teroriste”, am citat din dosarul de securitate al inginerului Ursu care preluase fragmente din jurnalul său.
După arestarea lui, au urmat două luni de tortură în beciurile Securității, fără rezultat econcrete, fiindcă nici unul dintre prietenii apropiați lui nu a avut de suferit. Schinguit și desfigurat, Ursu a fost în cele din urmă omorît în bătaie de profesioniștii Securității lui Ceaușescu în arestul din Calea Rahovei.
„A ucide un astfel de om echivalează cu a-l omorî pe Regele fluturilor”, scria Geo Bogza.
După 1989, Andrei Ursu, fiul dizidentului, și-a dedicat viața aflării adevărului și găsirii vinovaților, a celor care au comandat moartea lui Gheorghe Ursu, și a ucigașilor săi (...).”
Your browser doesn’t support HTML5